Една от най-важните и значими функции на Photoshop е възможността да създавате свои собствени персонализирани четки от нулата, като използвате всяко изображение като източник. В този материал ще създадем наша собствена четка от изображението на лист на дърво, като използваме рускоезичната версия на Photoshop CS6, но материалът е подходящ и за версии по-ниски до CS3 и всички руски команди в статията се дублират в английски.

Ето изображението, което ще използваме като основа, можете да го изтеглите с добро качество от линка в долната част на страницата:

Внимание! За по-добро разбиране на материала можете да гледате видео урок за създаване на четка на тази страница.

Да започваме.

1. Изберете и дублирайте цветен канал

Отворете изображението, от което ще направим четката във Photoshop, отидете на панела със слоеве и отключете фоновия слой, след това в групата панел на слоевете отидете на раздела Канали и дублирайте един от тях. защото листът е зелен, избрах зеления канал и го плъзнах с мишката до бутона за създаване на нов слой:

В резултат на това имам нов канал "Зелено копие" (Зелено копие), той се намира в най-долната част на панела:

В момента е активен за нас, натиснете Ctrl+I, за да обърнете цветовете и след това леко коригирайте "Нивата" (Нива, диалоговият прозорец на инструмента се извиква чрез натискане на клавишите Ctrl+L), за да стане по-ярък изображението, за което плъзнете десен и среден ляв плъзгач:

Натиснете Ctrl+A, за да изберете цялото съдържание на канала, след това Ctrl+C, за да го копирате. След това изтрийте канала за зелено копие, като го плъзнете в кошчето.

Създайте маска на слой лист

Отидете до раздела панел със слоеве и създайте маска на слоя:

След това се върнете към панела с канали, там ще имате маска на слоя. Направи го видимо:

След това натиснете Ctrl+V, за да поставите съдържанието на канала в маската. В резултат панелът на вашия канал ще изглежда така:

И работният документ е така:

Деактивирайте видимостта на маската на слоя в панела с канали, в резултат на което розовият фон ще изчезне от документа. Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D.

Върнете се в панела със слоеве. Ето как трябва да изглеждат панелът със слоевете и документът сега:

Коригиране на изображението на листа

Сега нека направим някои корекции на изображението на листа с помощта на коригиращи слоеве.

Първо добавете черно-бял коригиращ слой към слоя и след това слой с нива със следните настройки:

Изображението е почти готово.

В панела със слоеве изберете всички слоеве и натиснете Ctrl+E, за да ги обедините в един, след това задръжте клавиша Ctrl и щракнете върху миниатюрата на слоя, за да го изберете:

Отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на четка ( Редактиране ->Дефиниране на предварително зададени четки), в прозореца, който се отваря, въведете името си и щракнете върху OK.

Четката е готова и я имате в стека си:

Сега можете да изберете новата си четка в стека и да опитате да рисувате с нея:

В следващата статия ще разгледаме как да създадете предварително зададени четки (Brush Preset).

Изтеглете четката и оригиналната рисунка за четката:Изтеглете от Depositfiles.com

За по-добро разбиране на материала гледайте видео урока за създаване на четка на тази страница.

Категория: