Въпреки че Adobe Camera Raw първоначално е проектиран да обработва Raw изображения, заснети с камера, можете да го използвате и за обработка на JPEG.webp и TIFF изображения. Голямо предимство на Camera Raw, което мнозина пренебрегват, е, че е по-лесно и по-бързо да подобрите външния вид на изображение, отколкото всеки друг метод. Контролите на Camera Raw са прости, отзивчиви и напълно неразрушителни, което прави почти невъзможно повреждането на оригинала. Обработката на изображения в Camera Raw започва с отварянето им в диалоговия прозорец на приложението.

Преди да продължа, искам (изведнъж някой да не знае) да ви напомня какво е Raw файл (или Raw формат). Прилагателното суров се превежда от английски като „суров“, „суров“, а Raw файл е необработен файл, получен от камера.Суровите файлови разширения могат да бъдат много различни -crwиcr2от фотоапарат Canon,orfот Olympus,nefиnrwот Nikon и др. и така нататък. Разширенията на файловете са посочени в паспорта на камерата.

Интерфейс на Adobe Camera Raw

Как да отваряте Camera Raw изображения

Тъй като Camera Raw е проектиран да отваря Raw изображения чрез двукратно щракване върху тях (в Bridge или просто в папка на вашия компютър), двукратното щракване върху Raw файл стартира Photoshop и изображението се отваря в Camera Raw.

Забележка. Ако щракнете двукратно върху изображение, за което със сигурност знаете, че е Raw изображение и то не се отвори в Camera Raw, уверете се, че имате инсталирана най-новата версия на Camera Raw, която може да разпознава Raw файлове с изображения от наскоро пуснати камери.

Как да отваряте JPEG.webp и TIFF файлове от Bridge

За да отворите JPEG.webp или TIFF изображения от Adobe Bridge, отворете желаната папка в Bridge, щракнете с десния бутон върху изображението и изберете „Отваряне в Camera Raw“ от контекстното меню.

Как да отворите файлове от тип JPEG.webp и TIFF от папка на компютър

За да отворите JPEG.webp или TIFF изображение от Windows Explorer на вашия компютър, направете следното. Отворете Photoshop и отидете в раздела на главното меню File ->Open As (Файл ->Open As). В прозореца „Отвори“ щракнете върху желания файл, след което щракнете върху бутона, разположен в долния десен ъгъл (по подразбиране се казва „Всички формати“ (Всички формати). Ще се отвори меню, където изберете „Camera Raw“:

След това надписът на бутона ще се промени на "Camera Raw" , след което щракнете върху бутона "Отвори" .

JPEG.webp изображението ще се отвори в прозореца на Camera Raw.

Как да отворите няколко снимки наведнъж.

Camera Raw може да отваря няколко файла наведнъж. Няколко RAW файла могат да бъдат отворени директно от компютърна папка, като първо ги изберете, като задържите Ctrl, след това просто щракнете двукратно върху някой от избраните файлове с левия бутон на мишката и всички те ще се отворят в Camera Raw. Отворете множество файлове JPEG.webp или TIFF от Window Explorer не са възможни.

По-добре е да отваряте множество изображения чрез Adobe Bridge, за да можете да отваряте не само множество RAW файлове, но и JPEG.webp или TIFF. Както преди, изберете желаните файлове, като задържите Ctrl или Shift и щракнете с десния бутон върху някой от тях. Ще се отвори меню, където изберете „Отваряне в Camera Raw“) или вместо това натиснете Ctrl+R, след като изберете файлове.

Само едно изображение ще се отвори в прозореца, останалите ще се покажат в изгледа и ще се появят в лявата колона с миниатюри на изображения:

Редактиране на JPEG.webp и TIFF изображения в Camera Raw

Няколко думи за редактирането на JPEG.webp и TIFF в Camera Raw. Когато правите редакции на JPEG.webp или TIFF и щракнете върху бутона „Отваряне на изображение“ в долната част, това действие отваря изображението във Photoshop.

Въпреки това, ако искате да запазите промените, направени в Camera Raw, без да отваряте снимката във Photoshop, щракнете върху бутона Готово вместо това и вашите промени ще бъдат запазени. Но има голяма разлика между редактирането на JPEG.webp или TIFF изображения и редактирането на RAW изображения. Когато щракнете върху бутона "Край" , вие физически променяте реалните пиксели на оригиналния JPEG.webp или TIFF, докато при RAW изображение това не се случва (това е второто голямо предимство на работата с RAW). Ако щракнете върху бутона Отваряне на изображение и отворите JPEG.webp или TIFF файл във Photoshop, вие също отваряте и редактирате истинско изображение.Имайте това предвид.

Две Camera Raw

И още нещо: всъщност има два Camera Raw - един във Photoshop и един отделно в Bridge. Предимството на два Camera Raw идва, когато обработвате и/или запазвате много RAW изображения - те могат да се обработват в Camera Raw в Bridge, докато работите върху нещо друго във Photoshop. Ако използвате Camera Raw по-често в Bridge, тогава вероятно ще намерите клавишната комбинация Ctrl+K за полезна. Позволява ви да отворите прозореца с предпочитания на Bridge, да отидете в раздела Общи горе вляво и след това да поставите отметка в квадратчето с двойно щракване Редактиране на Camera Raw настройките в Bridge. Bridge)

След това двойно щракване върху изображението отваря RAW изображения в Camera Raw в Bridge, а не във Photoshop.

Категория: