Нека да разгледаме пример от реалния свят, който ще ни даде възможност да видим останалите опции и опции в диалоговия прозорец Цветова гама. В изображението по-долу искам да избера само червени рози в букета, след това да направя останалата част от изображението черно-бяла и да оставя избраната област с рози в цвят:

Забележка. Има и други начини да направите изображение черно-бяло, така че определена част от него да остане цветна.

И така, отварям изображение с рози във Photoshop, от раздела на главното меню "Избор" активирам "Цветова гама" , докато основният капкомер вече е активиран по подразбиране, щракам върху розите с него:

Сега мога да видя оригиналната селекция в прозореца за визуализация:

За да добавите други области с червено към избраната област, задръжте клавиша Shift и щракнете върху други области с рози:

В прозореца за визуализация можете да видите, че областта за избор се е разширила:

Изберете опции за преглед

Непосредствено под прозореца за преглед в работния прозорец на "Цветова гама" има флагове-превключватели на изгледа на този прозорец, това са "Избрана област" и "Изображение" . Първият превключвател е активен по подразбиране, ако превключите на втория, тогава сивата скала в прозореца за визуализация ще замени цялото изображение.За съжаление, не мога да кажа нищо за практическата стойност на тези опции, за мен лично те са безполезни.

Много по-полезни опции са в най-долната част на работния прозорец на инструмента в падащия списък, за да отворите списъка, щракнете върху думата "Не показвай" (Няма):

Превод на английски на тези опции:
Скала на сивото - Скала на сивото
Черен фон - Черен мат
Бял фон - Бял мат
Бърза маска - Бърз Маквсяка от тези опции предлага различен начин за предварителен преглед в избрана област в прозореца на работния документ.

Grayscale ви позволява да видите областта за избор като полутонове, точно както в прозореца на инструмента за цветова гама по подразбиране, но в самия прозорец на документа, който е много по-ясен и полезен :

Друг също толкова полезен начин за преглед е Black Matte. Това е любимият ми начин, т.к показва действителното изображение на селекцията на черен фон:

Можете също да изберете „Бял фон“, който ще покаже избраната област от изображението на плътен бял фон, или „Бърза маска“ (Quick Mask), който ще покаже резултата от селекцията като нормална бърза маска.

Локализирани набори от цветове (от Photoshop CS4 и нагоре)

Имайте предвид обаче, че имаме малък проблем. Искам да избера само червените рози на снимката, за да мога да ги запазя цветни, докато конвертирам останалата част от изображението в черно-бяло, но ако погледнете най-горната част на документа в предишната екранна снимка, ще видите, че наред с розите в зоната в изписването попадна и горната част на дамската рокля, т.к. има същия червен цвят като розите.

Започвайки с Photoshop CS4, Adobe добави нова функция към цветовата гама, наречена локализирани цветови групи. Той е предназначен да ограничава избраните региони в изображението.За да активирате тази опция, щракнете в съответното поле за отметка:

След като активираме локализирани цветови набори, става достъпна друга корекция, наречена Range, намираща се точно под Scatter. Със стойността "Обхват" , зададена на 100%, Photoshop ще избере цветове за избраната област в цялото изображение. При понижаване на стойността на "Обхват" , т.е. като преместим плъзгача наляво, ние казваме на Photoshop да търси цветове само в области от снимката, които са близо до областите, върху които сме щракнали, и да игнорира области, които са твърде далеч от тези области.

С други думи, като намалявам стойността на Range, инструктирам Photoshop да игнорира червената част от роклята на жената в горната част на снимката и да се фокусира само върху областите, където съм щракнал с капкомера, т.е. на рози. В моя случай ще намаля стойността на "Обхват" с около 50%.И сега, ако погледнем горната част на прозореца за визуализация, можем да видим, че е станал черен, което означава, че роклята на жената вече не е част от селекцията:

Сега ще продължа да пипетирам вътре в зоната на розата, за да добавя още области към селекцията, и след това ще променя стойността на разсейване надолу. И накрая, ще променя и стойността на „Диапазон“. След няколко такива действия мога да получа задоволителен резултат:

Инвертиране на избраната област

И последното обстоятелство, което трябва да се вземе предвид е, че в момента имам рози в избраната зона и за обезцветяване ми трябва всичко, освен рози в избраната зона. С други думи, трябва да обърна (преобърна) селекцията, така че всичко, което е избрано в момента (розите), да бъде демаркирано и вместо това да бъде избрано всичко, което в момента не е избрано (останалата част от областта на снимката).

За да обърнете селекция от диалоговия прозорец Цветова гама, всичко, което трябва да направите, е да поставите отметка в квадратчето Инвертиране под иконите на пипетката. Това също обръща сивата скала в прозореца за визуализация:

За да завършите избора, щракнете върху бутона OK, разположен в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец, след което прозорецът ще се затвори и в прозореца на работния документ ще се появи стандартната "мравешка следа" . Както споменах по-рано, „antpath“ ще се появи около пиксели, които са избрани поне 50%, което означава, че „antpath“ не показва точно селекцията:

Сега просто трябва да обезцветя избраната област. Щракнете върху иконата на новия коригиращ слой ( New Adjustment Layer) в панела със слоеве и изберете „Черно и бяло“ (Black & White) от списъка:

Това действие добавя нов коригиращ слой към нашия документ. В моя случай стойностите, зададени в слоя за настройка по подразбиране, не трябва да се променят. Това е всичко, работата приключи, в прозореца на работния документ получих готовия резултат:

Категория: