В този урок за фото ефекти ще научим как да използвате снимка като свой собствен фон. Тази техника често се използва при редактиране на сватбени снимки, но разбира се може да се приложи към всяко изображение.

Ще създадем две копия на снимката, като от едното копие ще направим основното изображение, а другото ще използваме като фон, на който ще придадем определен цвят и стил. Ще зададем общия цвят на фона, като използваме примери от основното изображение.

Този ефект се прави лесно и не отнема много време.

Ето изображението, което използвах като основа:

И какво получих в резултат:

Да започваме.

Отворете оригиналната снимка във Photoshop и първо дублирайте фоновия слой два пъти, за това трябва да натиснете комбинацията Ctrl + J два пъти, в резултат панелът със слоеве трябва да изглежда така:

Основната причина да направите две копия е да оставите фоновия слой непроменен.

Създаване на фон от снимка

Изключете видимостта на горния слой и преминете към слоя под него:

Сега трябва да изберем цвят от изображението, който ще използваме за оцветяване на фона. Ще направим това с инструмента Eyedropper Tool:

Взимам цветна проба от бузата на жена, този цвят според мен би бил подходящ като определящ цвят за фона под снимката:

Ще видите този цвят да се появява като цвят на преден план в цветовата палитра:

Създайте коригиращ слой Hue/Saturation над активния слой:

В панела със свойства на коригиращия слой поставете отметка в квадратчето до опцията „Тониране“ (Оцветяване):

След като изберете тази опция, Photoshop тонира слоя до основния цвят на цветовата палитра, в нашия случай розовото, което взехме от бузата на жената:

Ще увелича наситеността на цвета, като преместя съответния плъзгач (Наситеност) надясно до стойност 50. След това ще придам на фона леко избледнял вид, за това ще плъзнете плъзгача "Яркост" (Лекота) надясно до стойност 75:

Изображението ще изглежда така:

Искам да направя едно последно нещо с нашия опит. Искам да го обърна хоризонтално, така че фонът да изглежда като огледален образ на основната снимка. За да направим това, първо трябва да изберем правилния слой. В този момент имаме активен коригиращ слой Hue/Saturation в панела Layers, така че щракнете върху слоя под него, който съдържа нашето фоново изображение. След това натиснете клавишите Ctrl + T, за да активирате инструмента Free Transform, ще се появи обща рамка около цялото изображение, след това щракнете с десния бутон вътре в рамката, ще се появи контекстно меню, където щракнете върху елемента Flip Horizontal, снимката ще бъде огледална , натиснете Enter:

Включете видимостта на горния слой и щракнете върху него, за да го направите активен:

Позициониране на основната снимка

Сега ще направя основното ни изображение по-малко по отношение на фона с помощта на командата Free Transform. Натиснете Ctrl+T, задръжте Shift+Alt и плъзнете който и да е от ъгловите манипулатори на рамката навътре. Когато приключите с плъзгането, отпуснете левия бутон на мишката исамо след това отпуснете клавишите Shift+Alt:

Натиснете Enter, за да приложите действието на инструмента.

Добавете стилове на слоя към основната снимка

Нека направим основното изображение да има известен обем спрямо фоновата снимка и ще го направим със стилове на слоя, щрих и сянка.

Първо, удар. Нека вземем проба от цвета на щриха от роклята на булката, позиция - отвътре (Inside), и направим дебелината 4 пиксела:

Сега "Сянка" . Нека вземем цвета на сянката от лицето на младоженеца, останалите параметри на снимката:

Ето какво имаме:

Преоразмеряване на основното изображение (ако е необходимо)

Звучи добре, с изключение на едно нещо. Основното изображение припокрива лицата на мъжа и жената във фоновото изображение, така че ще преместя основното изображение малко надолу с помощта на инструмента за преместване:

Също така можете да промените размера и позицията на фоновото изображение с помощта на Free Transform. Реших да увелича малко фоновата снимка.

Краен резултат:

Това е всичко, надявам се урокът да ви е харесал)))

Категория: