Със сигурност всички начинаещи потребители на Photoshop са се сблъсквали с проблема с "ребрата" по краищата на линиите и малките форми, с други думи, краищата на обектите в изображението изглеждат размити, накъсани.

Проблемът е особено изразен при значително намаляване на изображенията. Например, искате да направите икона 48x48 от картина, която харесвате, да речем, 300 на 300 пиксела.Използвайте стандартния инструмент за преоразмеряване Изображение ->Размер на изображението (Изображение ->Размер на изображението), метод - Bicubic clearer (най-добро за намаляване) или. на английски Бикубично по-остро (най-добро за намаляване), но въпреки това. вместо хубава малка икона, ние завършваме с неясно размазано изображение. Трябва да кажа, че този проблем възниква не само при създаване на икони, но и в много други случаи, когато се изисква използването на малки изображения, например в игри на мобилни устройства със сравнително малки дисплеи.

Мисля, че този пример ще изясни нещата по-добре от всяко обяснение. Фигурата вдясно показва кръг с гладки ръбове, вляво - без изглаждане:

За да разрешите проблема с назъбените ръбове във Photoshop и други графични и текстови редактори, се извиква функцията Anti-aliasing (изглаждане).

Нека изясним какво прави Anti-aliasing.

Изглаждането е техника за минимизиране на изкривяването на артефакти, произтичащи от промяна на разделителната способност на изображение от висока разделителна способност към по-ниска.

Трябва да се каже, че Anti-aliasing е разработен много добре във Photoshop и работи безупречно за големи и средни изображения. Но когато създавате малки изображения със страна по-малка от сто пиксела, белезите по краищата все още се появяват.

Междувременно коригирането на тези артефакти ръчно е доста лесно, имаме нужда от канали за това.

Например, нека вземем кръг с диаметър 70 пиксела, в резултат на намаляване на кръга с диаметър 500 пиксела, по краищата на кръга остават артефакти под формата на малки белези:

Изберете кръга с магическата пръчка, след това отворете палитрата с канали (Прозорец ->Канали, на английски Window ->Канали) и създайте нов канал:

Попълнете селекцията с бяло. Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D.

Приложете филтъра Gaussian Blur с радиус около 1/20 от размера на формата, в нашия случай той е 3,5 пиксела:

Отворете инструмента Нива, като натиснете Ctrl+L и преместете плъзгачите, както е показано на снимката, ръбовете на кръга ще станат по-малко замъглени:

Натиснете OK и заредете канала като селекция, като щракнете върху съответния бутон в долната част на палитрата:

Превключете към панела със слоеве, създайте нов слой и запълнете селекцията с желания цвят. В резултат на това ще получите равен кръг.

По този начин можем да получим гладки ръбове на изображения с всякаква форма и цвят.

Категория: