В този урок за фотоефекти на Photoshop ще научим как да превърнем обикновена снимка в рисунка, състояща се от монохромни точки, подобно на снимка от вестник. Както ще видим по-нататък, всичко, което е необходимо за създаване на ефекта, са собствените филтри на Photoshop и прилагането на маска на слоя. Освен това, след като създадем ефекта, ще подобрим качеството на полученото изображение, като променим режима на смесване на слоя и приложим коригиращи слоеве.
За да можем да променим ефекта след прилагане на филтри и дори след като запазим файла, ще използваме интелигентни обекти (Smart Objects) и интелигентни филтри (Smart Filters) Тук ще използвам Photoshop CC (Creative Cloud), но този урок е напълно подходящ за Photoshop CC, за версии CS3-CS5 , урокът също е подходящ, но тези версии имат малки разлики в подреждането на филтрите.Ще работя с тази снимка:

И ето резултата, за да го сравните с оригинала, задръжте курсора на мишката над снимката:

Готовото изображение. Преместете мишката върху снимката, за да видите оригинала.

Да започваме.

СТЪПКА 1Отворете снимката във Photoshop и веднага преобразувайте фоновия слой в смарт обект. За да конвертирате в интелигентен обект, щракнете с десния бутон върху слоя в панела със слоеве и изберете елемента от контекстното меню „Конвертиране в интелигентни обекти“, приложен към слоя, ще бъде автоматично преобразуван в интелигентен филтър, прочетете повече за интелигентните филтри тук.

СТЪПКА 2Добавете черен плътен фонов цвят към изображението, направете го с коригиращ слой Solid Color:

Отваря диалоговия прозорец за цвета на коригиращия слой, подобен на външен вид на обикновения инструмент за избор на цвят. Задайте цвета на прозореца на черен и щракнете върху OK.

Появи се коригиращ слой в панела със слоеве,над слоя със снимки. Трябва да го поставим под слоя със снимки. За да направите това, просто плъзнете коригиращия слой под слоя със снимки с мишката:

След това в панела със слоеве щракнете върху слоя със снимки (имам го "Layer 0" ), за да стане активен (трябва да бъде маркиран в синьо).

СТЪПКА 3Нека започнем да създаваме действителните цветни точки. В момента имаме активен фото слой. Нека добавим филтър към него Филтър ->Дизайн ->Мозайка (Филтър ->Пикселиране ->Мозайка), в диалоговия прозорец трябва да зададете стойността на размера на клетката, подходяща за линейния размер на снимката.За моето изображение, което е около 1200px отстрани, подходящият размер на клетката е 19px.

Запомнете стойността на размера на клетката!

За да приложите филтъра, щракнете върху OK.

Панелът със слоеве сега изглежда така:

СТЪПКА 4Ще създадем повтарящи се точки, използвайки модел на Phptoshop. Ръководството за модели на Photoshop е тук.

След това трябва да създадете нов файл със страна със същия размер като страната на клетката в предишния приложен филтър "Мозайка" , имам го, както си спомняте, 19 пиксела. Затова създаваме нов файл с размери 19 на 19 пиксела на бял фон.

Защото размерът на документа е доста малък, би било препоръчително да увеличите мащаба му.

Сега нека създадем кръгла селекция за целия документ, 19 пиксела в диаметър. Изберете Elliptical Marquee Tool, щракнете с левия бутон на мишката в горния ляв ъгъл на документа и плъзнете курсора в долния десен ъгъл:

Обърнете селекцията, като натиснете Ctrl+I и запълнете селекцията с черно (натиснете D, след това Alt+Delete или Alt+Bakspase):

СТЪПКА 5
Дефинирайте кръг като шаблон. Отиваме Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Edit ->Define Pattern), отваря се прозорец, в който въвеждаме името на шаблона. Прочетете повече за създаването на персонализирани шаблони тук. След това затворете документа с кръга.

СТЪПКА 6Назад към основния фотодокумент. Направете слоя със снимки активен и добавете маска на слоя към него:

Сега запълнете маската на слоя с нашия персонализиран модел.

Отидете в раздела Редактиране ->Попълване (Редактиране ->Попълване), в прозореца, който се отваря, изберете "Обикновен" (Шаблон), след това щракнете върху миниатюрата на шаблона и изберете нашия шаблон:

Щракнете върху OK. В резултат на това маската се запълва с черно-бял шаблон, черните области на маската правят слоя прозрачен на тези места и черен фон се вижда през:

Почти готово. Но точките все още не са съвсем кръгли и са свързани една с друга. Ето фрагмент от изображението в 100% мащаб:

СТЪПКА 6 (по избор)

Бих искал точките да са разделени една от друга. За да направя това, ще приложа стила на слоя Stroke към маската на слоя.

Уверете се, че иконата на маската (очертана в бяло) е активна в панела със слоеве. Добавете "Щрих" със следните параметри:

Забележка. Ако имате кръг с диаметър по-голям от 22 пиксела, стиловият параметър „Позиция“ (Position) може да се използва „Inside“ (Inside).

Сега точките са "по-кръгли" :

СТЪПКА 7(по избор) Цветна снимка, съставена от точки, ще изглежда много по-добре с ярки цветове. Увеличете наситеността на снимката, като добавите коригиращ слой „Hue / Saturation (Hue / Saturation). Добавете този слой и увеличете параметъра "Наситеност" (Saturation) до около +20.

Цветовете ще станат по-богати и по-интензивни, на снимката под снимката с повишена наситеност, за да сравните със снимка с нормална наситеност, преместете мишката върху снимката:

Подобрения на цветовете.

СТЪПКА 9(по избор) И накрая, един потенциален недостатък на този ефект е, че има тенденция да потъмнява цялото изображение. Нека се опитаме да поправим това. Добавете коригиращ слой "Нива" (Нива).Ние не променяме никакви настройки, просто променяме режима на смесване на „Екран“ (Екран) и намаляваме непрозрачността до 25%. Ето какво получих като завършен резултат. За да сравните със снимката, без да подобрявате цветовете и да увеличавате яркостта, задръжте курсора на мишката върху снимката:

Коригиране на засенчването.

Повтарям, последните три стъпки не са необходими, за да получите ефекта на пунктираното изображение. Те могат да подобрят, но могат и да развалят ефекта. Следователно, най-добре е да приложите тези стъпки и за да разберете дали те подобряват резултата или потискането, можете да използвате видимостта на коригиращите слоеве за включване / изключване и стила на слоя Stroke.

Категория: