Започвайки от версия CS4, Photoshop въведе иновация - документите се отварят само в отделни прозорци, но също и в раздели.

Това беше направено поради факта, че някои потребители се чувстват по-скоро не е удобно, ако много документи са отворени едновременно, особено когато работите на монитори с малък диагонал.

И така Adobe създаде алтернативен начин за документиране на прозорци - раздели.

Документите се отварят в раздели вместо в прозорци по подразбиране. Нека отворим няколко изображения едновременно, просто плъзнете файловете от папката, в която се съхраняват с мишката, в работното пространство на Photoshop.

Ето какво ще видим след това:

Както виждаме, всички изображения се показват вложени в едно поле, докато ние виждаме само едно изображение в даден момент, но ако погледнем горната част на полето с изображение, ще видим поредица от раздели, всеки раздел съдържа името на едно от изображенията. По-светлият раздел съдържа текущо видимото и активно изображение, разделът показва името на файла и разширението (Медуза на английски jellyfish):

За да превключвате между изображения, просто щракнете върху името на желания раздел.

Заедно с името на изображението разделът показва степента на увеличение (мащабиране) на изображението като процент, цветовия режим на документа (RGB, Grayscale и т.н.), както и битовия дълбочина на изображението:

Преместване между раздели

За да преместите и пренаредите просто щракнете върху съответния раздел и го плъзнете наляво или надясно. Пуснете бутона на мишката и изображението ще заеме новата си позиция.

За да навигирате през разделите отдясно наляво, натиснете Ctrl+Tab или Ctrl+~. За да преминете към другата страна, използвайте Ctrl+Shift+Tab или Ctrl+Shift+~.

Забележка. За да избегнете объркване, имайте предвид, че по този начин Photoshop преминава през изображенията в реда, в който са били отворени, а не в ред, т.е. ако преди това сте пренаредили реда на изображенията в разделите и след това използвате клавишни комбинации, за да превключвате между тях, Photoshop може навигирайте през тях в ред, различен от очаквания.

Падащо меню за избор на изображение

Ако имате толкова много отворени изображения наведнъж, че Photoshop не може да побере всички имена на раздели на екрана едновременно, ще видите икона с двойна стрелка вдясно от имената на разделите.Щракването върху тази икона отваря падащо меню, което ви позволява да изберете някое от изображенията от списъка:

Плаващи изображения в отделен прозорец на документа

Има няколко начина да отделите изображение от разделите на други документи във Photoshop, така че да се показва в собствен плаващ прозорец.

Най-бързо - просто щракнете върху раздела с изображение и го плъзнете надолу и далеч от другите раздели. Когато отпуснете бутона на мишката, изображението ще се появи в отделен прозорец:

Друг начин е да щракнете с десния бутон върху раздела с изображението и да изберете „Плуване в прозореца“ от контекстното меню, което се появява:

Преобразувайте всички раздели в плаващи прозорци едновременно

Ако искате напълно да се отървете от разделите, така че всички отворени изображения да се показват в плаващи прозорци, отидете в раздела на главното меню Window ->Arrange ->Свободно преместване на всички прозорци (Window ->Arrange ->Float All в Windows ) :

Преместване на изображението обратно в групата раздели

За да преместите едно изображение от отделен прозорец в група от раздели, щракнете с курсора където и да е върху сивото поле в горната част на прозореца с картината и го преместете в горната част на работния прозорец на програмата. Когато видите синя рамка, отпуснете бутона на мишката и изображението ще отиде в раздела:

Преместване на няколко изображения от прозорци в раздели

Ако имате повече от едно изображение, показано в плаващи прозорци и искате да ги групирате всички в раздели, отидете в раздела на главното меню Window ->Arrange ->(Window ->Arrange) и изберете "Combine All" в раздели” (Консолидиране на всички в раздели)

Затваряне на един или всички раздели

За да затворите един раздел, щракнете върху кръста от дясната страна на заглавието. За да затворите всички раздели, трябва да отидете в раздела на главното меню File ->Close All (Файл ->Close All)

Деактивиране на отваряне на документи в раздели по подразбиране

Ако предпочитате стария начин на работа във Photoshop с всяко изображение, т.е. в плаващи отделни прозорци можете да деактивирате опцията за отваряне на документи в раздели. За да направите това, отидете на Редактиране ->Настройки ->Интерфейс (Редактиране ->Предпочитания ->Интерфейс). Това действие ще изведе диалоговия прозорец за настройки на интерфейса. където в секцията „Опции“ премахнете отметката от опцията „Отворете документи като раздели“

Категория: