В този урок ще ви покажа как да създадете гръндж текстура с помощта на собствените инструменти на Phtoshop, използвайки коригиращи слоеве, различни филтри и ефекти.

След това ще разгледаме два начина за създаване на безшевна текстура от проба - първият използвайки безплатен плъгин за създаване на безшевни текстури, ще преобразуваме получената текстура в безшевна текстура и ще я дефинираме като модел (Pattern) Photoshop, а вторият - ръчно, с помощта на филтър Offset и Content-Aware Fill tool.

Ето какво получих в крайна сметка:

Стъпка 1: Създайте основната текстура

Създайте документ с размери 512px x 512px на бял фон. Конвертирайте фоновия слой в нормален и го преобразувайте в смарт обект.

Стъпка 2: Добавете филтри и коригиращи слоеве към първия смарт обект

Натиснете клавиша D, за да възстановите цветовете на предния план и фона на цветовата палитра към черно-бялото по подразбиране.

Хайде да филтрираме ->Изобразяване ->Облаци с наслагване (Филтри ->Изобразяване ->Разлика в облаците). Филтърът Clouds се прилага към интелигентния обект като интелигентен филтър. Филтърът "Облаци" няма настройки, но по-късно може да се изключи и да се приложи друг филтър "Облаци" , като това вече ще бъде различна визуализация на филтъра, съответно цялата крайна текстура ще придобие различен вид. Ето как трябва да изглежда документът:

Добавете филтър ->Изкривяване ->Пулсации (Филтър ->Изкривяване ->Пулсации) и задайте следните настройки:

Добавете коригиращ слой "Постеризиране" (Постеризиране) и задайте ниво от 10 до 15:

Добавяне на коригиращ слой „Яркост/Контраст“ (Яркост/Контраст), намаляване на яркостта, увеличаване на контраста:

Ако вашият документ има ясно изразени черни или бели зони, приложете коригиращ слой Curves и спуснете десния край на кривата и/или повдигнете левия край на кривата:

Задържайки клавиша Ctrl, изберете всички слоеве и ги преобразувайте в смарт обект.

Стъпка 3: Добавете филтри и коригиращи слоеве към втория смарт обект

Добавяне на филтър ->Изостряне ->Изостряне + (Филтър ->Изостряне ->Изостряне още). Можете да отслабите ефекта на филтъра, за да направите това, щракнете двукратно върху филтъра в панела със слоеве вдясно върху иконата за настройка, в диалоговия прозорец, който се отваря, намалете непрозрачността.

Добавяне на филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум) - въведете стойността на ефекта от 15 пиксела, Разпределение - Равномерно, поставете отметка в квадратчето "Монохромен" . Стойността на ефекта може да се коригира по-късно:

Общият изглед на заготовката за текстура се оказа в средно сиви тонове, затова добавям коригиращ слой „Нива“ (Нива) и премествам белия плъзгач наляво, а черния плъзгач малко по-нагоре вдясно:

Стъпка 4: Създайте безшевен модел с помощта на приставката

Сега трябва да направя безшевен модел от тази заготовка. За да направя това, ще използвам безплатния плъгин Seamless Textures Generator, който можете да изтеглите и прочетете описанието на тази страница.

Добавката работи правилно само с един слой. Следователно е необходимо да конвертирате всички съществуващи слоеве в един интелигентен обект и да дублирате този обект (Ctrl + J), така че да имаме недокоснат оригинал.След това отворете плъгина през Window ->Extensions ->Seamless Textures-Generator (Window ->Extensions ->SeamlessTextures-Generator), не забравяйте да поставите отметка на опцията Define Pattern, така че документът да се дефинира автоматично като шаблон на Photoshop и натиснете бутонаTile Резултат:

И така изглежда тази текстура, приложена към 1280x800px документ:

Стъпка 4: Създайте безшевен модел ръчно

Можете също да направите безшевна текстура ръчно. Върнете се към интелигентния обект, който запазихме като оригинал, дублирайте го и растеризирайте дубликата в обикновен слой.

Да отидем Филтър ->Друго ->Shift (Филтър ->Друго ->Отместване). защото страната на нашия документ е 512 пиксела, задайте стойността на отместване на 256 и щракнете върху OK:

Ако се вгледате внимателно, ще видите хоризонтални и вертикални шевове точно по централните линии на документа. Те трябва да бъдат премахнати. Използвайте инструмента Rectilinear Lasso, за да очертаете шевовете, не е необходима специална точност:

След това отидете Редактиране ->Попълване (Редактиране ->Попълване), в диалоговия прозорец изберете "Съобразено със съдържанието" и щракнете върху OK. В този случай този инструмент на Photoshop ще свърши чудесна работа за изглаждане на шевовете. Резултат:

И ето как изглежда голям документ, изпълнен с тази текстура:

Това е всичко, надявам се урокът да е бил полезен.

Категория: