Photoshop CS6 е пълен с много нови функции, инструменти и различни предварителни настройки, но не всички от тях са очевидни, с други думи, без да знаете за тях, тези иновации просто не могат да бъдат намерени. Някои от тях не са включени в стартовия комплект на програмата и трябва да бъдат изтеглени отделно, както е описано в тази статия.

Другите са просто скрити. и за да ги приложите, трябва да отворите куп различни прозорци.В тази статия ще говорим за използването на набори градиентни карти за фотографско тониране, които ни позволяват да правим професионално тониране на снимки, всички от които имитират истинските химически процеси при обработката на филми и фотографска хартия.

Интересното е, че тези нови настройки дори не се зареждат във Photoshop CS6 по подразбиране. В тази публикация ще научим къде да ги намерим, как да ги изтеглим и как да използвай ги.

Ще използвам тази снимка като пример:

Новите предварителни настройки за фотографско тониране са най-лесни за достъп чрез коригиращия слой Gradient Map. Добавете този слой към документа, като щракнете върху съответния бутон в панела със слоеве:

Това действие добави коригиращ слой над слоя със снимки в панела със слоеве:

Новото във Photoshop CS6 е панелът със свойства за коригиращи слоеве. В този панел сега трябва да промените настройките на слоя.

Щракнете върху бутоните в панела със свойства, както е показано на фигурата, като резултат изберете елемента "Фотографско тониране" (Фотографско тониране).

Ще се появи прозорец с въпрос "Замяна на текущите градиенти с тези, съдържащи се във фотографското тониране?" (Да замените текущите градиенти с градиентите от фотографско тониране?), щракнете върху OK.

В резултат наборът от градиенти по подразбиране ще бъде заменен с нов:

Миниатюрите изглеждат добре, но е трудно да се каже само като се гледат миниатюрите какво представлява всяка предварително зададена настройка. Затова щракнете отново върху иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл на прозореца с градиенти (на английски се нарича Gradient Picker) и изберете елемента от менюто „Големи миниатюри и имена“ (Голям списък):

Можете да увеличите размера на инструмента за избор на градиенти, като плъзнете долния десен ъгъл надолу:

Сега, след като изтеглихме и настроихме визуализацията на миниизображението за предварителна настройка на снимката, всичко, което трябва да направим, е да щракнем върху предварително зададена настройка от списъка, за да може Photoshop да я приложи незабавно към изображението.

Предварителните настройки са разделени на две групи. Горната половина, от Platinum до Copper 2 (Copper 2), прилага един тон към цялото изображение. Просто щракнете върху която и да е икона от тази група, за да видите визуализация на действието за тониране в прозореца на работния документ. Например ще избера Platinum и Photoshop незабавно ще приложи ефекта към изображението. Тъй като използваме коригиращ слой, не правим постоянни промени в снимката:

Sepia 1 дава много интересен ефект:

И това ни дава "античната сепия"

Втората половина от предварително зададените настройки, започвайки със Sepia, Selenium 1, са градиенти с разделени тонове, които прилагат различни тонове към тъмните и светлите области на снимката. Както при първата група, всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху желания елемент от списъка. Ще избера сепия-синьо (сепия-циан):

Прилагането на златисто-медния градиент дава интересен гръндж ефект:

Ако трябва да се върнете към градиентите по подразбиране, щракнете върху иконата на зъбно колело в горния ляв ъгъл на прозореца за преглед на градиента и изберете Нулиране на градиенти.

Категория: