В тази статия ще разгледаме прост метод за създаване на акварелна картина от снимка с помощта на Photoshop. В този материал използвам руската версия на CS6, но всяка по-ранна версия на програмата, до CS2, също е подходяща и дублирам всички руски команди в текста на английски от официалната версия.

Този ефект работи по-добре на снимки с ярки цветове и силен контраст, но трябва да се каже, че много малки детайли могат да бъдат загубени.Ефектът се постига чрез дублиране на слоеве, прилагане на множество филтри и промяна на режимите на смесване, като цялата работа отнема само няколко минути от началото до края.

Ето как изглежда оригиналната снимка:

И ето какво получаваме в резултат:

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой три пъти

Отворете изображението във Photoshop, отворете, ако не е отворен по подразбиране, панела със слоеве (клавиш F7). В момента само един слой е отворен в панела, фоновият.

Трябва да създадем три копия на фоновия слой, като натиснем Ctrl+J три пъти. Сега в панела със слоеве ще видим четири слоя - оригиналния фонов слой и три копия над него:

Вижте още уроци за конвертиране на снимка в рисунка:
Как да направите рисунка от снимка
Как да направите рисунка от снимка с текстура на платно
Създаване на действие (операция) Photoshop - рисуване от снимка Рисуване с молив от пейзажна снимка

Стъпка 2: Изключете горните два слоя

В левия ъгъл на всеки слой в панела със слоеве има малка икона на очна ябълка. Това е иконата за видимост на слоя и определя дали слоят в момента е видим в работния документ на Photoshop. Когато се покаже иконата на око, това означава, че самият слой е видим. Кликнете върху иконата в горните два слоя в панела със слоеве, след което те временно ще се скрият от изгледа в работния документ. Когато щракнете върху иконата, тя изчезва, уведомявайки ни, че слоят е скрит:

Стъпка 3: Прилагане на филтъра Cutout и промяна на режима на смесване

Направете най-горния видим слой активен, аз го имам "Layer 1" , активният слой винаги е маркиран в синьо в палитрата:

Отидете в раздела на главното меню Filter ->Imitation ->Application (Filter ->Artistic ->Cutout) - това е до версиите на Photoshop CS5 включително, в CS6 Filter ->Filter Gallery (Filter ->Filter Gallery ), след това изберете Имитация ->Апликация (Художествено ->Изрязване).

Задайте стойностите:
Приложение (Изрязване)
Брой нива (Брой нива) -4
Простота на ръбове (Edge Simplicity) -4
Edge Fidelity -2

както е показано:

Когато сте готови, щракнете върху OK.

След това променете режима на смесване на този слой на „Яркост“ (Luminosity):

Вашето изображение сега трябва да изглежда по следния начин:

Стъпка 4: Прилагане на филтъра Dry Brush и промяна на режима на смесване

В панела със слоеве, върху „Копиране на слой 1“ точно над „Слой 1“, щракнете върху празния квадрат, където преди беше иконата на очната ябълка, за да включите видимостта на този слой.Трябва да запомните, че включването на видимостта не прави слоя активен, но ние трябва да го направим активен (не забравяйте, че активният слой е маркиран в синьо), така че просто щракнете където и да е върху „Копиране на слой 1“:

Във версии на Photoshop CS5 и по-ниски отидете на раздела на главното меню Филтър ->Имитация ->Суха четка (Филтър ->Художествен ->Суха четка). В CS6 отидете на раздела Филтър ->Галерия с филтри (Филтър ->Галерия с филтри), след това изберете Имитация ->Суха четка (Артистична ->Суха четка).

Въведете следните параметри:
Суха четка
Размер на четката -10
Детайл ( Детайл на четката) -10
Текстура (Опция за текстура) -3

както е показано:

И променете режима на смесване на този слой на „Екран“ (Екран):

В резултат вашата рисунка сега трябва да изглежда така:

Приложете филтъра Median към горния слой

Включете най-горния слой в панела със слоеве и щракнете върху него навсякъде, за да го направите активен. След това приложете към него Филтър ->Шум ->Медиана (Филтър ->Шум ->Медиана) с радиус 12.

Забележка. Радиусът, както и параметрите на другите филтри, споменати по-рано, трябва да се коригират (променят пропорционално) спрямо размера на снимката.

Когато сте готови, щракнете върху OK, за да приложите филтъра и да излезете от диалоговия прозорец.

За да завършите ефекта, променете режима на смесване на най-горния слой на Мека светлина (мека светлина).

Готово!

Сравнете източника отново:

И готовото изображение:

Категория: