В тази статия ще разгледаме инструмент за създаване на сложни векторни форми в свободна форма с дефинирани от потребителя настройки, например очертания на сърца, звезди, снежинки, форми на хора и животни, листа и цветя форми и дори фирмени лога.

В Adobe Photoshop тези сложни векторни фигури се наричат Custom Shapes и се създават с помощта наCustom Shape Tool.

Този инструмент се намира в лентата с инструменти в групата с векторни форми:

Изберете персонализирана форма

С активиран инструмент "Custom Shape" можем да изберем формата на фигурата от палитрата за избор, която се отваря чрез щракване върху съответната икона в лентата с опции:

За да изберете желаната форма, щракнете върху съответната миниатюра.

Но в повечето случаи се използва първият тип, Shape Layers.

Изберете цвят и тип запълване на произволна фигура

След като сте избрали желаната от вас фигура, можете да изберете нейния цвят на запълване, а във Photoshop CS6 и типа на запълване - плътен цвят, градиент или модел. За да започнете да попълвате настройките, трябва да кликнете върху цветния квадрат в панела с опции (между другото, той е черен по подразбиране):

Избор на цвят и тип щрих на произволна форма

Тази опция е налична само във Photoshop CS6. Използвайки тази опция, можете да изберете щриха на фигурата, повече за създаването на щрих е описано в статията „Точкова рамка и линия във Photoship CS6“

Рисуване на векторни форми

За да започнете да рисувате векторна фигура, щракнете с левия бутон на мишката в документа, това ще зададе началната точка, след което, като държите клавиша натиснат, плъзнете курсора до крайната точка. Докато плъзгате курсора, Photoshop скицира формата. Когато плъзнете курсора до крайната точка, отпуснете клавиша и Phoptoshop ще запълни формата с избрания цвят:

Photoshop има много различни форми, вградени по подразбиране, в момента виждаме само началния набор, който се показва по подразбиране. Например ще избера форма на сърце:

Избор на режим на фигура

Photoshop ни позволява да създаваме три напълно различни вида форми. Можем да създадем „Векторни фигури“, които са независими от разделителната способност и се мащабират без загуба на качество на изображението (точно като Illustrator). Можем да създадем тип Path, който е само очертанията на фигурите. И можем да създадем пикселизирана форма, където Photoshop запълва формата с цветни пиксели.

Рисуване на форми с правилни пропорции

Имайте предвид обаче, че формата на сърцето ми изглежда малко плоска. Неправилната форма е направена, защото по подразбиране Photoshop не задава правилните пропорции и съотношения на формата, когато е създадена. Ще натисна Ctrl+Z, за да отменя стъпката с формата и ще опитам да създам сърцето отново.

За да начертаете персонализирана форма с правилните пропорции, повторете стъпките по-горе, за да създадете форма, но този път натиснете и задръжте клавиша Shift веднага след като започнете да плъзгате курсора.Веднага щом задържите Shift, ще видите как формата е променила очертанията си до геометрично правилни
Тук има един важен нюанс - веднага щом приключите с плъзгането на курсора, отпуснетепърволяв клавишследотпуснете клавиша Shift, след което Phoptoshop също ще запълни формата с избрания цвят.

Сърцето е по-сладко:

Промяна на цвета на завършената форма

Но какво ще стане, ако внезапно трябва да промените цвета на вече готова векторна фигура? Няма нищо по-лесно. За да направите това, трябва само да щракнете двукратно върху съответната икона в панела със слоеве. В CS6 показването на слоя с фигури в панела със слоеве се различава от по-ранните версии, на екранната снимка по-долу съм дал две опции за панелите: отляво - в CS6, отдясно в CS5 и по-ранни версии, трябва да щракнете върху иконата, заобиколена от жълта рамка:

След колика ще се покаже цветова палитра, където можете да изберете желания цвят, след което щракнете върху OK.

Ако използвате CS6 и сте запълнили областта на фигурата с градиент или шарка, тогава можете да ги промените по-късно. За да направите това, ще трябва също да щракнете върху иконата на слоя с форма в панела със слоеве. На фигурата показах промяната в градиентното запълване:

Зареждане на допълнителни форми

Както споменах преди, Photoshop идва с голям набор от персонализирани форми. За да ги изберете, щракнете върху иконата на палитра за избор в лентата с опции и след това върху иконата в горния десен ъгъл на формата за избор:

Можете да изберете всеки ред от групата, оградена в червено. И като щракнете върху реда „Зареждане на фигури“, можете да заредите свои собствени готови набори от форми, например изтеглени от интернет. Файловете с набори от фигури имат разширениеcsh.

В следващата статия ще разгледаме как да създадете ваши собствени формуляри, както и как да ги запазите и да използвате своя собствена колекция от персонализирани формуляри.

Категория: