В първата част на урока за рисуване на икона на компас създадохме основата на иконата и начертахме геометричната форма на компаса. Сега ще придадем обем на компаса, ще създадем релеф и сенки и ще начертаем иглата на компаса.

За по-добро разбиране можете да изтеглите готовия PSD файл, направен според резултатите от урока, от връзките в долната част на страницата.

Ето какво трябва да получим като резултат:

В предишната стъпка обединихме всички слоеве с форми в една форма. Добавете стил на слой Drop Shadow и Gradient Overlay към този слой със следните настройки:

След това създайте нов слой върху всички останали, вземете инструмента Ellipse Tool (Ellipse Tool), преместете курсора точно в кръстосаните линии на водачите, задръжте клавишите Alt + Shift и създайте геометрично правилен кръг от eaeded цвят, след това извадете по-малкия кръг от неговия диаметър, за да направите пръстен. Вътрешният диаметър на пръстена трябва да съответства на вътрешния диаметър на формата, създадена по-рано:

След това ще продължим да създаваме път с помощта на инструмента Pro (Pen Tool).

Вземете Pen Tool, изберете режим Shape и Merge Shapes нарисувайте триъгълник по следния начин:

Добавете същите триъгълници към останалата част от фигурата:

Отидете до слоя с форма, който създадохме по-рано, и променете цвета му на запълване от бяло на светло синьо. Това ще даде обем на компаса:

Сега трябва да дефинирате ръбовете на лицата на компаса. Създайте нов слой върху всички останали. Задръжте Ctrl и щракнете върху миниатюрата на слоя с триъгълна форма. Това ще създаде селекция по пътя му:

Вземете някакъв инструмент за избор, например "Правоъгълна маркировка" и щракнете с десния бутон върху селекцията. Ще се отвори контекстно меню, където щракнете върху реда „Индукция“ (Stroke) / Ще се отвори прозорец, където задайте дебелината на 1 пиксел, позицията навътре (Inside) и цвета на бялото:

За да направим формата по-реалистична, нека добавим сянка към нея. Задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху иконата на слоя с основата на циферблата на компаса, за да направите избор според формата на основата:

Създайте нов слой под основния слой и го запълнете с черно (за да го запълните с черно, натиснете D, след това Alt+Delete). Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D. Приложете филтър ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur) с ъгъл минус 45 ° и разстояние 30 пиксела:

Омекотете сянката с Gaussian Blur. Отидете в раздела Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur) и в диалоговия прозорец на филтъра въведете стойност на радиуса на размазване от 2 пиксела.

Но ние искаме сянката само от дясната страна на формата, така че добавете маска към слоя и премахнете сенките в горната лява страна на слоя:

Нека добавим стрелка в центъра на формата на компаса. Започнете с добавяне на правоъгълна форма с помощта на инструмента със същото име, по-удобно е да изградите форма от кръстосаните мерници на водачите, като задържите клавишите Ctrl + Alt.Прилагане на трансформация към фигурата: Завъртете фигурата на 45°, след това я свийте хоризонтално, за да получите формата на стрелка, и я завъртете отново:

Стрелата трябва да бъде двуцветна. За да направите това, копирайте слоя със стрелка, като натиснете Ctrl+J. Задайте цвета на фигурата на d8697a. Изберете пътя с инструмента за избор на път, просто щракнете върху формата, вземете Pen Tool, задръжте курсора на мишката над острия връх, иконата на писалката ще има символ минус и щракнете върху върха, върхът ще бъде премахнат:

В панела със слоеве щракнете върху долния слой със стрелка (край е бял) и добавете стил на слоя към него. „Сянка“ (Drop Shadow) с ъгъл 120 °, разстояние (Distance) 4, размер (Size) 6 и непрозрачност (Opacity) 50%:

Използвайки Ellipse Tool, като държите Shift, добавете малък бял кръг в центъра на стрелката и добавете стилове на слоя Shadow и Inner Shadow:

Резултат:

Нека направим сянка от стрелката. Върху всички слоеве създайте нов слой и с помощта на инструмента Rectilinear lasso (Polygonal Lasso Tool) създайте следната селекция:

Запълнете областта с черно и намалете непрозрачността на слоя до 20%. Изтрийте селекцията, като натиснете Ctrl+D.

Сега трябва да премахнете допълнителната черна зона, която надхвърля синия квадрат на основата на иконата. За целта трябва да задържим Ctrl и да щракнем върху миниатюрата на слоя с основата на иконата (синия квадрат, създадохме го в тази стъпка), след което ще се появи селекция във формата на квадрат.Върнете се към слоя със сенките и добавете маска на слоя. Излишък отрязан:

След като си спомнихме основата на иконата, нека добавим сянка под нея. Създайте нов слой под основния слой, щракнете отново, като задържите Ctrl, върху квадратната миниатюра, ще се появи селекция и запълнете новия слой с черно:

Премахнете селекцията. Омекотете сянката, като приложите Gaussian Blur с радиус 4px, освен това намалих непрозрачността на слоя до 60%:

За да подобрите силата на звука на компаса, трябва да потъмните сянката под стрелката на циферблата. Създайте слой под слоевете със стрелката, вземете черна четка с 0% твърдост и рисувайте в областите, показани на снимката:

Остава да намалим непрозрачността на слоя до 20%. Това е всичко, вижте крайния резултат:

Изтеглете материали за урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: