Прилагане на филтри на Photoshop към текст без растеризация

В Photoshop има редица команди и филтри, които не работят директно с текстовия слой, но изискват той да бъде растеризиран, т.е. превърнете го в обикновен слой. следователно няма да можете да редактирате текста по-късно.

Например, когато се опитате да приложите същото Gaussian Blur към текстов слой, изскача прозорец:

Изходът от тази ситуация обаче е много прост. Необходимо е да преобразувате текстовия слой в интелигентен обект, след което филтрите ще бъдат приложени като интелигентни филтри, а самият обект, т.е. текстът може да се редактира :

Просто щракнете двукратно върху миниатюрата на смарт обекта, след което веднага ще се отвори прозорецът за редактиране.

Вижте други материали за инструмента Text:

  • Основи на инструмента за текст на Photoshop
  • Методи за въвеждане на текст във Photoshop
  • Текстов инструмент на Photoshop: Панел със знаци, урок

Ето как изглеждат текстовият прозорец и прозорецът за редактиране:

След като приключите с редактирането на текста, запазете промените чрез File ->Save (File ->Save) и затворете прозореца за редактиране.

Създаване на контур от текст

Текстът може да се преобразува в път (Path), който след това може да се редактира като обикновен път във Photoshop.Но Photoshop не прави това с шрифтове, които използват стила Faux Bold, така че първо трябва да щракнете с десния бутон върху текста и да премахнете отметката от Faux Bold от контекстното меню, ако е там.

След това отидете в менюто Текст ->Създаване на работен път (Създаване на работен път) и текстът се преобразува в път с всички линии на Безие, върхове и водачи:

Вижте цвета на текста, когато е избран

Когато текстът е избран, буквите се запълват с черен фон, което показва, че текстът е избран, докато цветът на буквите временно се заменя с черен. Но понякога е важно да видите цвета на буквите, когато променяте настройките на текста. За да върнете цвета на буквите към естествения, просто натиснете Ctrl+H и селекцията ще се скрие, но текстът ще остане избрано и все още можете да промените настройките му. Това работи и с граница за избор на пунктиран текстов блок.

Бърз преглед на различни шрифтове

Често е необходимо да се сравнява как изглежда текстът въз основа на различни шрифтове. За да промените бързо шрифтове и текст, изберете текста, като щракнете върху миниатюрата му в палитрата със слоеве, след това щракнете върху полето за избор на шрифт, името на шрифта ще бъде маркирано в синьо и променете шрифтовете с клавишите със стрелки нагоре и надолу.

Търсене на шрифтове

В Photoshop има огромен брой шрифтове, това са собствените шрифтове на Photoshop плюс всички системни шрифтове. Намирането на правилния шрифт понякога е просто досадно. Всичко става много по-лесно, ако знаете името му. Просто щракнете в полето за избор на шрифт и въведете първите букви от името му. Желаният шрифт ще се появи в прозореца:

Бърз изход от редактиране на текст

Когато работите с текстови полета, може да е неудобно да се движите между инструменти, защото комбинациите от клавишни комбинации няма да работят. Малка тайна как да излезете от редактирането на текстово поле е да натиснете комбинацията Crrl+Enter.

Запазване на стила на текста

Ако използвате Photoshop CS6 или по-нова версия, можете да запазвате текстови стилове и бързо да ги прилагате към нов.

С други думи, можете да създадете произволен текст в работния документ. задайте неговия размер, шрифт, цвят, разстояние между буквите, отстъпи, интервали и т.н., след това запазете тези параметри в стилове на абзац и впоследствие незабавно задайте тези параметри за текст в други документи.

Първо трябва да отворите панела през Window ->Paragraph Styles (Прозорец ->Paragraph Styles).

За да запазите настройките на текста, изберете текста и щракнете върху иконата Save Nev Paragraph Styles.

Или можете сами да създадете нов стил, не забравяйте да го направите. че в документа няма активни текстови слоеве и щракнете върху иконата „Създаване на нов стил на параграф“. След това кликнете два пъти върху стила в панела, ще се отвори прозорец, където можете да въведете всички необходими настройки.

Тирета с различна дължина

Този съвет е подходящ не само за Photoshop, но и за всяка програма с текстов редактор.
Редовно тире (тире) може да се постави чрез натискане на клавиша минус. Тирето е по-дълго зададено по този начин: задръжте натиснат клавиша Alt и последователно натискайте клавишите 0, 1, 5, 0 в цифровата част на клавиатурата, разположена вдясно, отпуснете Alt. Тирето е четно по-дълъг набор по същия начин, само че вместо 0, 1 , 5, 0 трябва да въведете 0, 1, 5, 1. Ето пример за тези три вида тирета: - - -

Задайте опции за прехвърляне

В панела Paragraph щракнете върху иконата в горния десен ъгъл и изберете елемент Hyphernation - в диалоговия прозорец, който се появява, можете да конфигурирате опциите за сричкопренасяне.

Текстът се пише отдясно наляво

Прочетете тук, за да разрешите този проблем

Горещи клавиши за подравняване на текст

Когато въвеждате текст във Photoshop, той е подравнен вляво по подразбиране. Можете да подравните текста към центъра или десния край, като използвате бутоните на лентата с опции или можете да използвате клавишните комбинации:

  • Ctrl+Shift+L - подравняване на текста вляво
  • Ctrl+Shift+R - подравнено вдясно
  • Ctrl+Shift+C - центрирано

Бърза промяна на размера на текста

Има три основни начина:

1. Кликнете върху текста, задръжте Ctrl, около текста ще се появи рамка, плъзнете маркерите с мишката:

2. Изберете текста, преместете курсора малко вляво от прозореца за преоразмеряване, курсорът променя вида си на икона на пръст със стрелки, плъзнете курсора до дясно или ляво:

3. Кликнете върху прозореца за преоразмеряване, прозорецът е маркиран в синьо, превъртете колелцето на мишката:

Интерактивно намаляване на разстоянието между буквите, преместване с една буква

Разстоянието между буквите също може да бъде намалено с помощта на клавишите в реално време. Задръжте курсора на мишката върху желаната буква, задръжте Alt и използвайте клавишите, за да преместите съответно буквата наляво или надясно:

Категория: