В предишната статия научихме как да управляваме и организираме панелите, които съставляват по-голямата част от интерфейса на Photoshop CS6, как да местим панели от група в група и от колона в колона, да ги увеличаваме и минимизираме до размера на иконите и дори иконите, за отваряне на нови и затворени панели и много повече.

След като настроим панелите на правилната позиция и размер, за да работим удобно във Photoshop, би било чудесно, ако има някакъв начин да запазим потребителския интерфейс на Photoshop, който създадохме, за да можем бързо да го създадем, ако е необходимо отново.За щастие има такъв начин и можем лесно да запазим всяко работно пространство на Photoshop, което сме създали.

Работната среда или работното пространство във Photoshop е набор от панели и инструменти, разположени в определен ред в главния прозорец на програмата. Един набор от панели е добър за редактиране на снимки, друг за цифрово рисуване и трети за анимация.

В допълнение Photoshop включва няколко вградени работни пространства и сега ще разгледаме как да превключвате между предварително изградени работни пространства, както и как да създавате, запазвате и зареждате запазени работни пространства.

Важно допълнение! Преди да продължим, трябва да отбележа, че работните пространства на Photoshop също ви позволяват да запазвате дефинирани от потребителя клавишни комбинации и дори да персонализирате главното меню в горната част на екрана!

Въпреки това, най-честата употреба на работните пространства е да запазвате и пренареждатепанели.

Работна среда по подразбиране

Веднага след инсталиране на Photoshop, той показва работно пространство, наречено „Essentials“. Това е един вид обединено работно пространство, съдържащо някои от често използваните панели, като слоеве (слоеве), канали (канали), корекции (настройки) и някои други.

Както научихме в Персонализиране и управление на панели, панелите във Photoshop CS6 и по-стари са подредени в две колони по десния край на екрана, в големи (главни) и малки колони. Основната колона вдясно показва съдържанието на тези панели, докато във вторичната колона (вляво) панелите са свити, за да спестите място на екрана, но ние можем да разширим и свием тези панели обратно, като щракнем върху техните икони:

Превключване между работни среди

Не само „Основната работна среда“ е достъпна за нас.

Photoshop включва други вградени работни пространства, които можем да изберем, като щракнем върху бутона в горния десен ъгъл на екрана (точно над колоната на основния панел). Ако щракнем върху този бутон, ще се отвори меню за избор на други работни среди, всяка от които е фокусирана върху повече или по-малко специфични задачи. Например ще избера среда "Рисуване" . За всеки случай, на фигурата по-долу съм показал изобразяването на това меню за английския и руския интерфейс на Photoshop:

Само като изберем различно работно пространство, получаваме различен набор от панели на екрана. Сега панелите, инсталирани в основната среда, са заменени с по-полезен комплект за цифрово рисуване. Някои панели останаха, например „Слоеве“ и други панели в тази група, т.к. те все още са полезни за рисуване, но 'Correction' и 'Styles' са заменени с 'Brush Presets', а 'Color' е заменен с 'Navigator':

Ако леко увелича ширината на вторичната колона, като плъзна левия й край наляво, можем да видим не само иконите на новите панели, но и техните имена. Отново виждаме панели, подходящи за рисуване, като четки (Brush), Clone Source (Clone Source) и Tool Presets. Панелът История е единственият останал от „Основното работно пространство“ оттогава полезно е и за рисуване:

Създавайте и запазвайте свои собствени работни пространства

Въпреки избора на готови работни пространства, често е много по-добре да създадете и поддържате свое собствено работно пространство. Нека се върнем към „Essentials Workspace“, като щракнете върху съответния елемент в менюто:

Сега ще добавя панели към интерфейса (как да добавям панели е описано тук) и ще създам работещ, в който обикновено работя (на снимката увеличих ширината на вторичната колона):

След като съм създал пространство, което е удобно за мен, трябва да го запазя, за да мога да го използвам по всяко време.

За да направите това, щракнете върху бутона в горния десен ъгъл на екрана и този път изберете елемента „ Ново работно пространство»(Ново работно пространство):

След това ще се отвори нов диалогов прозорец с молба да зададете име за новото работно пространство. Ще го нарека някак скромно, нещо като "Ограничение на оптимизацията" . В долната част на диалоговия прозорец има квадратчета за отметка за запазване на бързи клавиши и менюта, но сега не говорим за това, така че не ги докосвам:

И кликвам върху бутона "Запазване" . Името на средата, показано на бутона:

Сега нека възстановим работната среда до стандартната и щракнете върху бутона за избор. Сега в менюто виждам името на новото си работно пространство:

За да го използвам, трябва само да щракна върху името му.

Категория: