Популярен въпрос, задаван от нови потребители на Photoshop за това как да рамкирате снимка. Има много такива начини, тук ще говоря за няколко прости, но ефективни метода за създаване на рамки.

Смята се, че за да изглежда органично рамката със снимка, тя трябва да е с дебелина 10-20% от сбора на височината и ширината на изображението.

Пример за проста рамка:

Създаване на рамка със стилове на слоя Photoshop

Първо в панела със слоеве (клавиш F7) се уверете, че нашият чертеж не е заключен (2), ако има заключване, щракнете двукратно върху него.

След това щракнете върху бутона за добавяне на стилове на слоя (3), в менюто, което се отваря, изберете стила на щрих (Stroke) (4), задайте параметрите: позиция (отвътре) и размер (5) , непрозрачност (6) и тип щрих - цветен (7), шарка или градиентно запълване. Последното е по-интересно, можете да изберете шаблона за запълване, като щракнете върху лентата и да играете с параметри, посока и т.н., да промените цветовете и прозрачността на градиента:

Начин за напреднали

Ако не искате да изрежете изображението на снимката, тогава трябва да увеличите размера на платното. Раздел Главно меню Изображение ->Размер на платното, в прозореца, който се отваря, маркирайте опцията "Относително" и задайте размера по дължина и ширина. Можете да изберете цвят на фона, но не е задължително:

В прозореца "Размер на платното" са посочени стойностите на ширината и височината, сумата им е 560+448=1008 пиксела, така че в "новия размер" напишете ширината и височината на 150 пиксела всеки.

Ето какво се случи:

Сега използвайте инструмента Magic Wand (клавиш W) и го прокарайте върху фона. Рамката ще бъде маркирана.

Да, преди това вълшебната пръчка трябва да има толеранс 1, това поле се намира в горната част под раздела "Изображение" . след това натиснете Ctrl+J (копирайте селекцията на нов слой). Сега имаме активен нов слой с рамка, маркиран в синьо в панела със слоеве.

Приложете стилови ефекти към рамката, като щракнете върху иконата в долната част на панела със слоеве (вижте снимката) или можете да изберете готов стил от панела със стилове (Прозорец ->раздел Стилове):

Ще се отвори прозорец със стил на слой, където трябва да изберете стил за рамката, най-добре е да използвате универсалния метод на мушкане, препоръчвам да започнете със стила Bevel and Emboss:

Ето какво се случи:

Кръгла и овална рамка във Photoshop

Вземете инструмента за селекция, изберете овалната селекция и изберете желаната област. Ако изборът не е точен, трябва да кликнете върху раздела „Избор“ отгоре, да изберете „Трансформиране на избраната област“ в списъка, който се отваря, след което да трансформирате и преместите тази област където и както искате. Натиснете Enter, за да завършите трансформацията.

След това, също в раздела на главното меню "Избор" , изберете "Прецизиране на ръба" или Промяна ->Перо и задайте стойността. Тук изборът на параметри вече е направен емпирично (по метода на подбор), тъй като зависи от размера на снимката и предназначението на снимката, освен това това е въпрос на вкус.

Фетърингът е направен така, че ръбовете на рамката да са замъглени и преходът да е плавен.

След това натиснете Ctrl+Shift+I, това ще обърне селекцията и ще рисува върху рамката. За всеки случай можете да клонирате зоната на рамката, като натиснете Ctrl + J, и да работите в нов слой. За да не се размазва на ненужно място в този слой, изберете инструмента Magic Wand и мушкайте в средата на работния документ. Ще се появи селекция, смесете ръбовете, след това натиснете Ctrl + Shift + I и размажете вече в избраната област. Излишъкът може да бъде изтрит с гумичка, като натиснете отново Ctrl+Shift+I.

Не забравяйте за активността на видимия слой. Слоят, върху който работим, винаги трябва да бъде маркиран в синьо в палитрата със слоеве. Необходимо е да се проверява периодично. На снимката размазването е 8 пиксела, половината от рамката е обезцветена, половината е боядисана:

Категория: