Оцветяването на черно-бели снимки е много интересен и креативен процес, който изисква определени умения и артистичен вкус. За решаването на този проблем са създадени много платени и безплатни приложения и добавки към съществуващи програми.

Този урок е предназначен да ви покаже как да смесите цвят върху черно-бяла снимка с помощта на Photoshop CS6. В тази публикация използвам типична средна снимка като основа, за да покажа, че този метод ще работи върху повечето черно-бели снимки.

За да изберете снимка, трябва да е изпълнено само едно условие - снимката да е черно-бяла. Ето изображението, което ще използвам:

И ето какво получих в крайна сметка:

И така, да започваме.

Стъпка 1. Конвертиране в CMYK

Тази стъпка е много важна. Ако искате силен, реалистичен резултат, не забравяйте да конвертирате изображението си в CMYK, което ще ви позволи да работите с цветовете си много по-ефективно. За да конвертирате изображение, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Режим ->CMYK (Изображение ->Режим ->CMYK).

Стъпка 2. Изберете област за оцветяване

Сега забавлението започва! Вашата задача на този етап е да създадете области, демаркирани с цвят, който все още не съществува! Независимо дали става дума за небето, тревата или ризата, трябва да използвате вашето въображение и мироглед, за да определите кои обекти вървят с всеки цвят и къде започват и свършват.Photoshop включва различни методи за избор, които можете да използвате по време на тази стъпка. Това са Quick Selection Too, Lasso, Pen Tool и други.

В този случай ще избера небето чрез бърз избор:

Стъпка 3. Прецизиране на селекцията

Когато предварителната селекция е готова, трябва да използвате инструмента Refine Edge, особено ако имате работа с клони на дървета или селекция на коса

За всяко изображение изберете стойността на интелигентния радиус (Smart Radius) индивидуално, това зависи от сложността на селекцията, размера на изображението и т.н. Обърнете внимание на снимките по-долу, показах състоянието на селекцията преди и след прилагане на "интелигентния" радиус:

Стъпка 4. Добавете цвят към небето

За да приложите действието на инструмента, щракнете върху OK, след което "маршируващи мравки" ще се появят отново в прозореца на работния документ. Време е да добавите цвят! За това ще използваме коригиращ слой Curves, тъй като тази корекция ни позволява да редактираме всеки цветен канал поотделно и благодарение на използването на коригиращ слой ще можем да променим настройките, ако е необходимо, по-късно по всяко време.

Всеки обект в изображението ще изисква различна комбинация от настройки на Curves, за да му придаде цвят, например, изображението по-долу показва как постигнах циан чрез редактиране на циан, магента и жълт канал:

Ето как изглежда някогашното черно-бяло небе сега:

Стъпка 5. Добавете цвят към останалата част от изображението

Сега нека се заемем с ивица гора на хоризонта. Избрах го и с Quick Selection и след това приложих инструмента Refine Edge:

Отново използвайте коригиращия слой Curves със следните настройки, разбира се, във вашия случай те може да са различни. Сега и гората е зелена:

Остава да оцветим полето. Не е необходимо да създавате нова селекция за него, просто натиснете Crtl + Shift + I, за да обърнете селекцията и след това изтрийте допълнителната (в моя случай горната) селекция с който и да е инструмент за селекция в режим „Изваждане от селекцията“:

След това даваме на полето със сено златист цвят:

Ето как изглежда изображението сега:

Стъпка 6. Обща корекция на цветовете

Регулирайте общата наситеност, като използвате коригиращия слой „Нюанс / Наситеност (Hue / Saturation):

И остава да коригираме общите тонове и контраста отново, като добавим нов коригиращ слой "Curves" . Сега нека променим само кривата на CMYK канала:

Е, това изглежда е всичко. Възхищавайте се на резултата:

Нека обобщим този метод за оцветяване на снимки:

  1. Прехвърляне на цветовия режим на изображението в CMYK
  2. Създаване на избрана зона за оцветяване
  3. Добавете цвят към тази област с помощта на криви
  4. Обща корекция на насищане
  5. Обща корекция на яркостта

Категория: