Една от употребите на интелигентния обект във Photochop CS6 е способността да "замразява" състоянието на едно или повече изображения (слоеве) за редактиране след промени, като например прилагане на филтри или трансформации към тях.

Вземете за пример текст в стил графити от статията "Графити на стената" :

На фигурата по-горе текстът е показан след прилагане на филтъра „Отместване“ към него и коригиране на наслагването. И ето как изглеждаше рисунката преди прилагането на филтъра, документът на Photoshop се състои от векторен слой с текст и стилове на слоя, приложени към него:

Ето как изглеждаше панелът със слоеве на този етап:

След като текстът беше готов, той беше преобразуван в интелигентен обект, след което, както посочих по-горе, към него беше приложен филтърът "Offset" , за да му се придаде релеф, и бяха зададени някои параметри за наслагване, след което прави рисунката да изглежда като тази, показана в горната част на статията.

Но какво ще стане, ако искам да променя съдържанието на надписа, да променя неговия цвят, щрих, сенки и т.н.?

Вижте повече съдържание за интелигентни обекти:
Присвояване и прилагане на интелигентни филтри във Photoshop
Какво е интелигентен обект във Photoshop 8 неща, които трябва да знаете за интелигентните обекти във Photoshop

Нека си представим, че преди прилагането на филтрите, текстовият слой не би бил преобразуван в интелигентен обект. Както знаете, използването на филтри, включително "Offsets" , "Gaussian Blur" и др.и т.н., растеризира както самия текст, така и всички негови стилове, т.е. просто превръща текстов слой със стилове, които са лесни за промяна или премахване, в един обикновен монолитен растерен слой и следователно го прави невъзможен за промяна. В този случай трябва да създадем нов надпис, да зададем стилове, сенки, щрихи, цветове, с други думи, да свършим цялата работа отново, след това да приложим отново филтри, да изберем техните параметри, като цяло, загубено време.

Но в нашия случай текстовият слой е преобразуван в интелигентен обект, ето как изглежда палитрата на слоевете след това преобразуване:

След прилагане на филтъра и промяна на параметрите на наслагването, на слоя се появиха информационни икони:

Да кажем, че трябва да променя някои букви в името и цветовете на щрихите и самите букви. За да направите това, просто щракнете двукратно върху миниатюрата на обекта:

И ще се отвори като нов документ на Photoshop. Документ с векторен (т.е. редактируем) текст и стилове на слоеве, които можем лесно да променим! В панела със слоеве виждаме векторен текстов слой, а самият текст е на прозрачен фон. Освен това стиловете на слоевете отново могат да се редактират:

Сега вземете Type Tool и сменете буквите. Ще сменя името на Димон и леко ще променя щрихите и сенките на буквите в текста. Естествено, с текста можете да направите всякакви промени достъпни за текстовия механизъм на Photoshop:

За да приложа тези промени, трябва да натисна Ctrl+S или да щракна върху раздела на менюто File ->Save (File ->Save).

Забележка. Ако използваме командата File ->Save (File ->Save as) като или клавишите Ctrl + Shift + S, тогава смарт обектът ще бъде записан като независим PSB файл и промените няма да бъдат приети, така че трябва все пак натиснете Ctrl + S.

А сега да видим резултата. Буквите и щрихът са променени и изглеждат както първоначално!

Но това не е всичко. Photoshop ни дава възможност да редактираме настройките на филтъра, след като е бил приложен към интелигентен обект!

Щракнете върху триъгълната стрелка, разположена вдясно на слоя, след което ще се отвори интелигентният филтърен слой:

За да промените самия филтър, щракнете върху зоната в средата долу (1). За да промените режима на смесване на филтъра, щракнете двукратно върху иконата долу вдясно (2) .

И ако щракнете върху иконата на маската (3), ще се отвори панелът със свойства на филтърната маска, който ви позволява да приложите три вида маски, отляво надясно:

  • Маска към самия филтър
  • Обикновена маска на слоя
  • Векторна маска

Освен това, можете бързо да редактирате настройките за наслагване, като просто щракнете върху квадратната икона:

Категория: