В тази статия ще разгледаме създаването на много красив и интересен ефект - добавяне на слънчева светлина, преминаваща през клоните на дърветата.
За да подобрим ефекта, ние симулираме осветяването на земята с тези лъчи, падащи върху нея .

Въз основа на материалите на статиите е създаден видео урок. Също така, за по-добро разбиране на материала, можете да изтеглите оригиналната снимка и готовия Photoshop PSD файл с всички слоеве и стилове от връзките в долната част на страницата.

Този ефект не само ще оживи изображението и ще го направи по-интересно, но и ще ви покаже някои от тънкостите на използването на Photoshop за обработка на снимки, като например работа с канали и т.н.

На снимката вляво е оригиналното изображение, а на снимката вдясно е резултатът, получен в резултат на описаните в статията действия:

И така, да започваме.

Определяне на цветовия канал с най-висок контраст

Първото нещо, което трябва да направим, е да разберем кой от трите цветови канала (червен, зелен или син) има най-висок контраст. За да направите това, превключете към палитрата с канали, която по подразбиране е групирана с вашата палитра със слоеве. В списъка ще видите три канала, „Червено“, „Зелено“ и „Синьо“ (червено, зелено и синьо), които заедно създават всички цветове, които виждаме в нашите изображения, и освен това в горната част на списъкът е канал "RGB" , но всъщност той е само комбинация от червени, зелени и сини канали (" RGB" е съкращение, образувано от думите "червен" , "зелен" , "син" ) и всъщност не е канал:

Интересуваме се от три цветни канала. Щракнете върху всеки един последователно, за да видите кой ни дава най-контраст в изображението.

Щракнете върху червения канал и ще видите, че изображението е черно-бяло. Спомнете си как изглежда и след това щракнете върху зеления канал. Ще видите различна черно-бяла версия на изображението. Отбележете отново как изглежда и след това щракнете върху синия канал, за да видите третата черно-бяла версия на изображението.

В моя случай синият канал е най-контрастен. Небето на заден план е остро и ярко, а дърветата и земята са много тъмни, точно това търсех:

Създайте копие на канала

Сега, след като установих, че синият канал има най-голям контраст, трябва да го дублирам. За да копирате канал, просто щракнете върху него с левия бутон на мишката и го плъзнете надолу до иконата Нов канал, това е втората икона отдясно):

Освободете бутона на мишката и ще видите копие на канала под всички останали канали в палитрата с канали. Тъй като копирах синия канал, Photoshop автоматично наименува дубликата „Синьо копие“ (Синьо копие):

Затъмняване на тъмни зони с нива

Трябва да увеличим допълнително контраста в нашия копиран канал, като направим тъмните области напълно черни и ще направим това с инструмента Levels.

За да активирате този инструмент, натиснете Ctrl+L, за да отворите диалоговия прозорец Нива. Директно под хистограмата (черна графика, която прилича на планинска верига), ще видите три малки плъзгача - черен вляво, бял вдясно и сив в средата. Щракнете върху черния плъзгач вляво и започнете да го плъзгате към дясната страна. Докато се движите, ще видите как тъмните области на изображението стават още по-тъмни.Продължете да плъзгате плъзгача надясно, докато всички тъмни (сиви) области в изображението станат напълно черни:

Когато сте готови, щракнете върху OK, за да излезете от диалоговия прозорец. Ето какво получих след плъзгане на плъзгача. Сивите зони на изображението вече са запълнени с черно и небето на заден план е все още ярко:

Заредете канала като селекция

Задържайки клавиша Ctrl, щракнете директно върху новия канал в палитрата с канали (задържането на Ctrl ще промени курсора на мишката, когато задържите курсора на мишката над канала):

Това действие ще зареди канала в изображението като селекция:

Добавяне на нов празен слой

Превключете към панела със слоеве и щракнете върху бутона Нов слой, за да добавите нов празен слой. След като добавите, ще видите, че работният документ се е превърнал обратно в пълноцветно изображение и в панела със слоеве се е появил нов празен слой:

Запълване на селекцията с бяло и дублиран слой

Натиснете буквата D на клавиатурата си, за да възстановите цветовете на преден план и фон по подразбиране, това действие задава черен преден план и бял за фон. След това натиснете клавишната комбинация Ctrl + Backspace (клавиш за изтриване на знаци) или Ctrl + Delete, за да запълните избраната област на новия слой с бяло. Пълненето може да стане и по друг начин. Няма да има видими промени в основния документ, т.к на фоновия слойтези области бяха бели от самото начало, но можете да проверите дали запълването е там, като изключите видимостта на фоновия слой, едва след това не забравяйте да го включите отново.

С избрания нов слой "Layer 1" (избраният слой е маркиран в синьо), използвайте клавишната комбинация Ctrl+J, за да дублирате слоя. Копие на слоя, който се появява в горната част на палитрата, Photoshop ще нарече „Слой 2“ (Слой 2):

Приложете филтъра „Радиално замъгляване“ (Radial Blur) върху „Слой 2“ (Слой 2)

Сега ще преминем директно към създаването на слънчевите лъчи. Уверете се, че последният създаден „Слой 2“ е активен в долната част, след което отидете в раздела на главното меню в горната част на екрана, Filter ->Blur ->Radial Blur (Филтър ->Blur ->Radial Blur). Това отваря диалоговия прозорец на филтъра. Увеличете опцията "Количество" до около 80, въпреки че тази стойност ще зависи от размера на вашето изображение и дължината на слънчевите лъчи, от които се нуждаете. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-дълги ще бъдат те, така че вероятно ще трябва да експериментирате малко в този случай.

Метод на размазване (Методът) изберете „Линеен“ (Мащабиране), това ще даде желаната форма на лъчите и задайте качеството (Качество) на „най-добро“ (Най-добро).

В долния десен ъгъл на диалоговия прозорец има настройка "Център" (Blur Center). С него можем да зададем позицията на източника на лъчите. Искам моите слънчеви лъчи да идват приблизително от долната част на горната четвърт на изображението, така че ще плъзна мерника нагоре:

Когато сте готови, щракнете върху OK, за да излезете от диалоговия прозорец и Photoshop ще създаде предварителна настройка за слънчеви лъчи за нас:

Създадените слънчеви лъчи все още не са особено видими, но ще го поправим във втората част на този материал.

Изтеглете материали за урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: