В този урок ще научим как да създадем замъгляване на лицето в стила на DVD обложката на Dead Zone.

Ефектът ще бъде постигнат с помощта на инструмента Free Transform и слой маска. Ще използвам Photoshop CS6 за този урок, но всяка последна версия на Photoshop до CS2 ще работи.

Да започваме.

Ето какво получих в крайна сметка:

А ето и оригиналната снимка:

Както обикновено, първото нещо, което ще направим, е да създадем копие на фоновия слой, за да не развалим оригинала, за да направите това, натиснете клавишната комбинация Ctrl + J.

Сега панелът със слоеве има два слоя, фона и неговото копие, с което ще работим, и изглежда така:

Обезцветете изображението, като натиснете Shift+Ctrl+U, ето как изглежда снимката сега:

Сега нека оцветим снимката. Отидете в раздела на главното меню Изображение ->Настройки ->Цветов баланс (Изображение ->Настройки ->Цветов баланс). Опцията "Цветов баланс" ви позволява да зададете различни цветове за сенките, светлите и средните тонове на изображението.

За да направите същите цветове като моите, поставете отметка в квадратчето до „Light» (Highlights), след което плъзнете долния плъзгач до стойност минус 40. Уверете се, че опцията „Keep glow“ е отметната:

След това изберете опцията Shadows и плъзнете горния плъзгач до +70 и долния плъзгач до минус 60:

Натиснете OK, когато сте готови. Цветовете на снимката трябва да изглеждат така:

Сега изберете вертикална колона с ширина един пиксел в самия център на лицето. За да направите това, вземете инструмента Single Column Marquee Tool:

Този инструмент създава вертикална колона с ширина един пиксел, поставете тази колона възможно най-близо до центъра на лицето на мъжа:

Копирайте селекцията в нов слой, като натиснете Ctrl+J, докато в панела със слоеве ще имаме нов слой, състоящ се от вертикална лента с ширина един пиксел.

Дайте му свободна трансформация, като натиснете Ctrl+T и започнете да разтягате рамката надясно:

Продължете да плъзгате до десния край на снимката. Когато сте готови, натиснете Enter, за да приложите трансформацията. Трябва да изглежда така:

В момента имаме активен горния слой с трансформираната област. Приложете Gaussian Blur към нея с радиус на размазване 4px, имайте предвид, че размерът на радиуса зависи от размера на снимката:

Преходите между цветовете вече са малко по-меки:

Всичко, което трябва да направим, е да смесим размазаните ивици в изображението и можем да направим това с маска на слоя. Кликнете върху иконата на маската в долната част на панела със слоеве:

След това миниатюра на маска под формата на бял правоъгълник ще се появи в панела със слоеве близо до слоя с размазване.

Когато прилагаме маска на цветен слой в цветовата палитра бяло - преден план, а черно - фон, трябва да направим обратното, за да направим черния основен цвят, натиснете клавиша X. След това вземете четка с меки ръбове и задайте диаметъра му на - тогава една трета от размера на овала на лицето.

Започнете да рисувате с четка за размазване от центъра на лицето:

Ако сгрешите и боядисате, т.е. скрийте твърде много от изображението на преден план, просто натиснете клавиша X на клавиатурата, за да размените цветовете на предния и фоновия план, това действие ще зададе цвета на предния план на бяло. Прекарайте четката на грешното място.

Също така, можете да намалите непрозрачността на вашата четка предварително, за да направите преходите между цветните ивици и изображението на лицето по-фини, непрозрачността на четката се променя в лентата с опции, разположена под горното главно меню.

Ето моят краен резултат:

Е, това е, целта е постигната.

Категория: