В този урок ще научим как да създадем ефект на износени, разкъсани ръбове върху снимка с помощта на вградените четки на Photoshop.

Също така ще използваме маска на слоя, за да създадем ефект на назъбени ръбове, и ще приложим стилове на слоя, за да придадем малко обем.

Взех снимка от тук като основа

Ефектът, който получаваме в резултат:

Да започваме. Отворете изображението във Photoshop и както обикновено, като натиснете Ctrl + J, копирайте фоновия слой, така че за всеки случай винаги да имате под ръка недокоснат оригинал.

Щракнете върху иконата "Създаване на нов слой" , намираща се в долната част на панела със слоеве, но преди това задържаме клавиша Ctrl и се появява нов слойпод активен:

Запълнете го с бяло, за да направите това, натиснете клавиша D, след това Ctrl+Delete. Кликнете върху най-горния слой, за да го направите активен и приложете маска на слоя към него.

Сега трябва да вземем четка, за да изтрием, или по-скоро, защото Използваме маска на слоя, за да скрием ръбовете на снимката.

В Photoshop има достатъчно предварително зададени четки и ние ще използваме една от тях.

От лентата с инструменти изберете инструмента за четка.

Отидете в раздела на главното меню Window ->Brush Presets (Прозорец ->Brush Presets) и изберете последната четка в списъка, в набора по подразбиране. В официалната руска версия тази четка се нарича "Кръгла с груби влакна, на английски -" Rough Round Bristle ".

Забележка. За да намерите четка по име, трябва да кликнете върху иконата в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец Brush Preset и да изберете реда "Large thumbnails and names" (Large list).

Сега трябва да направим основния цвят черен, за да направите това, натиснете клавиша D. след това X.

Подготовката приключи, да рисуваме. Първо плъзгам ръба на четката от горния ляв ъгъл до долния ляв:

Така намазваме с четка всички краища на снимката. Всъщност това е всичко, ръбовете са готови:

И за да завършите ефекта, приложете стила на слоя „Shadow“ (Drop Shadow) към горния слой.

Ето как изглежда готовото изображение:

Забележка 1. В моя случай подредбата на обектите в снимката ви позволява да изтриете част от краищата й. Ако важните обекти на сцената са разположени близо до краищата на снимката, трябва да увеличите размера на платното, както е описано тук.то ще изглежда не непременно бяло, но цветът на фона, върху който ще бъде поставена снимката. В примерите, показани на страницата, запълних този слой с цвета на фона на сайта.

Категория: