Обратно във Photoshop CS5, Adobe преработи основната логика на инструмента Sharpen (Sharpness), променяйки предишната му роля на „генератор на шум и унищожител на пиксели“ в това, което продуктовият мениджър на Adobe Браян О'Нийл Хюз (Bryan O'Neil Hughes), наречено „най-модерното заточване, което някога сме произвеждали“. Ето как работи този инструмент.

Ще използвам тази снимка за работа:

Картината показва оригиналната снимка. Задръжте курсора на мишката върху снимката, за да видите готовия резултат

Стъпка 1:

Започнете, като просто изострите цялото изображение, като използвате филтър Unsharp Mask (подробно тук) или Smart Sharpen (подробно тук).

В случай като този - портрет на жена - бих приложил това общо изостряне само към червения канал (повече информация тук).

Стъпка 2:На този етап препоръчвам да дублирате фоновия слой, като натиснете Ctrl+J и след това да приложите промените вече към копието, така че да винаги можете да сравните промените с оригинала, като изключите видимостта на копирания слой.

Също така, по-късно, ако установите, че изострянето е твърде силно, можете просто да намалите непрозрачността на слоя за копиране.

В лентата с инструменти активирайте Sharpen Tool.

Когато инструментът е активен, уверете се, че полето Protect Detail е отметнато в лентата с опции. Именно това квадратче за отметка стартира алгоритъма за разширено изостряне за този инструмент.

Стъпка 3:Сега в левия ъгъл на лентата с опции щракнете върху полето за избор на четка и изберете четка със среден размер с нулева твърдост.

Сега сме с зоните, които ще рисуваме. За портрети изостряйте области, които по своята същност трябва да са остри и с акценти, като ирисите и бялото на очите, веждите, миглите, устните, зъбите, в този портрет - огърлица и т.н.

Напротив, не трябва да докосвате меки предмети - нос, кожа, като напълно избягвате да рисувате върху всякакви области с телесен нюанс. и др.

Картината показва крайния резултат. Задръжте курсора на мишката върху снимката, за да видите оригиналното изображение

Категория: