С възможността да комбинираме отделни снимки в едно изображение, един документ, нашата креативност във Photoshop е ограничена само от собствените ни умения и въображение. Но ако все още не сте запознати с Photoshop, смесването дори на две изображения може да изглежда като трудна задача за вас. Photoshop отваря всяко ново изображение в отделен независим документ и единственият начин да съберете изображенията е да ги поставите в един споделен документ.За щастие преместването на снимки от един документ в друг във Photoshop е много лесно и ние ще разгледаме как да го направим в тази статия.

, който ще работи във всяка версия на Photoshop, така че не няма значение коя версия използвате в момента. Ще разгледам този въпрос като използвам Photoshop CS6 като пример.

Сега имам две отворени снимки в работния прозорец на Photoshop в отделни прозорци. Между другото, по подразбиране Photoshop отваря нови изображения в раздели, а не в прозорци, как да промените тази настройка, прочетете тук. Ето как изглежда работният прозорец на програмата:

Дори ако виждаме два прозореца на документа на екрана едновременно, Photoshop работи само с един документ в даден момент. Този, върху който работим, се счита за "активен" документ и най-лесният начин да разберете кой е активен в момента е да погледнете в панела със слоеве.Например, ако погледнем в моя панел в момента, можем да видим, че миниатюрата за визуализация показва снимка на жена, което означава, че жената в момента е активният документ:

За да направите друг документ активен, просто щракнете върху него. В резултат на това в панела със слоеве ще се появи миниатюра на фоновия слой с изображението на снимката с капки.

И така, имаме два напълно независими документа, които нямат нищо общо. Бих искал да комбинирам снимки от тези документи в един. Нека да разгледаме няколко прости начина да направите това.

Метод 1: Плъзнете и пуснете

Простото плъзгане на изображение от един документ в друг е най-лесният и често срещан начин за преместване на изображения между документи във Photoshop. Извършва се с помощта на инструмента "Преместване" (Move Tool), който се намира в най-горната част на лентата с инструменти:

С активния инструмент за преместване, щракнете с левия бутон върху снимката, която искате да преместите, и докато държите натиснат бутона на мишката, я плъзнете в прозореца на документа на друга снимка. Когато отпуснете бутона на мишката, снимката ще се премести в друг документ. Ще прехвърля снимката с капките в документа с лика на жената. Ето какво получих:

Имайте предвид, че Photoshop току-що "пусна" снимката, която преместих, на мястото, където пуснах бутона на мишката. Този резултат не е много добър. По-добре е да преместите снимката с помощта на Move Tool, след като задържите клавиша Shift. Преместете снимката, отпуснете бутона на мишката исамо след това отпуснете клавиша Shift. Задържането на Shift инструктира Photoshop да постави преместеното изображение в центъра на документа.

Отменете предишната стъпка, като натиснете Ctrl+Z и опитайте отново да плъзнете снимката, като този път задържите Shift. Сега снимката с водни капки е поставена в центъра на документа:

Показва се нова снимка в панела със слоеве, разположен над фоновата:

Бързо преместване на избраната област в друг документ

Това е друго приложение на метода плъзгане и пускане. С помощта на инструмента за преместване можете да премествате не само цели изображения, но и локални селекции. Създадох произволна селекция върху слоя със снимки с капки с помощта на инструмента „Многоъгълно ласо“ (Polygonal Lasso Tool) и инструмента „Инструмент за преместване“, плъзгам го върху втория документ:

И ето какво получих в резултат:

Метод 2: Дублиране на слой

Ако по някаква причина методът "Плъзгане и пускане" не ви устройва, можете да приложите друг начин на придвижване. Състои се в създаване на дублиран слой.

Първо щракнете вътре в документа, съдържащ снимката, която искате да преместите, което ще я направи активна. Ще щракна върху снимката с капките. След това отидете в раздела на главното меню Слой (Layer) и изберете реда „Създаване на дублиран слой“ (Duplicate Layer):

Алтернативно, можете да щракнете с десния бутон върху слоя в панела със слоеве и да изберете реда „Създаване на дублиран слой“ (Дублиране на слой) от контекстното меню. Така или иначе ще се отвори диалогов прозорец за тази опция. Въведете името, с което слоят ще се появи в целевия документ. Въведох "капки вода" . След това в раздела Дестинация в долната част на диалоговия прозорец изберете името на документа, към който искате да преместите снимката. Имам целеви документ, наречен "example1.jpg.webp" :

Когато сте готови, щракнете върху OK и Photoshop ще копира снимката от оригиналния документ в целта. Панелът със слоеве на документа "example1.jpg.webp" вече има нов слой "водна капка" над фоновия слой:

Метод 3: Копиране и поставяне

Друг начин за преместване на изображения между документи е стандартният метод "copy-paste" , популярно наричан "copy-paste" . Този метод е познат на всеки потребител на компютър.

Разликата е, че преди копиране е необходимо да изберете документа с Ctrl+A. Освен това можете да изберете цялото изображение, ако щракнете върху раздела на главното меню Избор ->Всички (Избор ->Всички). Когато е избрано цялото изображение, "маршируващи мравки" ще се появят около периметъра на цялото изображение.

Така че стъпките за преместване на изображение от един документ в друг:

  1. Щракнете върхуподвижен документ, за да го активирате
  2. Изберете всички пиксели на изображението, като натиснете Ctrl+A или раздел Избор ->Всички
  3. Копирайте изображението, като натиснете Ctrl+C
  4. Щракнете върху целевия документ, т.е. чрезв който ще вмъкнем изображение
  5. Натиснете Ctrl+V

И накрая, нека смесим нашите две изображения. Както си спомняте. имаме снимка с капки над снимка с жена.

За да получите фотомонтаж - ефектът на женско лице през стъкло с дъждовни капки - просто трябва да приложите режима на смесване „Мека светлина“ (Мека светлина) към горния слой с капки. Ето какво получихме в резултат:

Така че вече знаем три начина за комбиниране на снимки в една и как да направим прост фотомонтаж с помощта на промени в режима на смесване!

Категория: