В този урок ще ви покажа как да създавате, прилагате и запазвате 3D материали във Photoshop CS6 и по-нова версия, използвайки практически пример - създаване на 3D текстура на топка за голф.
Урокът е подходящ за Photoshop CS6 и нагоре.

В процеса ще създадем топка като тази:

Създаване на 3D материал

Да започваме. Първо създайте нов документ с размери 500 x 500 px с бял фон. Създайте нов слой (Ctrl+Shift+Alt+N).

Отидете в раздела на главното меню 3D ->Нова мрежа от слой ->Набор от мрежи ->Сфера (3D ->Нова 3D мрежа от слой ->Предварителна настройка на мрежа ->Сфера).Photoshop ще отвори прозорец, където ще ви подкани да превключите към 3D работното пространство, превключете. Ако този прозорец не се появи, превключете ръчно, като използвате падащото меню в горния десен ъгъл, повече за управлението на работните пространства на Photoshop тук.

Ето как трябва да изглежда документът и групата 3D панели:

"

Превключете към 3D панела и щракнете двукратно върху реда "Sphere_Material" , това отваря панела със свойства на материала, където щракваме върху иконата на папката вдясно от реда "Bump" , отваря се меню, където ние кликнете върху реда Нова текстура:

Това действие ще отвори диалоговия прозорец Нов файл с текстура, този прозорец е точно същият като при създаване на нов документ на Photoshop. Задайте размера на документа на 500 на 500 пиксела, цвят бял, щракнете върху OK:

След като щракнете върху OK, прозорецът се затваря. Моля, обърнете внимание, че иконата вдясно от "Bump" се промени и в панела със слоеве, в текстурите, се появи нов ред:

Сега трябва да отворим файла с текстурата за редактиране. За да направите това, в панела със слоеве щракнете двукратно върху реда "Sphere_Material-Bump" (ограден с кръг на фигурата по-горе, този ред е Sphere_Material-Bump). Или щракнете отново върху иконата вдясно от „Релеф“ и изберете „Редактиране на текстура“ (Редактиране на текстура).

Това действие отваря файл с текстура (.PSB). В интерфейса на Photoshop прозорецът със свойства на активната текстура се е отворил, премахнете отметката от опцията „UV Overlay“ (UV Overlays), за да премахнете UV мрежата от документа. Сега имаме чисто бял квадрат като текстура:

За да изпълним нашата задача, трябва да я запълним със сив полутон. Нека отидем Редактиране ->Запълване (Редактиране ->Запълване) и изберете 50% сиво (50% сиво), натиснете OK:

Резултат:

Преобразувайте текстурния слой в смарт обект. Това няма да доведе до промени в документите, само иконата на интелигентен обект ще бъде добавена към панела със слоеве в миниатюрата на слоя в долния десен ъгъл:

Сега нека добавим филтър към смарт обекта. Като напомняне, всеки филтър, добавен към интелигентен обект, автоматично се преобразува в интелигентен филтър. Отидете в раздела Филтър ->Външен вид ->Цветни полутонове (Филтър ->Пикселиране ->Цветни полутонове) и задайте следните настройки:

Резултат:

След това добавете филтър ->Blur ->Gaussian Blur със стойност на радиуса 1,9px.

Забележка. За релефни материали черното на картата на текстурата означава депресия, бялото означава изпъкналост.

Натиснете Ctrl+S, за да запазите промените във файла с текстурата и да видите какво имаме с нашия 3D модел на топка за голф:

Сега имаме текстурирана топка за голф! Но текстурата трябва да се подобри, т.к. вдлъбнатините на топката се оказаха малко остри. Отворете отново панела със свойства на 3D материала, където увеличаваме стойността Shine до 65%, а стойността Bump до 3%

Резултат:

Но това не е всичко, разбира се. Сенките се оказаха твърде тъмни и остри, така че трябва да коригираме осветлението.В 3D панела щракнете върху съответната икона, отваря се панелът със свойства на осветлението, задайте стойността „Интензитет“ (Интензивност) на 90%, „Изглаждане“ (Мекота) на 8%, типът на осветлението е „Безкрайно“ (Безкрайна светлина ). След това вземете инструмента „Преместване“ (Инструмент за преместване). Когато този инструмент е активиран, върху документа се появява схематично представяне на посоката на светлинния източник. Плъзнете източника за манипулатора, така че да е отпред и малко над:

Ето как изглежда завършената топка за голф:

Запазване на материал за 3D обект

Можем да приложим повърхността на тази топка за голф към всеки друг 3D обект, за това трябва да запазим обемната текстура на повърхността като 3D материал.

За да направите това, в 3D панела щракнете върху бутона за материал, отваря се панелът със свойства.Нашият материал е показан в миниатюрата в горния десен ъгъл на панела. За да запазите, щракнете върху триъгълника от дясната страна на миниатюрата, в прозореца, който се отваря - върху зъбното колело и щракнете върху реда „Създаване на материал» (Нов материал):

Отваря се нов прозорец, където пишем име за новия 3D материал и натискаме OK:

След това новият материал веднага ще се появи в стека:

Ако искате да го запазите отделно от другите, в нов набор, щракнете върху "Изтриване на всички материали" (Delete All Materials), след което прозорецът ще стане празен. Не се страхувайте, всъщност материалите не се изтриват за постоянно, те се премахват само от стека и можете да ги върнете обратно, като щракнете върху реда Нулиране на материали. След като премахнете от стека, щракнете отново върху „Създаване на материал“ и той отново се появява в стека:

Запазване на 3D Photoshop материали на вашия компютър

След това щракнете върху реда "запазване на материали» (Save Materials), след което ще се отвори прозорецът за избор на място за запазване, по подразбиране Photoshop ще предложи стандартното местоположение C:UsersUsernameAppDataRoamingAdobeAdobe Photoshop CC 2014PresetsMaterials, но, разбира се , можете да изберете произволна папка:

Зарежда 3D материал във Photoshop точно като всяко друго приложение. Щракнете върху зъбното колело в стека и щракнете върху реда „Изтегляне на материали“.

Категория: