В този урок ще ви покажа как да създадете картина на разрушен град. Ще научите как да създадете постапокалиптична сцена във Photoshop от типична снимка на сгради в град, като добавите отделни изображения на повредени, счупени елементи към общата картина и ги смесите с помощта на режими на смесване, коригиращи слоеве, маски и четки.

Ще ви дам и няколко прости съвета как да направите тъмна, депресираща сцена, като регулирате осветлението и контраста, както и да създадете тъмна и депресираща атмосфера. Освен това ще придобиете умението да работите с групи от слоеве.

Ще обърнем специално внимание на автентичността на тази пост-апокалиптична картина. И всеки дизайнер ще каже, че истината е в детайлите. Затова внимателно ще нарисуваме всички детайли и малки неща от сцената на последствията от бедствието.

За да създам сцената, имах нужда от следните изходни материали, ресурсите изискват регистрация за изтегляне:

 1. Град (размер на снимката XL)
 2. Небе 1
 3. Небе 2
 4. Гръндж четки
 5. Купачина скрап
 6. Разрушена сграда 1
 7. Разрушена сграда 2
 8. Железни греди (снимка на разрушената фабрика)
 9. Счупени прозорци
 10. Дупка 1
 11. Дупка 2
 12. Дупка 3

За да не се регистрирате на всички горепосочени ресурси, можете да изтеглите всички тези изображения в един архив от услугата за хостване на файлове, като използвате връзките в долната част на страницата.

Ето какво получаваме в крайна сметка:

1. Създаване на основна среда

Стъпка 1Отворете Photoshop и създайте нов документ с ширина 2200 px на височина 1500 px на бял фон при 72 ppi. Това ще бъде основният ни документ.

Стъпка 2
Отворете изображението на града. В списъка с материали това е връзка №1, в архива файлът се наричаCity.jpg.webp С помощта на Move Tool плъзнете изображението върху основния документ. Изображението на града е по-голямо от основния документ и не се нуждаем от всички подробности в това изображение.

Затова натиснете Ctrl+T, за да включите инструмента за свободна трансформация, преместете го на позицията, показана на снимката, задръжте Shift и плъзнете долния десен ъгъл наляво и нагоре:

Това трябва да изглежда така:

Стъпка 3
Отворете изображение Sky 1 . Трябват ни само облаците, така че изрежете долната част на снимката точно над началото на облаците с инструмента за изрязване.Използвайте Move Tool, за да го поставите над слоя с града, след което използвайте Free Transform, за да завъртите малко изображението обратно на часовниковата стрелка, както е показано:

Добавете слой маска към този слой. Използвайте мека кръгла четка с черно, за да изтриете твърдите ръбове и да смесите небето с града, оставяйки ефект на синя мъгла около горната част на сградата. Променете непрозрачността на четката, докато работите. Картината по-долу показва как трябва да изглежда маската на слоя (бързите клавиши за активиране на показването на маската на слоя в документа са тук):

И ето го резултата:

Стъпка 4Наситете малко небето. Добавете коригиращ слой Hue / Saturation (Hue / Saturation) и го задайте като изрязваща маска за слоя с небето. В панела със свойства на слоя променете стойността "Наситеност" (Saturation) на -42 :

Стъпка 5
Върнете се в слоя град и добавете маска на слоя към него. Изтеглете гръндж четките (№4 в списъка или файлgrunge_brush.abr от архива) във Photoshop. Изберете четката Sampled Brush 1, тя е първата в списъка, задайте цвета на черен, диаметърът е около 400 пиксела и отидете на панела с настройки на четката, като натиснете F5. Задайте следните параметри:

Маска боя предимно отгоре и отстрани на сградите. По-добре е да промените размера и самите четки, в резултат на това краищата на сградите трябва да се окажат унищожени, както след експлозия:

Стъпка 6Снимката на сградата има някои нежелани детайли - жълти отражения по прозорците. Щракнете върху миниатюрата на гордия слой в панела със слоеве и премахнете артефактите с помощта на инструмента „Печат“ (инструмент за клониране).Много е лесно да премахнете излишъка с Щампа - направете диаметъра на печата малко по-голям от прозореца, посочете прозореца отгоре, вземете проба от него (щракнете + задръжте Alt), посочете прозореца с отражение и щракнете няколко пъти:

Стъпка 7Над слоя с града създайте нов слой (натиснете Ctrl + Shift + N), променете режима на смесване на „Overlay“ (Overlay ) 100% и запълване с 50% сиво:

Сградите са светли на снимката, нека ги направим по-сиви, мръсни, т.е. придайте гръндж вид на сградите

Вземете инструмента „Dimmer“ (Burn Tool), в горната част, на лентата с опции, задайте превключвателя на „Midtones Range“ (Midtones Range), „Exposure (Exposure) настроен на 15-20%.

Затъмнете равномерно всички сгради и затъмнете малко повече зоната на сградата вляво от зрителя, защото. по-ярко е.

На фигурата по-долу, за по-голяма яснота, показах как изглежда този слой в нормален режим на смесване (в горната част на снимката има облаци от горния слой с облаци):

Ето как изглежда документът с 50% сив слой в режим Overlay:

Стъпка 8Добавете коригиращ слой Hue/Saturation над слоя град, задайте го като изрязваща маска и намалете стойността на наситеността до -45.

Стъпка 9Добавете коригиращ слой. Криви (Криви), задайте го като изрязваща маска и намалете леко яркостта на слоя, като намалите дясна страна на кривата:

Необходимо е потъмняването да не засяга целия слой, а някои светли области.За да направите това, щракнете върху маската Curves, натиснете Ctrl + I, вземете бяла четка и нарисувайте желаните части от изображението. Използвайте инструмента Polygonal Lasso Tool за прецизно засенчване. Ето как трябва да изглежда маската на коригиращия слой:

Резултат:

2. Добавяне на Shards of Destruction

Стъпка 1
Отворете файла Scrap Stone Pile (5 в списъка или файлScrap_Pile.jpg.webp) в архива. Преобразувайте фоновия слой в нормален. Използвайте инструмента за бърз избор, за да изберете допълнителните детайли (небето) и натиснете Delete, за да ги премахнете. Прехвърлете останалото в основния документ:

Поставете този слой под слоя град. Използвайте Free Transform, за да позиционирате скалите на върха на сградата, преоразмерете и завъртете малко:

Стъпка 2Дублирайте този слой няколко пъти и използвайте Free Transform, за да синхронизирате размера и разположението върху покривите на сградите, където сме приложили гръндж четката . Опитайте се да зададете различни ъгли и да покажете различни части от купчината камъни зад къщите, за да избегнете повторение на вида:

Стъпка 3Изберете всички слоеве, като натиснете Ctrl+G и ги поставете в група. Променете режима на смесване на тази група от стандартния Pass Through на Normal. Добавете коригиращ слой към групата Криви (Криви), задайте го като изрязваща маска и повдигнете лявата страна на кривата. Това действие донякъде ще замъгли камъните:

Стъпка 4Добавете коригиращ слой Hue/Saturation към групата и го задайте като изрязваща маска. Променете наситеността на -73

Стъпка 5
Сега нека направим общата сцена. Изберете всички елементи на панела със слоеве с изключение на фоновия слой и създайте група, като натиснете Crtl+G. Променете режима на смесване на групата от Pass Through на Normal. Добавете коригиращ слой Curves, за да я осветите:

Използвайте мека черна четка върху маската на коригиращия слой, за да рисувате върху областите с фрагменти от камъни:

Нека добавим още един коригиращ слой Curves, този път за да създадем ефект на лека мъглива мъгла. Повдигнете лявата страна на кривата, както преди:

Този път върху маската на слоя с черна четка нарисувайте мъгливия ефект върху ръбовете на счупените сгради и от лявата страна на високата сграда:

В следващия материал ще добавим детайли за разрушение към колажа - усукани греди, арматура, счупени прозорци и др.

Изтеглете източници на колаж:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: