Процесът на рисуване на права или крива линия във Photoshop е доста лесен, но не пречи на начинаещия потребител да научи някои основни техники за рисуване на линии. В този урок ще научите три основни начина за създаване на линии, като най-често срещаните са Brush Tool, Pen Tool и Line Tool за създаване на прости прави линии.

Начертайте линия с Brush Tool и Pencil Tool Най-лесният начин да начертаете линия във Photoshop е с Brush Tool. Изберете кръгла четка, задайте малък диаметър, 100% твърдост и просто преместете курсора върху документа.Ще получите ред.

За да начертаете права линия във Photoshop, трябва да използвате клавиша Shift. За да получите строго вертикални или хоризонтални линии, Shift трябва да задържите натиснат преди рисуване.

За да получите само прави линии, ориентирани в произволна посока, задръжте Shift, щракнете върху началната точка на линията,отпуснетебутон на мишката,не releaseShift, преместете курсора до крайната точка на линията и щракнете с левия бутон на мишката в тази точка. Между първата и втората точка на щракване ще се появи права линия. Можете да продължите да рисувате права полилиния по-нататък, като щракнете върху документа с левия бутон на мишката, като задържите Shift.

Можете да използвате Pencil Tool по същия начин. Както виждате, нищо сложно.

Но лично аз използвам другите два начина по-често.

Създаване на права линия с инструмента за линии

Друг начин за рисуване е да използвате инструмента за линии, наличен от лентата с инструменти на Photoshop:

Тази линия е векторна фигура, така че по-късно можете лесно да промените нейната форма, цвят и размер, без да губите качество. Можете също да използвате клавиша Shift, за да рисувате хоризонтални, вертикални и 45° линии:

Полилиния, права и извита линия с Pen Tool

Третият и най-разпространен начин за създаване на линия е да използвате универсалния Pen Tool:

Първо трябва да превключите "Pen" в режим "Paths" , този превключвател се намира в лентата с опции в горния ляв ъгъл на прозореца на програмата.След това щракнете там, където трябва да започне линията, това ще бъде началната точка, след това добавете втора точка и така нататък. Същото правило се прилага при натискане на клавиша Shift:

Нека направим малко практическа работа. Първо, изберете инструмента Brush, задайте диаметър на 3px, твърдост на 100%, цвят на черен. След това вземете инструмента Pen, задайте режима на Path и нарисувайте линия, използвайки две точки. Можете да видите създадения контур в панела със слоеве в раздела „Контур“ (Път), където нашата линия ще бъде добавена като работен контур (Работна пътека).

Но контурът, създаден от "Pen" , е само спомагателен обект и няма да бъде показан при запазване на картината. За да визуализираме пътя, трябва да го очертаем. С активен инструмент за писалка, щракнете с десния бутон върху пътя в документа. Ще се отвори контекстно меню, където щракнете върху линията Път на щриха:

Ще се отвори нов прозорец, изберете елемента "Четка" (Четка) и щракнете върху OK. Ще се появи щрих с дебелина 3 пиксела:

Тази операция се извършва най-добре върху нов прозрачен слой.

Сега можете да изтриете контура, създаден от писалката, или да промените геометрията му по някакъв начин, щрихът ще повтори всички промени.

Категория: