Практиката показва, че дори не всички опитни дизайнери и фотографи знаят много полезни малки неща в интерфейса на Photoshop, както и комбинации от клавишни комбинации, които значително опростяват и ускоряват работата в тази програма. В това статия Ще споделя някои трикове, които правят живота ми много по-лесен.

? Натискането на клавиша D прави черния основен цвят (на фигурата 1 е основен цвят, 2 е вторичен)

? Натискането на клавиша X разменя основния и вторичния цвят.

? Натискането на комбинацията Alt+Delet запълва чертежа с основния цвят, натискането на Shift+Delet го запълва с вторичния цвят.

? Натискането на клавиша F превключва режимите на показване на интерфейса в следния ред: цял екран ->експерт ->собствен. Натискането на клавиша TAB в експертен режим показва лентата с инструменти, но не показва главното меню.

? В много програми, включително Photoshop, Ctrl + Z - отмяна на последното действие. Ако натиснете отново Ctrl+Z, отмененото действие ще бъде приложено отново. Но всеки знае, че комбинацията Ctrl + Alt + Z отменя последователността от действия, т.е. колко пъти натиснем тази комбинация, толкова действия ще бъдат отменени.

? Бърза промяна на размера на шрифта. Изберете текста с мишката и след това използвайте клавишните комбинации Ctrl + Shift + за увеличаване (в този текст иконите „“ са триъгълни скоби). Можете просто да задържите Ctrl+Shift и да щракнете върху .

? При голямо увеличение на картината, за да не използвате лентите за превъртане, задръжте интервала (BackSpace), курсорът на мишката се превръща в ръка (длан) и, като държите левия бутон на мишката, можете да преместите картината. Като пуснем интервала, можем да работим в същия режим.

? Това е функцията, която наистина харесвам. Photoshop ви позволява да използвате инструмента Eyedropper Tool, за да получите желания цвят от десктопа или от други прозорци на програмата, показани в момента на дисплея. За да направите това, намалете прозореца на Photoshop до минималния размер, така че на екрана област се виждаше. След това изберете капкомера, щракнете върху документа в работната област на Photoshop и, без да пускате левия бутон на мишката, преместете капкомера (докато курсорът извън прозореца на Photoshop трябва да е под формата на капкомер) върху всяка част на монитора, извън прозореца на редактора. Докато премествате курсора по монитора, можете да видите как се променя цвета в палитрата с инструменти на Photoshop. Това ясно се вижда на фигурата.

? Селекцията във Photoshop се показва като затворена линия от типа „бягащи мравки“. В някои случаи тази линия пречи на изгледа на картината. За да скриете селекцията, натиснете CTRL+H, натискането отново ще върне бягащите мравки.

? За да изключите видимостта на няколко слоя наведнъж, щракнете с левия бутон върху иконата на око от лявата страна на желания слой в палитрата със слоеве и, без да пускате бутона на мишката, го спуснете / повдигнете до последния слой, чиято видимост искате искате да изключите. За да активирате видимостта, трябва да направите обратното. За да изключите видимостта на всички слоеве с изключение на един, задръжте натиснат клавиша ALT и щракнете върху слоя, който трябва да остане видим. Видимостта на другите слоеве ще се изключи.

? Клавишът TAB скрива/показва всички панели. Клавишната комбинация TAB+Shift скрива всички панели с изключение на лентата с инструменти.

? Често има нужда да работите с изображение в увеличено увеличение и в същото време да гледате резултата в мащаб 1:1. Можете да отворите изображение в два прозореца, като щракнете върху раздела Прозорец ->Подреждане ->Нов прозорец за (Прозорец ->Подреждане ->Нов прозорец за). Активното изображение ще се отвори във втори прозорец, двата прозореца могат да бъдат мащабирани независимо.Резултатът от работата в един прозорец (например надпис с четка, както е на фигурата) ще се покаже в друг

? С помощта на инструмента Frame (инструмент за изрязване) можете не само да изрежете изображението, но и да увеличите размера на платното, за да отключите слоя. Изберете този инструмент:

След това, за удобство, използвайте клавиша F, за да превключите в режим на цял екран. Приложете инструмента за изрязване към цялото платно за рисуване, след което разтегнете рамката извън платното, като използвате страничните или ъгловите квадратчета на рамката :

Натиснете Enter, за да получите уголемена картина:

Категория: