Интелигентният филтър се появи във Photoshop CS3, но по някаква причина начинаещите потребители не го използват достатъчно често и този инструмент е незаменим за редактиране на изображения, тъй като иманеразрушаващефект , т.е. не променя физически пикселите на оригиналното изображение и най-важното е, че можете да промените действиетона вече приложен филтър, например можете да промените действието на филтрите за размазване или изостряне след като са били приложени.

Можем да подредим филтри един върху друг и след това да пренаредим реда им, за да получим различни резултати и да изберем най-добрия, можем да променим режима на смесване и непрозрачността на всеки филтър и дори можем да маскираме действието на филтъра чрезотделни секции от изображението.

Можем временно да деактивираме един или повече филтри, можем да изтрием отделни или всички приложени филтри наведнъж.

Интелигентните филтри са наистина огромна стъпка напред за редактиране на цифрови изображения.

Конвертиране на изображение в интелигентен обект

За да използвате интелигентния филтър, първата стъпка е да конвертирате изображението в интелигентен обект. Има няколко начина да направите това във Photoshop.

Най-простият е да щракнете с десния бутон върху слоя в панела със слоеве и да изберете реда „Конвертиране в интелигентен обект“ (Конвертиране в интелигентен обект):

Освен това можете да щракнете върху раздела на главното меню Филтър ->Конвертиране за интелигентни филтри (Филтър ->Конвертиране за интелигентни филтри), или раздел Слоеве ->Смарт обект ->Конвертиране в смарт обект (Слой ->Интелигентни обекти ->Преобразуване в интелигентен обект).

Ако приложите това действие за първи път, ще видите този предупредителен прозорец (текст на английски: „За да активирате интелигентни филтри с възможност за повторно редактиране, избраниятслой ще бъде преобразуван в интелигентен обект "). За да предотвратите появата на този прозорец отново, поставете отметка в квадратчето в долния ляв ъгъл до фразата „Не показвай отново“ (Не показвай отново):

След преобразуването ще се появи малка икона на интелигентен обект в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя в палитрата със слоеве:

Сега можем да прилагаме филтри към този слой точно както бихме направили към нормален.

Вижте повече съдържание за смарт обекти:
Как да използвате смарт обект във Photoshop
Какво е смарт обект във Photoshop8 неща, които трябва да знаете за интелигентните обекти във Photoshop

Прилагане на филтри към смарт обекти

Ще ти покажа. как да прилагате филтри към интелигентни обекти, като използвате добрия стар филтър Unsharp Mask като пример. Добавете го към слоя, както обикновено, през раздела на главното меню Filter ->Sharpening ->Contour shapening (Филтър ->Sharpen ->Unsharp Mask).

Това отваря диалоговия прозорец за изостряне, където ще направя някои промени:

Щракнете върху OK, след като приключите с настройките и вижте какво се е случило в панела със слоеве:

Появи се нова област точно под слоя, показваща, че към слоя е приложен интелигентен филтър.

Бялата правоъгълна област вляво от думата „Интелигентни филтри“ е маска, подобна на обикновена маска на слоя, която ни позволява да изберем конкретна област от изображението, за която филтърът(ите) ще бъдат приложени. Ще обсъдим по-подробно използването на маска за интелигентни филтри в друга статия.

Директно под маската виждаме надписа "Unsharp Mask" , това е филтърът, който приложих към слоя. защото Ако филтърът се приложи не към обикновен слой, а към интелигентен слой, тогава самият филтър автоматично става интелигентен.

Така че,за да стане някой филтър интелигентен (умен), трябва да приложите нормален филтър към интелигентен обект и този филтър автоматично ще се преобразува в интелигентен . А как да създадем интелигентен обект от слой, обсъдихме по-горе.

Сега по всяко време, дори след затваряне на Photoshop`a, можете да промените ефекта на този филтър и не само на него, но и на всички интелигентни филтри, приложени към слоя.

По всяко време можете да се върнете 50, 100 или поне 500 стъпки назад в работата си, без да губите качеството на изображението!
Можете да промените непрозрачността и режима на смесванена всякаот тези филтри инезависимо от всички други филтри и самия обект.

Възможностите на интелигентните филтри са почти безкрайни.В следващите уроци ще разгледаме как да се върнем и променим настройките на интелигентен филтър, след като е бил приложен, и ще разгледаме подробно как да промените режима на смесване и непрозрачността на филтъра.

Категория: