В тази статия ще говоря за създаване на потребителска лента с помощта на Photoshop с анимация на лого и оригинален, буква по буква, различен от метода "шатра" , постепенно появяване на текст.

Потребителската лента изглежда така:

Създайте нов документ с размери 350x20 пиксела във Photoshop на прозрачен фон. Това са най-често срещаните размери на потребителската лента.

Вземете инструмента Gradient (клавиш G), изберете type-linear (отваря се по подразбиране), направете следните настройки:

И вертикално, като държите натиснат Shift, запълнете документа с градиент точно от ръба на дъното до ръба на горния ръб. Трябва да изглежда така:

След това създаваме текстурата на нашата потребителска лента. За да направите това, нарисувайте въглеродна текстура, която можем да използваме в бъдеще.

Създайте нов документ с размери 8x8 пиксела и го оцветете както следва. Можете да вземете произволни нюанси на сивото, но трябва да се спазва класирането на нюансите.

Сега трябва да запазим този файл като шаблон в палитрата с шаблони. За да направите това, отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на шаблон, измислете име и запазете.

След това отворете стиловете на слоя, като щракнете върху съответната икона в палитрата със слоеве. Изберете елемент„Наслагване на шаблон“ (Наслагване на шаблон), в него избираме нашия създаден шаблон и му даваме следните настройки:

Това е, фонът е готов. Трябва да изглежда така:

Изберете подходящото лого или изображение и го отворете във Photoshop. Взех този:

Правим режим на показване "Windows" (режимите на показване се променят с клавиш F) и плъзгаме логото върху документа с потребителската лента с мишката. Беше създаден нов слой и аз автоматично го кръстих „Слой 3“. В панела със слоеве проверяваме дали слоят с логото е активен и с инструмента „Преместване“ даваме желаната позиция на логото хоризонтално. След това включете режима на прихващане, ако не е активиран (таб View ->Anchor или натиснете клавишите Shift+Ctrl+; ) и, като задържите Shift, преместете логото надолу, така че горният ръб на логото да се „прилепи“ към долния край на потребителската лента.

Напишете малко текст. Шрифтът Visitor е много подходящ за потребителски ленти, можете да го изтеглите в статията Шрифт на потребителската лента на посетителите с поддръжка на руски букви. Как да инсталирате шрифт е описано в статията Работа с шрифтове и добавяне на шрифтове в Adobe Photoshop

Важно е да запомните, че когато използвате шрифтове с дебелина 1-2 пиксела, трябва да изключите анти-алиасинг в палитрата на шрифтовете.

Направих два надписа, "обработка на изображения" и "graphics-video.ru" , всеки надпис на отделен тестов слой, нарекох ги тези слоеве "обработка на изображения" и "text:graphics-video.ru" . Те ще са необходими за анимиране на текст, по-специално за анимиране на външния вид на текст по букви.

Стартиране на анимацията.

Сега най-важното е да не объркате реда на действията, в противен случай ще се окаже безсмислие. Но във всеки случай чудесната програма Photoshop винаги ни позволява да отменим едно или повече грешни действия, като натиснем клавишните комбинации Shift+Alt+Z.

Отворете панела за анимация (раздел Прозорец ->Анимация). Ако панелът не е отворен в режим кадър по кадър, щракнете върху бутона (2). Първият анимационен кадър беше генериран автоматично. Задайте времето за показване на рамката на 0,1 секунди, като щракнете върху триъгълника в долния десен ъгъл на иконата на рамката.

Помниш ли, нашето лого е отдолу, не се вижда? Тук е невидимо.

Създайте втория кадър (щракнете върху бутона (1) на панела за анимация). Задръжте Shift, плъзнете логото "Layer 3" вертикално нагоре, докато изчезне от изгледа, така че долният му ръб да залепне за горния ръб на потребителската лента. Кликнете върху бутона (3), в прозореца, който се отваря, създайте 10 междинни кадъра.

Проверете дали всички кадри имат време за показване от 0,1 сек. Ако не, тогава можете да изберете тези, от които се нуждаете, като задържите Ctrl, щракнете върху триъгълника в долния десен ъгъл на иконата на която и да е рамка и промените часа в панела, който се отваря. Ще се промени за всички избрани рамки. Кликнете върху възпроизвеждане, насладете се на резултата.

След като се насладихме на определеното време, нека преминем към втората част на танца с логото. Кликнете върху последния кадър в палитрата за анимация (уверете се, че в полето на потребителската лента не се вижда лого), след което създайте нов кадър.Кликнете върху "Layer 3" в панела със слоеве и натиснете Ctrl+J. С това клонираме "Layer 3" . Резултатът е нов слой "Layer 3-copy" . Преместете го в изгледа, натиснете Ctrl+T и мащабирайте логото, за да пасне на потребителската лента:

След това създайте две междинни рамки. И последният кадър е настроен на 2 секунди.

Текстовата анимация ще бъде обсъдена във втората част на този урок, статията Създаване на стилна анимирана потребителска лента в Adobe Photoshop. Част 2. Текстова анимация.

Категория: