През 2012 г. Google купи немската компания Nik Software, собственик и разработчик на Nik Collection от плъгини за Photoshop (плъгините също са съвместими с Lightroom). Тогава пакетът от тези плъгини струваше около 400 евро. Google намали цената на пакета три пъти, а от март 2016 г. ги разпространява напълно безплатно.

В тази статия ще обясня предназначението на плъгините и как да ги инсталирате и използвате.

Колекцията Nik се състои от седем различни добавки, които предоставят мощна гама от опции за редактиране на снимки - от прилагане на филтри за подобряване на цветовата корекция до ретуширане и създаване на творчески ефекти, изостряне на изображението, за да се разкрият всички скрити детайли, способността да се правят корекции на цвета и тона на изображенията.

Пакетът се състои от:
Analog Efex Pro- добавяне на оптични и винтидж ефекти
Color Efex Proнабор от филтри и ефекти за корекция на цветовете и ретуширане
Silver Efex Pro- стилизиране на модерни цифрови снимки като черно-бели ретро снимки
Viveza- разширено регулиране на яркост, контраст, наситеност с автоматичен или ръчен избор на области на приложение
HDR Efex Pro- създаване на HDR (High Dynamic Range) снимки от обикновени снимки
Sharpener Pro- изостряне на изображението, може да се приложи към определени области на снимката
Dfine - цифрово премахване на шума

Инсталиране на добавки

И така, изтегляте инсталатора на плъгина от дадените връзки, това е файл от 429 MBnikcollection-full-1.2.11.exe, щракнете два пъти върху него и го инсталирайте по обичайния начин. Photoshop трябва да бъде изключен преди инсталиране.

В процеса изберете език, инсталационна папка и приложение за инсталиране на добавки (обикновено Photoshop CC):

Инсталиране на пакета с добавки.

Пакетът ще се инсталира сам.

След инсталацията, когато стартирате Photoshop, заедно с прозореца на програмата, следният прозорец се отваря самостоятелно:

Прозорец за избор и стартиране на добавки

Както можете да видите от прозореца с име (Selective Tool), показан в горната част, това е инструмент за избор на плъгини и стартира едновременно със стартирането на Photoshop. Но не планирам да използвам този пакет през цялото време, така че ще деактивирам самостоятелното стартиране на прозореца. За да направите това, щракнете върху бутона за настройки в долния ляв ъгъл и изберете опцията „Не отваряй Selective Tool автоматично“ в новия прозорец.

Отменете автоматичното стартиране на прозореца за управление на пакетите на добавките.

Ако изведнъж искате да промените настройките, трябва да отворите който и да е плъгин и да щракнете върху бутона "Четка" , намиращ се долу вдясно на диалоговия прозорец (всички плъгини имат този бутон), след което диалоговият прозорец ще затворете и прозорецът на Selective Tool ще се отвори вляво от (или от лявата страна на) прозореца на Photoshop.

Стартиране на добавки

Плъгините се стартират по древния начин - през раздела на главното меню Filter (Филтър). В долната част на списъка с менюта има ред „Nik Collection“, щракването върху който ще отвори списъка с плъгини за нас:

Стартиране на добавки от менюто "Филтър" .

За да стартирате плъгина, щракнете върху името му в списъка, освен това ви трябва поне един документ, отворен във Photoshop Plugins, отворен в техния собствен диалогов прозорец, например щракнах върху редаAnalog Efex Pro 2, отворен диалогов прозорец:

Интерфейс на приставката Analog Efex Pro по подразбиране.

Обхват на добавките

Добавките могат да обработват както активния слой, така и комбинираното изображение, това се задава в настройките на прозореца Selective Tool:

Изберете целта на плъгина.

Ако опцията "Активен слой" е зададена в настройките, плъгинът засяга само него, независимо колко видими слоя има в панела със слоеве над и/или под активния слой.

Когато изберете опцията „Композитно изображение“, плъгинът засяга всички видими пиксели в документа на Photoshop.

Можете да научите повече за всеки плъгин, като щракнете върху връзките в имената на приставките в горната част на тази страница.

Изтеглете плъгини безплатно (429,21 Mb):Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: