Винтидж ефект е, когато една модерна снимка се коригира, за да изглежда стара, добавя се оранжев оттенък към снимката и нещо като стара хартия се наслагва върху текстурата. Освен това около снимката се наслагва фин тъмен ореол.

В този урок ще ви покажем как да създадете прост ретро фотоефект с помощта на Photoshop. Ще използваме някои настройки на изображението, коригиращи слоеве и стилове на слоеве, така че да можем да променим настройките на винтидж ефекта на готовото изображение по всяко време.

Ето какво ще направим от обикновена модерна снимка (оригинал - вляво):

И така, отворете снимката във Photoshop.

Стъпка 1: Прилагане на слой с коригиращи криви

Първото нещо, което ще направим е да добавим коригиращ слой Curves. Отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекция ->Криви (Изображение ->Корекция->Криви) или просто натиснете клавишната комбинация Ctrl + M.

Ще олекотим малко снимката, за това ще щракнем върху дясната икона на капкомер, взетата проба, с която ще зададем бялата точка на изображението. Кликнете върху най-ярката бяла точка, която можем да намерим в изображението, в моя случай това е върху тениската на субекта:

Стъпка 2: Добавяне на слой за коригиране на градиентна карта

Сега отидете в раздела на главното меню Layer ->New Adjustment Layer ->Gradient Map (Layer ->New Adjustment Layer ->Gradient Map).

Отворете панела за управление на градиента, щракнете върху лентата с градиенти, отворете редактора и създайте жълто-син градиент със следния цвят:

След това в панела със слоеве намалете непрозрачността на коригиращия слой до около 30%. Сега нашата рисунка изглежда така:

Стъпка 3: Добавяне на слой за коригиране на криви

Отидете в раздела Слой ->Нов коригиращ слой ->Криви (Слой ->Нов коригиращ слой ->Криви).

B

Стъпка 4. Добавете стилове на слоя

По подразбиране във Photoshop снимката, която използвате, ще бъде отворена като фонов слойи този слой няма да може да се редактира (обозначено с икона на катинар). Следователно трябва да го отключите, как да го направите е описано тук.

След това отидете на Layer ->Layer Styles ->Inner Shadow (Layer ->Layer Style ->Inner Shadow) и приложете настройките по-долу:

След това добавете градиентен наслагващ стил със следните настройки:

Забележка. Преводът на режимите на смесване е тук

Допълнително: Промяна на градиентната карта.

Можете да промените резултата, като щракнете двукратно върху слоя с градиентна карта и го коригирате:

Например, ако създадете следния градиент:

Тогава получавате този резултат:

Категория: