В Как да нарисувате картина от снимка ви показах как да конвертирате снимка в картина, като използвате метод, който е страхотен за портретни снимки, тъй като има тенденция да премахва малки, нежелани детайли като бръчки и други несъвършенства на кожата и се фокусира върху основните, кръгли детайли на снимката, като очите, носа и устните на човека.

В края на тази статия ще ви покажа как да създадете миниатюра от снимка за по-малко от 60 секунди с помощта на клавишни комбинации на Photoshop.

Но когато работим с други видове изображения, като снимки на природни пейзажи, сгради и архитектурни комплекси, натюрморти, ние сме изправени пред задачата да включим малки детайли в скица с молив, а именно тези малки детайли, техниката, описана в предишната статия, ще бъде игнорирана. В тази статия ще разгледаме малко по-различен начин за конвертиране на снимка в рисунка, който е по-подходящ за изображения, съдържащи фини детайли.

Снимка, която ще конвертирам в рисунка:

И какво завърших:

Вижте други материали за създаване на картина от снимка
Как да направите картина от снимка
Как да направите картина от снимка снимка с текстура на платно
Създаване на действие (операция) Photoshop - рисуване от снимка Видео урок: създаване на действие - рисуване от снимка

Започнете, като направите копие на оригиналното изображение.

Отворете снимката във Photoshop, след това отворете панела със слоеве (натиснете F7), документът ще се покаже като фонов слой и натиснете клавишната комбинация Ctrl + J, след което фоновият слой ще бъде дублиран:

След това конвертирайте този слой в черно-бял. За да направите това, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекция ->Десатуриране (Изображение ->Корекции ->Десатуриране) или вместо това можете да натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + U, във всеки случай слоят ще бъде обезцветен. Други начини за създаване на черно-бяла снимка от цветна са описани в статията „Преобразуване на цветна снимка в черно-бяла“.

Дублирайте получения черно-бял слой, като натиснете комбинацията Ctrl+J, в резултат на това вече трябва да имаме три слоя в панела:

Обърнете горния слой, като натиснете Ctrl+I, в резултат изображението в прозореца на работния документ ще изглежда като негатив.

В панела със слоеве променете Blend Mode на горния слой на Color Dodge. В този случай прозорецът на работния документ ще бъде запълнен с бяло, но в някои случаи, в зависимост от вида на изображението във вашата снимка, на някои места може да останат черни зони, но по-голямата част от документа ще бъде запълнена с бяло.

До този момент следвахме стъпките от Как да направите рисунка от снимка. В този материал използвахме филтъра Gaussian Blur, за да създадем скица с помощта на ефект на размазване на слоя.

Този път искаме да получим повече фини детайли, отколкото филтърът на Гаус ни даде, така че ще използваме други филтри.

Отидете в раздела на главното меню Filter ->Other ->Minimum (Филтър ->Other ->Minimum). Това действие ще отвори диалоговия прозорец на филтъра, където оставете стойността на параметъра "Радиус" , зададена по подразбиране, т.е. един пиксел и щракнете върху OK. Снимката се преобразува в рисунка с много фини детайли, много повече, отколкото бихме могли да постигнем с помощта на филтър на Гаус:

Щракнете с десния бутон върху активния (горния) слой, това ще отвори контекстното меню, в което преместете курсора на мишката върху елемента Merge Visible, задръжте клавиша Alt и щракнете с левия бутон върху този елемент.Като задържите Alt, това действие ще обедини видимите слоеве, ще създаде нов от тях и ще го постави над старите слоеве:

Променете режима на смесване на новия слой на "Умножение" (Умножение), това действие ще потъмни линиите в скицата. Ако линиите станат твърде тъмни, намалете стойността на Opacity на слоя.

Скицата е готова в черно и бяло, необходими са допълнителни стъпки, за да се придадат цветове на скицата.

В панела със слоеве застанете на фоновия слой и го дублирайте, като натиснете Ctrl+J, след което го плъзнете до самия връх на палитрата със слоеве. Оригиналната снимка ще се появи в прозореца на документа.Променете режима на смесване на слоя на „Цвят“ (Цвят) и ако цветовете са твърде интензивни, намалете Opacity (Непрозрачност) на този слой.

Бързо създайте ръчно нарисувана скица от снимка с помощта на клавишни комбинации

Ctrl+J - дублиране на слоя
Shift+Ctrl+U - обезцветяване на слоя
Ctrl+J - дублиране на слоя
Ctrl+I - обръщане
Shift + Alt + D - променете режима на смесване на активния слой на „Изсветляване на основите“ (Color Dodge)
Минимум) и натиснете OK
Shift+Alt+Ctrl+E - обединете видимите слоеве, създайте нов от тях и го поставете над останалите слоеве
Shift+Alt+M - променете режима на наслагване на нов слой върху „Умножение“ (Умножение)
-Ако е необходимо, намалете непрозрачността (Opacity) на слоя
-Отидете на фоновия слой в палитрата със слоеве
Ctrl+J
Shift+Ctrl+] (дясна квадратна скоба) - преместете активния слой в горната част на палитрата със слоеве
Shift+Alt+ C - променете режима на смесване на слоя на „Color“ (Цвят)
-Ако е необходимо, намалете непрозрачността

Категория: