По-рано в нашата поредица от уроци за коригиране на проблеми с тона и цвета в снимки разгледахме три автоматични корекции на изображението (те са Auto Tone, Auto Contrast и Auto Color Correction), по-специално как те могат незабавно да увеличат контраста и дори премахване на нежелани цветови нюанси във фотографията. След това научихме как можем да приложим тези команди като коригиращи слоеве (прочетете повече тук), така че по-късно да можем да променим редактирането на изображението (метод за неразрушително редактиране).

Но въпреки че командите Automatic корекциите със сигурност са популярни поради факта, че извършват корекции бързо и сами, те не винаги дават най-добрия резултат.

Всъщност нито един автоматичен инструмент няма да даде по-добър резултат от човек и особено човек, който е прочел този урок))).

Така че в този урок ще разгледаме първия от ръчните начини за коригиране на изображения във Photoshop - инструментаЯркост/Контраст (Яркост/Контраст). Ако не сте запознати с Photoshop и думите „ръчно коригиране на изображение“ ви звучат малко плашещо, не се притеснявайте. Както ще видим по-долу, няма нищо по-просто и ясно от подобряването на изображение с помощта на командата Яркост / Контраст, особено след като този инструмент има само два плъзгача; един за яркост и един за контраст! Колко просто, нали?

Както повечето инструменти за коригиране на изображения във Photoshop, Яркостта/Контрастът има два различни начина за прилагане. Първият от тях е директното прилагане на инструмента като статична корекция, вторият като коригиращ слой.Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаем за това как работи Яркостта/Контрастът и как да го приложим като статична настройка. В следващия урок, въз основа на получените знания, ще приложим тази команда като коригиращ слой за редактиране без разрушаване.

Тук ще използвам Photoshop CC (Creative Cloud), но всичко казано в урока е напълно съвместимо с Photoshop CS6 и пасва на версиите по-долу с някои промени в интерфейса.

По-долу съм поставил снимката, която ще използвам в работата, това изображение изглежда малко тъмно и плоско. Нека да видим как командата Brightness/Contrast на Photoshop може да го подобри:

Оригинална снимка

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой

Както казах, ще започнем, като научим как да прилагаме Яркост/Контраст като статична настройка. Терминът "статична настройка" означава, че ще правим промени в действителните пиксели в изображението.По правило това трябва да се избягва, т.к. оригиналната снимка се променя, което затруднява промяната на ефектите от завършената редакция. Въпреки това има мерки, чрез които можем да направим редактирането си по-малко разрушително и основната от тези мерки е да работим не с оригинала, а с дубликат на снимка.

Отворете изображението във Photoshop и веднага натиснете Ctrl+J, за да дублирате фоновия слой. Новият слой автоматично ще бъде наречен "Слой 1" (или "Слой 1" ) и ще бъде позициониран над фоновия слой.

Стъпка 2: Преименувайте копието на фоновия слой

Photoshop автоматично наименува новите слоеве неописателно, като „Слой 1“, това име не ни казва нищо за какво ще се използва слоят. Нека поправим това и му дадем смислено име - щракнете двукратно директно върху името "Layer 1" (или "Layer 1" ), то трябва да бъде избрано и въведете собственото си име, аз ще го нарека "BrightnessContrast" .

В резултат на това панелът със слоеве трябва да изглежда така:

Горният слой е преименуван на "Яркост/Контраст" .

Стъпка 3: Избор на инструмента за яркост/контраст

В момента слоят "Яркост / Контраст" е активен (трябва да бъде маркиран в синьо), отидете в раздела на менюто "Изображение" в горната част на екрана, изберете "Корекция" (Корекции) и тогава най-горният елемент в списъка е "Яркост / Контраст" (Яркост / Контраст):

Отидете до инструмента за яркост/контраст

След това Photoshop незабавно ще отвори диалоговия прозорец за този инструмент:

Диалогов прозорец на инструмента за яркост/контраст.

Стъпка 4: Щракнете върху бутона Автоматично в диалоговия прозорец

Преди да започнете да плъзгате плъзгачите за яркост и контраст, първото нещо, което потребителят иска да направи, е да щракне върху бутона Auto, който е добавен като нова опция към командата за яркост/контраст на Photoshop CS6.

Натискането на този бутон казва на Photoshop да зададе свои собствени уж най-добри настройки за подобряване на качеството на изображението. Това е повече от просто съвпадение, Photoshop анализира вашето изображение и го сравнява с подобни изображения от много професионални фотографи, след което се опитва да съпостави резултата си с подобни снимки:

Натискане на бутона Auto.

След като натиснете бутона Auto, Photoshop ще анализира вашата снимка за няколко секунди (времето зависи от размера на снимката), след което дава резултат, който почти винаги е подобрение спрямо оригинала. В моя случай Photoshop избра да настрои яркостта на 43 и контраста на 14. Сравнете оригиналната и подобрената снимка, като задържите курсора на мишката върху изображението:

Автоматични настройки за яркост и контраст, базирани на алгоритми на Photoshop.

Стъпка 5: Регулирайте яркостта и контраста с помощта на плъзгачите

Ако си спомняте от урока "Автоматичен тон, автоматичен контраст, автоматична корекция на цветовете" , че след прилагане на тези команди корекцията на изображението вече не може да се променя, т.к. тъй като те не предлагат начин за промяна на резултатите, автоматичното регулиране на яркостта/контрастът не го прави. След като вече сте натиснали бутона Auto, можете да направите свои собствени ръчни настройки, за да подобрите допълнително изображението, като използвате съответните плъзгачи. Преместването на плъзгачите надясно ще увеличи яркостта и контраста, преместването наляво ще ги намали.

В моя случай искам да направя снимката малко артистична, така че ще плъзна плъзгача за яркост малко наляво, за да намаля яркостта до стойност 38. След това ще увелича контраста бит, като преместите съответния плъзгач надясно до стойност около 35.

Всяко изображение ще бъде различно, всяко има свой вкус, така че тук няма рецепта за запомняне. Просто преместете плъзгачите, погледнете изображението на изображението, извършете промените и оставете това, което ви харесва най-много:

Ръчна настройка на яркостта и контраста с помощта на плъзгачи. За да сравните с оригинала, задръжте курсора на мишката върху изображението.

По подразбиране виждаме вече редактирано изображение в документа. Ако искате да сравните вашите резултати с това как е изглеждало изображението преди корекцията, просто премахнете отметката от опцията Преглед.

Съвет: Можете бързо да активирате/деактивирате опцията за преглед, като натиснете P.

Премахнете отметката, за да видите оригиналното изображение.

Опция "Използване на наследство"

Тази опция е деактивирана по подразбиране и има основателна причина. Сега ще поставя отметка в квадратчето, за да избера тази опция:

Избиране на опцията "Use Legacy" .

Както може би се досещате от името й, тази опция позволява използването на остарелите алгоритми за яркост/контраст, използвани преди актуализациите на Photoshop CS3.Тогава настройката Brightness / Contrast беше, меко казано, не най-добрата и ето защо. Нека преместим плъзгача за яркост докрай надясно и да видим какво ще се случи.

Изображението ми сега изглежда светло, всички тъмни тонове са релефни. Това се случи, защото при включено „Use Legacy“ Photoshop глупаво увеличи яркостта в линеен режим. С други думи, той просто взе всички тонални стойности на изображението (светлини, сенки и средни тонове) и ги изсветли всички ссъщата стойност. Участъците, които са били светли, стават чисто бели, тъмните участъци стават светли.

Нека сравним това с модерния алгоритъм, за който просто премахваме отметката от квадратчето „Use Legacy“, с други думи, активираме алгоритмите, въведени от Photoshop CS3, след което плъзгаме плъзгача за яркост докрай надясно. Резултат:

Изглед на изображение с максимална яркост, когатодеактивиран Опция "Използване на наследство" .

Сега изображението също е твърде ярко (обикновено реалното редактиране никога не увеличава стойността на яркостта до максимума), но имайте предвид, че тъмните зони са все още тъмни и детайлите в светлите области са запазени.

Това е така, защото за разлика от наследените версии, новият контрол на яркостта енелинеен Photoshop първо определя кои тонални стойности трябва да бъдат изсветлени и ги осветява индивидуално в зависимост от дали Колко трябва да бъдат олекотени? Това избягва изсветляването на тъмни, сенчести детайли и също така предотвратява изсветляването на светлите части до чисто бяло (всички от които се измиват до чисто бяло с наследени алгоритми):

Това се случва, когато стойността на яркостта е намалена.

Регулирането на контраста работи по подобен начин, но при максимална стойност и с включена опция "Use Legacy" дава интересен ефект:

Контраст на максимум, "Use Legacy" е активирано.

Нулиране на Яркостта/Контраст по подразбиране

Ако сте щракнали върху бутона „Автоматично“ и не харесвате резултатите или просто искате да премахнете всичките си настройки и да започнете да редактирате отново, задръжте натиснат клавиша Alt и щракнете върху бутона „Нулиране“.Натискането на Alt променя стойността на бутона от Отказ на Нулиране. Натискането на Reset ще нулира стойностите на яркостта и контраста до нула.

Промяна на бутона от Отказ на Нулиране.

Стъпка 6: Щракнете върху OK

Когато сте доволни от резултата, щракнете върху OK, за да потвърдите промените си и затворете диалоговия прозорец за команди.

Сравнение на оригинална и редактирана версия

Както обсъдихме по-рано, когато прозорецът с инструменти е отворен, можете да сравните редактираната версия с оригиналното изображение, като активирате/деактивирате опцията за предварителен преглед. Сега, след като затворихме прозореца с инструменти и приехме промените, вече нямаме достъп до опцията за визуализация. Но все пак има начин да сравните оригиналната и редактираната версия, за това просто щракнете върху иконата за видимост на слоя „BrightnessContrast“:

Деактивирайте видимостта на слоя, като щракнете върху съответната икона.

Това действие ще скрие горния слой („BrightnessContrast“) в документа от видимост, разкривайки оригиналното изображение, разположено на фоновия слой под него.

Щракнете отново върху същата икона за видимост (празния квадрат, където е било окото), за да включите отново видимостта на слоя "BrightnessContrast" .

Стъпка 7: Намаляване на непрозрачността на слоя (по избор)

Ако решите, че новите ви настройки за яркост/контраст оказват твърде голямо влияние върху снимката ви, има лесен начин да намалите ефекта им. Уверете се, че слой "BrightnessContrast" все още е избран и след това просто намалете стойността на "Opacity" в горния десен ъгъл на панела със слоеве. Стойността "Opacity" е зададена на 100% по подразбиране, което означава, че слоят "BrightnessContrast" напълно блокира видимостта на оригиналното изображение.Намаляването на непрозрачността ви позволява да покажете частично оригиналното изображение на фоновия слой чрез слоя "BrightnessContrast" . Колкото повече намалявате стойността, толкова по-малко влияние ще има вашата коригирана версия.

Категория: