Един от най-честите проблеми при работа във Photoshop, особено ако не сте от малцината късметлии, които използват два монитора, е, че програмата има огромен брой интерфейсни елементи, различни прозорци, панели, менюта , инструменти и опции, които създават бъркотия на екрана и ограничават пространството за работа с основното изображение. Технологията на камерата се подобрява с всяко посещение и затова е от изключително значение да се оптимизира работното пространство за удобна обработка на снимки.

За щастие, Adobe ни предостави лесен начин за преодоляване на този проблем, решението е да използваме различнирежими на екрана Режимът на екрана контролира броя на елементите на интерфейса, показани на екран, започвайки от "стандартен" режим, където се показва целият интерфейс, и завършвайки с режим "цял екран" , който скрива всички контроли, оставяйки само самото изображение.

В този урок ще разгледаме подробно всеки от трите режима на екрана и как да ги превключвате и ще научим няколко комбинации от клавишни комбинации, за да извлечете максимума от тази изключително полезна функция. Тук ще използвам Photoshop CC (Creative Cloud), но този урок ще работи и с версията CS6.

Стандартен екранен режим

Ето как изглежда стандартният (по подразбиране) екранен режим на Photoshop CS6 и CC:

Така че изображението в момента е отворено във Photoshop в стандартния екранен режим по подразбиране, показвайки целия интерфейс, включително лентата с инструменти вляво, панелната група вдясно, главното меню и лентата с опции в горната част, като както и различни контроли, ленти за превъртане и друга информация в прозореца на самия документ.Докато стандартният режим на екрана ни дава бърз и лесен достъп до всички инструменти и опции на програмата, контролите заемат значително пространство на екрана.

В момента потребителският интерфейс не припокрива изображението ми, но това е само защото изображението е намалено. За да добия по-добра представа за предимствата от избора на правилните режими на екрана, ще натисна Ctrl+1, за да увелича бързо изображението си до 100%. При 100% увеличение изображението е твърде голямо, за да се побере напълно на екрана и сега елементите на потребителския интерфейс създават проблеми, блокирайки изгледа на част от изображението, това може да причини проблеми особено при работа с малки монитори с ниска разделителна способност:

Цял екран с главно меню

Ако искате да разширите малко работното си пространство, за да получите малко повече място за работа, можете да превключите към втория от трите екранни режима на Photoshop, известен като" Цял екран с главно меню" (режим на цял екран с лента с менюта).Photoshop има няколко различни начина да го включите. Първо можете да отидете в раздела на главното меню Изглед ->Режими на екрана ->Режим на цял екран с лента с менюта (Изглед ->Режим на екрана ->Режим на цял екран с лента с менюта).

Въпреки това има много по-бърз начин за превключване между екранните режими на Photoshop чрез продължително натискане на иконата в най-долната част на лентата с инструменти и ще се появи падащо меню, където можете да изберете „Цял екран с главно меню” (режим на цял екран с лента с менюта):

Цял екран с главно менюскрива всички елементи на интерфейса, които са били част от самия прозорец на документа, като раздела за име в горната част, минимизиране, максимизиране и затваряне на прозореца на документа , ленти за превъртане по десния и долния ръб на изображението, ниво на мащабиране и друга информация, намираща се в долния ляв ъгъл на прозореца на документа.Освен това, ако сте имали няколко отворени изображения в отделни раздели на документа, само активният документ остава видим, останалите са скрити. Всички останали елементи на интерфейса (лента с инструменти отляво, панелна група отдясно и главното меню отгоре) остават. Също така, този режим скрива лентата на задачите на Windows, обикновено разположена в долната част. Ето екранна снимка на моя монитор в пълен размер:

Цял екран

За да се възползвате максимално от работното си пространство от елементите на интерфейса, превключете към последния от трите екранни режима на Photoshop, известен просто катоЦял екран (режим на цял екран). Можете да го изберете или чрез раздела на главното меню Изглед ->Режими на екрана ->Цял екран (Изглед ->Режим на екрана ->Режим на цял екран), или просто натиснете и задръжте иконата за превключване на режима на екрана в долната част на лентата с инструменти и изберете "Режим на цял екран от елементите на падащото меню:

Ако изберете този режим за първи път, първо ще се появи информационно поле с предупреждение. Поставете отметка в квадратчето „не показвай отново“:

В режим на цял екран целият интерфейс, както и лентата на задачите на Windows са напълно скрити, оставяйки само самото изображение, така че целият монитор става вашето работно пространство:

Достъп до скритите странични ленти в режим на цял екран

Когато е избран този режим, потребителят има въпрос: "Как ще работя с изображението, ако всички контроли са скрити?" . Photoshop също е помислил за това. Можете временно или постоянно да показвате панели с помощта на клавишни комбинации, но повече за това по-късно, но засега ще говоря за много прост и красив начин за временно показване на панели.

За временно показване на лента с инструменти в лявата или дясната група панели. Просто трябва да преместите курсора съответно в левия или десния край на монитора! След като изберете желания инструмент, преместете курсора от ръба и панелът отново ще изчезне:

Показване и скриване на интерфейса чрез бързи клавиши

В режим на цял екран можете временно да покажете или скриете целия интерфейс директно от клавиатурата, като натиснете клавиша Tab.

Също така групата от десния панел може да бъде показана/скрита чрез натискане на Shift+Tab.

Забележка. Натискането и скриването на целия интерфейс на Photoshop с помощта на клавишите Tab и Shift+Tab работиза всичките три режима на екрана.

Превключване на режимите на екрана чрез бързи клавиши

По-горе ви казах как да превключвате режимите на екрана с помощта на интерфейса на Photoshop (от главното меню и бутона в лентата с инструменти).

Но най-бързият начин за превключване между режимите на екрана е просто да натиснете клавиша F. цял екран”, след което отново „Стандартен! и т.н. Ако искате да превключите режимите в обратен ред, натиснете Shift+F.

За да излезете бързо от режима на цял екран и да го превключите на стандартен, натиснете клавиша Esc.

Категория: