В този урок за ретуширане на снимки ще научим как бързо и лесно да блестим, озаряваме и блестим очите на снимка с помощта на коригиращ слой, режими на смесване и четки! Тук ще използвам Photoshop CC, но всяка версия до CS3 е подходяща.

Ето снимката, с която ще работя. И за да видите готовия резултат, задръжте мишката върху снимката:

Да започваме!

Стъпка 1: Добавяне на слой за коригиране на нивата

Отворете снимката във Photoshop и първото нещо, което трябва да направим, за да дадем блясък на очите на момичето, е да създадем нов коригиращ слой „Нива“ (Нива). Кликнете върху иконата, за да създадете нов коригиращ слой и изберете "Нива" :

Иконата на коригиращия слой трябва да се появи в панела със слоевете.

Все още няма да променяме настройките на „Нива“.

Стъпка 2: Променете режима на смесване

Дори и да не сме направили никакви промени в нито един от контролите или опциите в коригиращия слой Levels, пак можем да го използваме, за да създадем блясък в очите на момичето, като просто променим режима на смесване на този коригиращ слой . Променете го на Екран:

Научете повече за това как работи режимът на смесване на екрана тук.

След смяната на режима картината стана много по-светла:

Това е така, защото коригиращият слой засяга цялата снимка, а не само очите на момичето. Нека поправим това.

Стъпка 3: Запълнете маската на коригиращия слой с черно

Едно от многото свойства и функции на коригиращите слоеве във Photoshop е, че всеки от тях се създава автоматично със собствена маска на слоя, която можем да използваме, за да контролираме областите на влияние на коригиращия слой в документа. По подразбиране маската на слоя е запълнена с бяло, което можем да видим в нейната миниатюра, което означава, че коригиращият слой в момента засяга цялото изображение под него. Ето защо цялото изображение стана светло.

Нека скрием действието на слоя, като запълним маската с черно. В последните версии на Photoshop това става чрез щракване върху миниатюрата на маската в палитрата със слоеве. след което ще се появи панелът със свойства на маската. където трябва да щракнем върху бутона "Инвертиране" :

Или можете да го направите по различен начин, това важи за всички версии на Photoshop. Щракнете върху иконата на маската и натиснете Ctrl + I, в резултат маската ще бъде запълнена с черно:

Сега действието на слоя е напълно скрито и изображението се е върнало в оригиналната си форма:

Стъпка 4: Оцветете вътрешността на окото с бяла четка

Вземете Brush Tool, натиснете клавиша D, така че основният цвят в цветовата палитра да стане бял, задайте желания диаметър, в този случай доста малък. Тук са описани различни начини за промяна на диаметъра на четката.

И рисувайте в зоните на очите, както е показано на фигурата. Забележете как мазките на четката са изсветлени:

Ако направите грешка и случайно рисувате върху област, която не искате (между другото, това се случва през цялото време), просто натиснете буквата X на клавиатурата си, това ще размени предния план и фона цветове в цветовата палитра и боядисайте върху сбърканата област с черно .

След като сте изсветлили едното око, направете същото и с другото. Когато сте готови, и двете очи трябва да са по-ярки:

Стъпка 5: Намаляване на непрозрачността на слоя

Ако откриете, че акцентите в очите сега изглеждат твърде ярки, можете да намалите блясъка, като просто намалите непрозрачността на коригиращия слой, който е зададен на 100% непрозрачност на слоя по подразбиране. Намалих непрозрачността до около 65%:

Това е! По толкова прост, непретенциозен начин можете да направите очите на човек на снимка по-ярки, по-сияещи.

Категория: