В тази статия ще ви кажа как да конвертирате текст или отделна буква от текст във Photoshop в работна пътека (Work Path) и как можете да получите персонализирана форма (Custom Shape) от всеки текст.Преобразуването на букви във векторен контур е необходимо, например, за коригиране на формата на буква, за създаване на избрана област от букви. Освен това не е необичайно да имате задачата да комбинирате цяла буква или текст с някаква друга форма, за да създадете нова персонализирана форма.

Няма нищо трудно в метода за конвертиране на текст в контур и ако знаете как да го направите, процесът ще отнеме само няколко секунди.

Има няколко начина да изпълните тази задача и най-лесният начин е да щракнете с десния бутон върху текстовия слой в панела със слоеве и да щракнете върху „Създаване на работен път“ (Преобразуване във форма):

Но поради редица причини този метод не винаги е възможен за прилагане. Следователно има и други методи за конвертиране на букви във Photoshop.

Вторият начин е просто да щракнете с десния бутон върху текста и след това да щракнете върху елемента „Конвертиране в работен път“ в контекстното меню, което се отваря. Но за да работи този метод, е необходимо инструментът за текст да е активен, освен това трябва да излезете от редактирането на текст в слоя (така че текстът в документа да не е подчертан и курсорът да не мига, за това, след като създадете текста, натиснете комбинацията Ctrl + Enter), но самият слой в панела със слоеве трябва да е активен:

Третият начин е да използвате разделите на главното меню. Във версии под CS6 отидете на Слоеве ->Текст ->Създаване на работен път (Слой ->Тип ->Преобразуване в работен път), във версии на CS6 и по-нови отидете на раздела Текст ->Създаване на работен път (Тип ->Convert to Work Path) . Уверете се, че текстовият слой е избран в панела със слоеве, в противен случай методът няма да работи!

Когато прилагате който и да е от тези три метода, текстовият слой остава непроменен и Photoshop добавя работен път, който можете да редактирате с помощта на векторни инструменти, например „Pen“ (Pen Tool), „Arrow“ (Direct Selection Инструмент ), "Ъгъл" (Инструмент за преобразуване на точки) и др.

В примера изключих видимостта на текстовия слой и преместих опорните точки на буквата "e" с инструмента "Стрелка" :

С изключение на промяната и получаването на текст с персонализирана форма на букви. След като преобразувате текста в път, можете да получите персонализирана форма (Custom Shape) и да я използвате по-късно.

Запазване на текст като персонализирана форма

За да запазите текста като персонализирана форма, отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на персонализирана форма (Редактиране ->Дефиниране на персонализирана форма), ще се отвори нов прозорец, където трябва да дадете име на новата форма:

За да използвате получената форма, превключете към инструмента за персонализирана форма:

И изберете формуляра, който сте създали:

Също така, с активния инструмент Freehand Shape можете да получите селекция, маска на слоя или форма от път:

В примера избрах да създавам с помощта на маска на слоя.

Категория: