Всеки от обсъжданите по-рано режими на смесване („Умножение“ (Умножение), „Екран“ (Екран) и „Наслагване“ (Наслагване) затъмнява определени области от изображението, осветява определени области от изображението или прави и двете от тези действия.

Този четвърти от най-важните режими на смесване няма нищо общо със затъмняването, осветяването и контраста на изображението, не случайно се нарича "Color" (Цвят) и ако си спомняте от пилотната статия на тази серия е в групата Composite Modes заедно с Hue, Saturation и др.

Режимът "Chroma" всъщност е комбинация от първите два режима в тази група, т.е. "Hue" и "Saturation" . Когато промените режима на смесване на слой на "Chroma" , само цветът на слоя (т.е. всички цветови нюанси според тяхната стойност на наситеност) се вписва в слоя(ите) под него. Стойностите на яркостта на тези цветове са напълно игнорирани.

Цветният режим ви позволява да добавяте или променяте цветовете на детайлите или на цялото изображение, без да променяте стойностите на яркостта на тези детайли или на цялото изображение.

Също така, режимът "Chroma" е точно обратното на режима "Brightness" (Luminosity), който игнорира всички цветове в слоя и смесва само стойностите на яркостта, ще разгледаме това в съответния материал.

Практически пример за прилагане на режима на смесване "Color" (Color)

Едно от най-популярните приложения на този режим е оцветяването на черно-бели изображения. Използването му ви позволява да добавяте цвят към изображенията, без да променяте оригиналните стойности на яркостта. Просто добавете нов празен слой над изображението и променете неговия режим на смесване на „Цвят“, след това изберете инструмента „Четка“ (Brush Tool) от палитрата с инструменти, изберете желания цвят и започнете да рисувате върху слоя, като добавяте своя цвят.

Например, ще направя стара черно-бяла снимка:

Да кажем, че искаме да запазим цялостния вид на снимката в черно и бяло, но за да направя снимката по-интересна, искам да направя розите в букета на булката червени. Прилагането на цветовия режим опростява този процес. Първо, както споменахме по-горе, трябва да добавите нов празен слой над слоя със снимки и да промените режима му на смесване на „Цвят“ (Цвят):

Сега изберете инструмента Brush Tool от палитрата с инструменти, изберете червено като цвят на преден план в цветовата палитра, увеличете розите и започнете да рисувате върху тях.

Моля, обърнете внимание, че след нанасяне на 100% непрозрачно червено върху розите, виждаме светли и тъмни участъци от розите под цвета, това се дължи на способността на режима "Цвят" да смесва цвета на горната част слой с изображението в слоя под него:

Ето как изглежда изображението след боядисване на всички рози с червено:

Цветът е твърде интензивен, така че просто ще намаля непрозрачността на слоя с розата до около 60%:

Сега цветът на розите е много по-сдържан и се слива със снимката:

Можете да продължите да оцветявате снимката, но ми харесва, когато само розите имат цвят.

Разбира се, горното е само един пример за използване на цветовия режим и неговата употреба със сигурност не се ограничава до възстановяване или оцветяване на стари снимки. Този режим на смесване също е полезен за промяна на цветовете в съвременната цифрова фотография. За да промените цвета на очите на човек, например, просто изберете ириса, добавете коригиращ слой Hue/Saturation, плъзнете плъзгача Hue наляво или надясно, за да изберете желания цвят, и след това променете режима на смесване на коригиращия слой на "Chroma" .

Категория: