За да работите ефективно във Photoshop, е много полезно да знаете всички тънкости на такъв полезен, може да се каже, необходим инструмент "Избор"

Изрязване на ъглите на снимка .

Тук можем да имаме две опции, това е изрязване на ъглите на цялата картина и изрязване на ъглите на част от картината.

Вариант 1Отворете чертежа. Уверяваме се, че режимът на картината е RGB (раздел Изображение ->Режим ->RGB или на английски Image ->Mode ->RGB). Отворете панела със слоеве (клавиш F7) и отключете фоновия слой, като щракнете двукратно върху катинарчето, разположено вдясно, с левия бутон на мишката. След това натиснете Ctrl+A, отидете на раздела Избор ->Трансформиране на селекцията.В горния панел променете ъгъла на 45°, както е показано със стрелката на фигурата.

Сега трябва да постигнем желания мащаб на ъглите. Това се прави лесно с помощта на помощни водачи. Необходимо е да ги подредите според размера на бъдещите ъгли. След това плъзнете полето за мащабиране за квадратчетата в центъра на страната на рамката, така че ръбовете на полето за мащабиране да залепнат за пресечната точка на водачите.

След това натиснете Ctrl+Shift+I (инвертирайте избраната област) и натиснете клавиша Delete. Ъглите са премахнати, под тях се е образувал прозрачен фон, обозначен във Photoshop със сиво -бели пулове.

Сега остава да запазите файла във формат PNG или GIF, т.к. тези разрешения поддържат прозрачност. Не можете да записвате във формат JPG.webp (JPEG.webp), т.к в него прозрачните области (алфа канал) ще бъдат запълнени с бяло.

Вижте още трикове на Photoshop:
Трикове на Photoshop: Подобрете уменията си
Трикове на Photoshop: Подобрете уменията си, продължениеPhotoshop тайни: тънкости на работа с текст

Вариант 2
Тази техника е по-сложна и е подходяща за изрязване само на правоъгълни области. Също така няма да работи по предварително зададен алгоритъм. Трябва да изобретяваш в движение. Пример би бил:Първо трябва да изберете желаната област, като използвате правоъгълна селекция (клавиш V).

След това натиснете Ctrl+J, за да копирате селекцията на нов слой.

След това повторете стъпките от първата опция на нов слой. Но ъглите ще останат върху оригиналния слой и резултатите от работата просто няма да се виждат.

Така че след всички тези действия, използвайте инструмента Free Transform (активиран с Ctrl + T), за да увеличите новия слой, така че да припокрива зоната, която сме избрали в самото начало.

Ако увеличението е неприемливо, използвайте инструмента Stamp (клавиш S), за да маскирате ъглите на оригиналния слой.

Рамки за снимки

За да създадете рамки чрез селекция, вижте статията: Създаване на рамка в Adobe Photoshop. Кръгла, овална рамка

Изтриване на малки предмети с гумичка

Ако диаметърът на гумичката е твърде голям и заедно с дефекта засяга желаната зона, тогава не е необходимо да намалявате диаметъра на гумичката до минимум. Достатъчно е за да изберете парче с дефект с помощта на инструмента Lasso и след това приложете гумичката. Ще изтрие само в областта за избор. След това не забравяйте да премахнете селекцията, като натиснете Ctrl+D.

Категория: