Когато снимаме събитие или събитие с цифров фотоапарат, впоследствие отменяме голям брой нискокачествени и просто неуспешни снимки.

Същото се случва и с видеоклиповете. Заснемаме прекалено много кадри и някои части, особено в началото и края на видеото, определено трябва да бъдат премахнати (изрязване на клипа). Това изрязване на краищата на видеоклип се нарича „отрязване“ (отрязвате частите, които не искате да показвате на никого), но в този урок аз разглеждам малко повече от действието по изрязване и затова трябва Не пренебрегвайте този урок, дори ако вече имате идея как да подстригвате.

Стъпка 1: Добавете видео и вижте началото на клипа

В панела Timeline щракнете върху иконата Add Media To Track и добавете няколко клипа към timeline. (повече за това как да отворите и добавите видеоклип във Photoshop тук). За мен ще бъдат Clip 01.mov и Clip 02.mov. Така започваме да създаваме нов филм. След това щракнете върху иконата за възпроизвеждане и гледайте първия клип. Да кажем, че клипът има няколко опита за запис и спиране и затова е необходимо да изрежете нежеланите части от видеото. Всичко, което трябва да направите, е да натиснете и задържите левия бутон на мишката върху времевата линия точно в началото на клипа, ще изскочи малък прозорец за предварителен преглед, както е показано на фигурата по-долу, моля, имайте предвид, че е необходимо курсорът на мишката превърнете в квадратна скоба с двойна стрелка, това също се вижда на фигурата:

Бърз преглед на първия кадър от видеото. Обърнете внимание на данните в горните ъгли на прозореца - началото е 0:00, а продължителността е 18:23.

Стъпка 2: Изрежете началото на клипа

Докато плъзгате курсора надясно (видео инженерите наричат тази техника Scrubbing - гледане на видеоклипа чрез просто преместване на мишката върху него), се извършва преглед на видеото. Първите седем секунди от записа се оказаха излишни за мен, след това има „добро видео“:

Преглед на клип чрез преместване на курсора. Отново погледнете данните в горните ъгли на прозореца - началото е 07:00, а продължителността е 11:23 (не забравяйте, че 11 са секунди, числото 23 след двоеточието показва броя на кадрите след последната цяла секунда ).

Ако сега пуснем бутона на мишката, клипът незабавно ще бъде изрязан от самото начало до тази точка (07:00). Нека пуснем бутона на мишката, резултатът е:

Клип след изрязване. Вижда се, че е станал по-къс от предишната снимка.

Проверете продължителността на клипа, като щракнете върху него с десния бутон на мишката:

Дължината на изрязания клип е 11,97 секунди, което е 11 секунди и 23 кадъра, както е на снимката в началото на Стъпка 2.

Стъпка 3: Изрежете края на клипа

Нека направим същото за края на клипа. Щракнете точно върху края на клипа (прозорецът за визуализация ще се появи отново) и плъзнете манипулатора наляво, като държите под око прозореца за визуализация. Продължете да плъзгате крайния маркер на клипа до желаната точка (погледнете в горния ляв ъгъл на прозореца за визуализация и той ще покаже времето в секунди и кадри, ще имам пауза на приблизително 10 секунди и 9 кадъра, както е показано на изображението по-долу:

Завършен клип след изрязване.

Така че краят беше подрязан и оригиналното видео от 18 сек. беше намалено до около 10 сек. клип.

Стъпка 4: Пролука между клиповете и коригиране на излишъка от изрязване

Какво ще кажете за втория добавен клип - дали е точно след клипа, който току-що изрязахме-? Ще има ли значителна разлика между двата клипа? Отговорът е не. Photoshop автоматично отмества следващия клип, така че да няма пропуски във филма. Логично, нали? Фигурата по-горе показва двата клипа, които въпреки изрязването следват непрекъснато един след друг. Ако погледнете горната част на времевата линия, ще видите, че първият клип вече е дълъг около 10 секунди, а вторият клип започва веднага след първия. Освен това не се притеснявайте, ако сте прекалили с изрязването: винаги можете да се върнете към оригинала по същия начин, по който сте изрязали - щракнете върху произволен край и го плъзнете навън. (по този начин това действие прилича повече на скриване, отколкото на истинско изрязване, но в света на видеото се счита за изрязване).

Също така можете да коригирате изрязването по традиционния начин на Photoshop - отмяна на последната стъпка(и) чрез натискане (многократно натискане) Ctrl+Alt+Z.

Съвет: Прецизно изрязване на клипове

Понякога става необходимо да изрежете клип до точно определено време, например точно две минути, но е доста трудно, а понякога дори невъзможно, да настроите точно плъзгача с мишката. В този случай трябва да зададете плейъра на тазиyта позиция. За да направите това, щракнете с десния бутон върху показалеца, ще се отвори изскачащо меню, където натискаме долния ред „Отидете до времето“ (Go To Time). Отваря се нов прозорец, където задаваме времето (например 00:02:00:00, което означава нула часа две минути нула секунди нула кадри нула секунди поле). След това щракнете върху края или началото на клипа и плъзнете курсора до показалеца, с много близко разстояние между курсора и показалеца, курсорът по някакъв начин ще остане и ще застане точно на 00:02:00:00 . В този пример съкратих аудио записа до точно 2 минути.

Категория: