В първата част на този урок говорих за създаване на анимация на движението на снежинките от едната към другата страна, когато падат. В този материал ще накараме снега да пада.

Крайният резултат от урока:

Други статии за анимация на снеговалеж:
Анимация на сняг във Photoshop.
Анимация на сняг: различни плътности и посоки на падащи снежинкиАнимация на снежинка: наслагване на снеговалеж върху снимка

Част 4. Първоначална анимация за вертикално движение

Първо, нека направим някои стъпки, за да подготвим платното и слоевете за анимация.

Деактивиране на видимостта на фоновия слой. Задръжте Ctrl и щракнете върху двата слоя, за да ги изберете. Щракнете с десния бутон върху един от слоевете и изберете „Конвертиране в интелигентен обект“ (Конвертиране в интелигентен обект):

Сега нека разширим нашето платно вертикално, за да оставим повече място за падането на снега. Вземете инструмента Frame (Crop Tool), задръжте клавиша Alt и плъзнете долния край надолу.

Защото клавишът Alt се задържа, платното ще се разшири еднакво в двете посоки:

Създайте нов слойподслой "Снежинки" и го запълнете с бяло, натиснете D, за да запълните слоя с бяло, след това Ctrl+Delete:

Използвайки Move Tool, като държите натиснат клавиша Shift, преместете снежинките в горната част на платното:

Анимация надолу със снежинки

Да преминем към панела Timeline. Кликнете върху малкия триъгълник, разположен вляво от името на слоя "Снежинки" , което ще отвори допълнителни раздели. Моля, обърнете внимание, че името на раздела „Позиция“ (Позиция) е променено на „Перспектива“ (Трансформиране), т.к. сега имаме не обикновен слой, а интелигентен обект.

Защото нашата анимация продължава 4 секунди, плъзнете левия край на лентата за анимацияexact до 04:00f, за прецизно движение увеличете изгледа на времевата линия (плъзгача в долния център на панела) :

Преместете плейъра до първия кадър на времевата линия и щракнете върху иконата на хронометър, за да стартирате режима "Активиране на анимация на ключови кадри" и поставете маркера за първи ключов кадър върху първия кадър на времевата линия:

Преместете плейъра до края на скалата на 4 секунди (04:00f). Използвайте инструмента за преместване, за да плъзнете снега надолу по работната хартия. В 04:00f ще имате маркер за втори ключов кадър:

Натиснете интервала, за да видите анимацията. Както можете да видите, снегът сега пада, докато се плъзга плавно от една страна на друга:

След това ще добавим още сняг, за да запълним останалата част от платното с есента.

Част 5: Добавяне на сняг за запълване на цялото изображение

Забележка! За всеки случай опцията за изтриване на изрязани пиксели в инструмента за изрязване трябва да бъде деактивирана.

Действията за запълване на платното с анимиран сняг, извършени в тази част, са малко трудни за описание и разбиране, затова в края на тази част от урока добавих видео, което ясно показва всички операции за добавяне на слоеве със снежинки.Препоръчвам да гледате видеото, след като прочетете текста.

На времевата линия преместете плъзгача на главата за възпроизвеждане до най-лявата позиция.

Дублирайте слоя "Snowflakes" с помощта на Layer ->Duplicate Layer (Layer ->Duplicate Layer) и го преименувайте на "Snowflakes 1" .

Важна забележка! КомбинациятаCtrl+J, която обикновено използваме за копиране на слой, няма да работи напълно, т.к. свойствата на анимацията (ключови кадри и т.н.) няма да бъдат копирани!

Сега, за удобство, трябва да разширите панела с времевата линия до ширината на целия монитор.

Преместете плейъра приблизително в средата на анимацията. С помощта на инструмента за преместване плъзнете снежинките от слоя "Snowflakes 1" нагоре, така че да са позиционирани точно над слоя "Snowflakes" .Спомнете си колко далеч влачихме снежинките нагоре. Имам го 315 пиксела.Отменете действието, като натиснете Ctrl+Alt+Z.

На времевата линия отидете на слоя "Снежинки 1" , щракнете върху триъгълника отляво на името и след това върху левия маркер на ключовия кадър на този слой, така че само той да бъде маркиран в жълто.Използвайки инструмента „Преместване“, плъзнете снежинките от слоя „Снежинки 1“ до разстоянието, което помним, имам 315 пиксела:

Включете анимацията, като използвате интервала. Ще видите как снежинките от слоя "Снежинки 1" се изравняват и се сливат със снежинките от слоя "Снежинки" в долната част на платното. Затова преместете плейъра до последния кадър, щракнете върху дясната дръжка на слоя "Снежинки 1" и плъзнете с инструмента за преместване » снежинките от слоя "Снежинки 1" нагоре, така че да са разположени точно над снежинките от слоя "Снежинки" или на разстоянието, което помните :

Сега анимацията трябва да изглежда така, както виждате, вече има два падащи слоя и хоризонтално тези слоеве се движат независимо един от друг, което прави снеговалежът реалистичен:

Но платното все още не е пълно със сняг, така че ще продължим да копираме слоеве и да влачим снежинките нагоре, докато платното се запълни напълно с падащ сняг. Единствената разлика е, че като се започне от слоевете "Snowflakes 2" и по-горе, когато се придвижите нагоре в началото на анимацията, няма да видите снежинки, т.к. те са извън платното.

Когато запълните горната част на анимацията, в панела със слоеве, превключете към слоя "Снежинки" , копирайте го през раздела слоеве, преименувайте го на "Снежинки d1" и започнете да запълвате долната част на платното в по същия начин, т.е. вместо да местите снежинките нагоре, преместете ги надолу.

Съвет. Важно е да не се обърквате относно слоевете и техните движения, затова, след като добавите всеки слой, прегледайте отново анимацията.

След това копирайте отново слоя "Снежинки" и коригирайте движението на този слой по този начин. така че да пада по-бързо от другите слоеве. Това е показано в края на видеото:

Ако видеото не се зарежда, можете да изтеглите видео файла от тази връзка.

В следващата статия ще разгледаме създаването на различни варианти на снеговалеж и ще направим различни слоеве снеговалеж в перспектива, а също така ще подготвим снимка, за да насложим снеговалеж върху нея.

Категория: