Това е вторият от двата урока за Photoshop за подобряване на качеството на вашите снимки (особено портретни снимки) с ефект на меко сияние, който не само омекотява цялостната картина, но също така помага за изглаждане на кожата на лицето, увеличаване на контраста, подобряване на цветовете , и много повече.

За да създадете този ефект, във Photoshop има няколко начина, най-простият и най-ефективен от които обсъдихме в предишния урок. Но този метод има един недостатък - след като ефектът е създаден, той не може да бъде променен. Тук ще разгледаме подобен метод за създаване на ефект на меко сияние, но с възможност за пълно редактиране по всяко време, след като създаването на ефекта приключи и документът бъде запазен.

И ще направим ефекта променлив с помощта на интелигентни обекти и интелигентни филтри.

Някои начинаещи потребители смятат, че смарт обектите и смарт филтрите са твърде сложни и "непонятни" за използване, работата с тях се забавя и т.н., но ви уверяват, че това не е така, както скоро ще видим . Както ще видим по-долу, те са също толкова лесни за използване, колкото нормалните слоеве и филтри, но имат много сериозно допълнително предимство, което е възможността за редактиране след прилагане без загуба на качество на изображението.

Преди да прочетете този урок, препоръчвам ви да прочетете първия урок от тази серия.

Ето една снимка, която ще взема за основа:

Изходна снимка за ефект на блясък

А ето как ще изглежда след прилагането на ефекта на меко сияние:

Готова снимка.

И така, да започваме!

Стъпка 1: Преобразувайте фоновия слой в смарт обект

Научихме от предишния урок, че първото нещо, което трябва да направите, за да създадете ефект на меко сияние, е да дублирате фоновия слой.

Но защото този път ще направим ефекта напълно редактируем, първото нещо, което трябва да направим, е да преобразуваме фоновия слой в смарт обект, вместо да го дублираме.

Забележка. Прочетете повече за интелигентния обект в тази статия.

Ще кажа накратко тук, че интелигентните обекти са много гъвкави контейнери, които съдържат слой с изображения. И когато редактираме смарт обект (което ще правим по-нататък), редактираме самия смарт обект (контейнер, обвивка), а не изображението (слой). С други думи, ние редактираме контейнера, а не това, което е вътре в контейнера. Слоят вътре в смарт обекта винаги остава непокътнат и непокътнат.

За да конвертирате фоновия слой в интелигентен обект, щракнете с десния бутон върху слоя и изберете "Конвертиране в интелигентен обект" от контекстното меню.

Въпреки факта, че превърнахме фоновия слой в интелигентен обект, няма да има видими промени в изображението в документа, но съответната икона ще се появи в панела със слоеве на миниатюрата:

Фоновият слой в панела със слоеве е преобразуван в интелигентен обект (Smart Object), това е обозначено със съответната икона в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя.

Стъпка 2: Добавяне на филтър за размазване по Гаус към интелигентния обект

Интелигентните обекти имат много приложения сами по себе си, но една от най-важните предпоставки за превръщането на слой в интелигентен обект е обикновените филтри на Photoshop да се прилагат към слоя като интелигентни филтри. На практика интелигентният филтър въздейства върху слоя по същия начин като обикновения филтър на Photoshop. Но какво дава превръщането на обикновен филтър в „умен“ (умен)? Факт е, че сега филтърът става персонализиран и след като го приложим и дори запазим документа, с други думи, винаги можем да отворим записания PSD документ и да променим настройките на филтъра!

За да ви покажа какво имам предвид, нека приложим филтъра Gaussian Blur във Photoshop към изображението, точно както направихме в предишния урок. Това ще омекоти снимката, създавайки първата част от нашия ефект на меко сияние. Единствената разлика е, че ще приложим филтъра не към обикновен слой, а към интелигентен обект. За да направите това, отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian blur (Филтър ->Blur ->Размазване по Гаус).

Както преди, идеята тук е да смекчим изображението, като не го замъгляваме твърде много, за да не направим обекта ни неузнаваем. Контролираме степента на размазване, като преместваме плъзгача Radius по долния край на диалоговия прозорец. Колкото повече плъзгаме плъзгача надясно, толкова по-интензивно ще бъде размазването. Photoshop ни дава визуализация на ефекта, така че гледайте изображението, докато се променя в документа, за да прецените резултатите.

Количеството замъгляване, от което се нуждаете, зависи до голяма степен от размера на вашето изображение (по-големите изображения се нуждаят от повече замъгляване), както и от личния вкус. Като общо правило оптималната стойност на радиуса е около 8 - 10 пиксела.

Натиснете бутона OK, когато приключите с коригирането на стойността на радиуса, за да приемете филтърното действие и да затворите неговия диалогов прозорец. Ето как изглежда моето изображение, имайте предвид, че все още има доста детайли в снимката:

Коригирайте степента на замъгляване с помощта на плъзгача Radius (Radius), моята снимка е малка, затова избрах радиус на замъгляване 4.

Стъпка 3: Променете режима на смесване на интелигентния филтър

Досега нямаше разлика от начина, по който приложихме филтъра за размазване в предишния урок, където създадохме статична версия на ефекта на меко сияние. И в двата случая приложихме филтъра Gaussian Blur със същите условия.Този път обаче го прилагаме не като обикновен филтър, а като интелигентен филтър. И така, какво следва от това?

Всъщност това дори опростява работата. Ако погледнем отново в нашия панел със слоеве, можем да видим, че Gaussian Blur е посочено в списъка с интелигентни филтри под интелигентния обект:

Списък с интелигентни филтри, свързани с интелигентния обект.

Ако си спомняте от предишния урок, следващата стъпка, която трябваше да направим, след като слоят беше замъглен, беше да променим режима на смесване от Normal (Normal) на „Мека светлина“ (Soft Light). Точно това е действието, което превръща „размазването“ в „блясък“. Разликата е, че в предишния урок имахме отделен, независим слой за размазване над оригиналното изображение. Този път нямаме нужда от допълнителен слой. Всичко, което имаме, е интелигентен обект и интелигентен филтър, приложен към него. И така, как се променя режимът на смесване?

Лесно! Просто ще променим режима на смесване на самия интелигентен филтър! За да направите това, щракнете двукратно върху малката икона, разположена вдясно от думата Gaussian Blur (Gaussian Blur):

Иконата за опции за смесване за интелигентния филтър в панела със слоеве.

Това ще отвори диалоговия прозорец за режим на смесване специално за интелигентния филтър Gaussian Blur. Ще намерите опциите за режим на смесване най-отгоре. Аз, както казах по-рано, ще го променя от „Нормално“ (Normal), зададено по подразбиране, на „Мека светлина“ (Soft Light):

Променете режима на смесване за интелигентния филтър Gaussian Blur на Мека светлина.

Режимът на смесване на меката светлина увеличава контраста на изображението, като прави тъмните области по-тъмни и светлите области по-светли. Това прави цветовете да изглеждат по-богати и ярки. Ето резултата, който получих само като промених режима на смесване на филтъра:

Изображението след промяна на режима на смесване на филтъра Gaussian Blur на мека светлина.

Друг режим на смесване, който може да се приложи в този случай е "Наслагване" (Overlay). Ще ни даде резултат, подобен на "Мека светлина" (Soft Light), но ефектът е по-интензивен. Ще сменя ли моята? режим на смесване към „Наслагване“ в диалоговия прозорец за режими на смесване на филтъра:

Променете режима на смесване от Soft Light на Overlay.

Сега виждаме, че светещият ефект е много по-силен:

Прилагане на филтъра Gaussian Blur към изображението в режим на смесване Overlay.

Стъпка 4: Намалете непрозрачността на филтъра

За да намалите интензитета на сиянието, можете просто да намалите непрозрачността на интелигентния филтър Gaussian Blur. Корекцията за тази настройка се намира директно под опцията за режими на смесване в същия диалогов прозорец.

Намаляването на непрозрачността на интелигентния филтър има същия ефект като намаляването на непрозрачността на действителния слой. Колкото повече намаляваме непрозрачността от стандартните 100%, толкова по-малък ще бъде ефектът от филтъра и толкова повече ще прозира оригиналното изображение. Ще оставя режима на смесване вече зададен на „Наслагване“ в момента и ще намаля непрозрачността до 60%, тази стойност, разбира се, се избира емпирично по ваш вкус:

Намаляване на непрозрачността на интелигентния филтър до 60 процента.

И тук виждаме, че интензивността на сиянието е намалена:

Изображение с филтър, зададен на Overlay, 60 процента непрозрачност.

Мисля, че ефектът все още е твърде силен, така че ще превключа режима на смесване обратно на Мека светлина. Но тъй като меката светлина дава по-фин ефект, ще увелича непрозрачността до 80%:

Превключване на режима на смесване обратно към мека светлина и увеличаване на непрозрачността до 80%.

Резултат:

Изображение при превключване на режима на смесване към мека светлина и 80 процента непрозрачност.

Стъпка 5: Променете настройките на филтъра Gaussian Blur

И така, ефектът е готов, но досега не сме забелязали реална полза от използването на интелигентния филтър. Да, успяхме да променим режима на смесване и непрозрачността на филтъра Gaussian Blur, но както научихме в предишния урок, бихме могли да направим същото, като използваме обикновен слой. И така, какво е толкова „умно“ и полезно на интелигентните филтри? Това, което ги прави умни е, че за разлика от обикновените филтри на Photoshop, вече приложените интелигентни филтри са напълно редактируеми.

Погледнах завършеното си и запазено изображение за няколко минути и започнах да си мисля, че картината ще изглежда по-добре с повече замъгляване.Бих искал да се върна и да променя стойността на радиуса в диалоговия прозорец на филтъра за размазване по Гаус. Ако трябваше да създадем ефекта с помощта на по-традиционен метод без използването на интелигентни филтри, тогава тази възможност би била изключена. За да променя настройките на филтъра, ще трябва да започна отначало от оригиналното изображение.

Но с интелигентните филтри връщането назад и извършването на промени в настройките на филтъра никога не е проблем. Можем да отворим отново диалоговия прозорец на интелигентния филтър и да променим всички настройки по всяко време, без да губим качеството на изображението! Всичко, което трябва да направим, е да щракнете два пъти върху името на интелигентния филтър в панела със слоеве. Това действие отваря отново диалоговия прозорец за филтриране и можем да направим нашите промени.

Например, за да отворя отново моя диалогов прозорец ??Gaussian Blur, просто щраквам двукратно директно върху думите „Gaussian Blur“ (в английската версия на Photoshop ще бъдат думите „Gaussian Blur“):

Повторно отваряне на диалоговия прозорец на интелигентния филтър.

За да увелича ефекта на размазване, преместих плъзгача на радиуса малко надясно, увеличавайки стойността от 4px (предишната ми настройка) до около 8px. Ще откриете, че когато увеличавате стойността на радиуса, ще загубите известен контраст в полза на по-мек вид, това може или да подобри, или да влоши изображението, всичко зависи от оригиналното изображение. Натиснете бутона OK, когато намерите правилната стойност за приемете филтърното действие и излезте от диалоговия прозорец:

Активиране и деактивиране на интелигентния филтър

Можете да включвате и изключвате ефекта на интелигентния филтър, за да сравните резултатите от интелигентния филтър с оригиналното изображение. Това може да ви помогне да решите дали трябва да се върнете и да направите още промени. За да скриете временно ефекта, щракнете върху иконата за видимост (око), разположена точно вляво от името на филтъра в панела със слоеве:

Щракнете върху иконата, за да активирате/деактивирате видимостта на интелигентния филтър.

Щракнете отново върху иконата за видимост (на същото място, където беше окото), за да включите отново интелигентния филтър и да видите ефекта на меко сияние. Ето как изглежда моят "нов" краен резултат, който успях да направя благодарение на редактируемия филтър:

Накрая редактиран ефект на меко сияние.

Категория: