Това е друга статия от поредицата за конвертиране на цветни изображения в черно-бели в Adobe Photoshop, този път ще конвертираме цветна снимка в черно-бяла с помощта на режима на смесване на слоя Luminosity, който работи само със стойността на яркост в изображението, независимо от информацията за цвета. В тази статия ще разгледаме как да подобрим резултатите с помощта на няколко усъвършенствани режима на смесване и как да приложим тези решения към конкретни области на снимка с помощта на маска на слоя.

Ето снимката, която използвам в тази поредица от статии:

Създаване на нов слой

Първото нещо, което трябва да направите, за да приложите техниката за десатурация с Luminosity, е да създадете нов слой. Ако погледнем палитрата със слоеве веднага след отваряне на документа, ще видим, че палитрата съдържа само един слой под заглавие „Фон“:

Новият слой трябва да бъде създаденподфоновия и това създава малък проблем. Първо, по подразбиране Photoshop добавя нов слойabove на избрания слой, вместо под него, и второ, Photoshop не ви позволява да поставите нищо под фоновия слой (защото в крайна сметка , фоновият слой е фонът на документа).

Но, за щастие, този проблем има просто решение. защото не можем да добавим нищо под фоновия слой, просто трябва да направим фоновия слой нормален.Един от начините да направите това е като задържите клавиша Alt и щракнете двукратно директно върху думата „Фон“ (Background) в палитрата със слоеве (Слоеве), докато Photoshop ще промени името на слоя на „Слой 0“ (Слой 0) и ключалката (символът на ключалката) в десните части ще изчезне:

След това, за да добавите нов слойподслой "Layer 0" , задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху бутона "Създаване на нов слой" (Нов слой) на долната част на палитрата със слоеве.
Задържайки натиснат Ctrl, докато щраквате върху иконата за създаване на нов слой, ще кажете на Photoshop, че искаме новият слой да се показва точнопод избрания ( избран) слой:

Запълнете новия слой с бяло

Ще променим режима на смесване на нашето изображение на Luminosity, който работи чрез комбиниране на стойностите на яркост на текущия слой със слоя под него. В момента сме добавили слой отдолу, но той все още е прозрачен, което означава, че режимът на смесване Luminosity няма да работи, т.к.защото просто няма стойности за яркост.

Нека запълним този нов слой с бяло.

В този момент трябва да имаме избран нов "Слой 1" (избраните слоеве винаги са маркирани в синьо), уверете се, че сте направили това. След това отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Попълване (Редактиране ->Попълване) или просто натиснете клавишната комбинация Shift + F5. Това действие ще отвори диалоговия прозорец за запълване, където щракнете върху бутона за избор, изберете бяло от падащия списък и щракнете върху OK:

След това Photoshop запълва новия слой с бяло. Няма да има промени в работния прозорец на основния документ, т.к горният слой снимка ще припокрива долния бял слой. Но ако погледнем миниатюрата на слоя „Слой 1“ (Слой 1) в палитрата на слоевете, ще видим, че е запълнен с бяло, което ни казва, че самият слой е запълнен с бяло:

Променете режима на смесване на Luminosity

Щракнете върху горния слой (" Слой 0" ) в палитрата със слоеве, за да го изберете. В горната част на палитрата със слоеве ще намерите списък с режими на смесване, като по подразбиране слоевете са настроени на нормален режим на смесване. Променете режима на смесване на Brightness (Luminosity):

Както писах по-горе, този режим взема предвид само стойностите на яркост (бяло, черно и всички нюанси на сивото между тях) и ги комбинира с белия слой отдолу, така че цветовете изчезват и остава само бялото цвят и неговите потъмнени версии остават, т.е. резултатът е това, което наричахме черно-бяла снимка:

За да върнем оригиналните цветове, всичко, което трябва да направим, е да променим режима на смесване на "Layer 0" обратно към нормален.

Във втората част на тази статия ще разгледаме как да подобрим нашето черно-бяло преобразуване с помощта на другите два режима на смесване и как да ограничим ефекта от корекцията на нови слоеве на нежелани места в изображение с помощта на маска на слоя. Вижте втората част на статията.

Категория: