В тази статия, както става ясно от заглавието, ще разгледаме начини за рисуване на пунктирани, прекъснати и пунктирани рамки.

Нека решим веднага: ще начертаем всички рамки на нов слой!

Гледайки напред, ще кажа, че методът, описан по-долу, се отнася за версии на Photoshop CS5 и по-ниски. Photoshop CS6 има свой собствен начин за създаване на прекъснати и пунктирани рамки, щрихи и линии.

Създаване на рамки от точки

Тези рамки са създадени с обикновена кръгла четка от стандартния комплект на Photoshop. Рамките могат да бъдат кръгли, овални. правоъгълна, както и всяка неправилна форма, т.к те се описват чрез контур. Нека първо настроим четката. Ако някой не си спомня, за да отворите панела с настройки на четката, изберете инструмента за четка
, след което щракнете върху съответния бутон в лентата с опции. На снимката по-горе са приложени следните настройки за вътрешния кръг и вътрешния квадрат:

Сега нека създадем контур, чиято форма трябва да бъде рамка, това може да се направи с помощта на всякакви инструменти за контур, Pen(Инструмент за писалка), правоъгълник(Инструмент за правоъгълник) и др. Цикълът може да бъде затворен или отворен.След това щракнете с десния бутон върху контура.Важно: инструментът за контур трябва да е активен в този момент! В прозореца, който се появява, изберете линията Stroke path. Ще се отвори нов прозорец, където ще бъдем подканени да изберем инструмент за щрих. В този случай ще ни подхожда четка или молив (молив).

Напомням ви, че четката или моливът вече трябва да са поставени. След като изберете инструмента, щракнете върху OK и на пътя ще се появят точки. Точките, направени с четка, са донякъде замъглени, така че след прилагането на точките не пречи да приложите филтъра за изостряне на контурите (Sharpen Edges), изберете настройките поотделно.

Ето пример за рисунка, получена чрез горните жестове:

Приложени са следните настройки на четката:
Текст: тип - молив, размер 3px, твърдост 100%, разстояние 180%
Подчертаване: тип - четка, размер 3px, твърдост 100% , разстояние 205% ) 180%

Е, пунктираните рамки изглеждат подредени.

Създаване на рамки от пунктирани линии

Правоъгълни рамки, т.е. състоящи се от вертикални и хоризонтални линии, не създават никакви проблеми. Можете да ги нарисувате с правоъгълна четка от набора по подразбиране на Photoshop. Отворете контролния панел на четката и ги заредете, както е показано на снимката:

След това задайте настройките на четката приблизително същите като зададените по-горе за кръглата четка. След това разтягаме малко формата на отпечатъка, показано е на фигурата:

Тази четка може да рисува хоризонтална линия. Но вертикално вече няма да работи, или по-скоро ще работи, но грозно:

За да създадете вертикална прекъсната линия, завъртете върха на четката на 90 или 270 градуса:

Сега можете спокойно да нарисувате вертикална пунктирана линия:

Но ако имам нужда от пунктирана линия на кръг или на която и да е крива, този метод вече не е подходящ. Ако попитате ума на света, тогава той, умът, ще ви посъветва да не се занимавате с глупости с пунктирана линия във Photoshop, а да използвате Adobe Illustrator, да създадете слой с желаната линия в него и да го прехвърлите на Фотошоп. Не използвам Illustrator и трябва да създам кръгла пунктирана линия във Photoshop. Оказа се, че има начин и то доста прост. Отне ми десет минути да го измисля.

Изберете кръгла четка, задайте диаметър на печат на 9 пиксела, разстояние на 170%. Създайте път, очертайте пътя, както в случая с точкиСлед това щракнете с десния бутон върху пътя, изберете елемента „За формиране на избрана област“ (Направете селекция) с радиус на перо 0.Ето уголемен фрагмент от снимката:

След това отидете в раздела Selection ->Modify ->Border (Select ->Modify ->Border), задайте ширината на един или два пиксела.

Сега трябва да обърнете избраната област, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+I. Премахнете излишното, като натиснете клавиша Delete. Получих хубав пунктиран кръг:

Някъде, разбира се, има малки артефакти, но можете да ги поправите с няколко щраквания с ластик. По този начин можете да нарисувате пунктирана линия върху всеки контур, например очертайте фигурата на човек в снимка.

Категория: