Photoshop улеснява завъртането, отразяването и мащабирането на цели думи или редове от текст в документ, но какво ще стане, ако искаме да трансформираме само една буква в дума или да трансформираме различни букви по различен начин, да завъртим някои, други мащаб и др. Нека разгледаме тази задача по-подробно.

За пример взех прост документ, състоящ се от два слоя, текстов слой с думата "Letter" и фонов слой с градиент.Добавих стила Drop Shadow към теста:

Ето как изглежда панелът със слоеве на моя документ:

Обикновено за завъртане, отразяване и мащабиране на текста използваме командата "Свободна трансформация" , активираме я с клавишната комбинация Ctrl + Т, след което целият текст се появява околосаморамка.

Това е проблемът - не трябва да въртя целия текст, а само отделните му елементи, докато рамката върти текста изцяло:

При дублиране се случва същото, целият текст се отразява. И ако трябва да намаля, целият текст също ще се намали. На снимката преместих десния край на рамката наляво:

Този проблем възниква, защото Photoshop не ви позволява да избирате отделни букви в текстов низ, поне не и когато текстът е векторен текст. Всичко, което трябва да направим, за да можем да работим с отделни букви, е да конвертираме текста в нещо друго.

И така, в какво можем да го преобразуваме? Е, бихме могли да го конвертираме в пиксели чрез растеризиране на текста, но това не е най-доброто решение, защото губим острите, ясни ръбове на буквите, което ще бъде особено забележимо, когато се завъртат и мащабират.

Най-доброто решение за тази задача е да конвертирате текста във форма (криви). Във формуляра той все още ще изглежда като текст и ще има остри ръбове, независимо какво правим с него. Единственият малък недостатък след конвертирането на текста във форма е, че текстът не може да се редактира след конвертирането, така че се уверете, че е изписан правилно.

За да конвертирате текст във форма, уверете се, че правилният слой е избран в палитрата със слоеве. Освен това има нюанс поради разликата между версиите на Photoshop. Във версии CS5 и по-ниски за това действие отидете в раздела на главното меню Слоеве ->Шрифтове ->Преобразуване в криви (Слой ->Тип ->Преобразуване във форма):

А във версията CS6 трябва да отидете в раздела Font ->Convert to curves (Type ->Convert to Shape):

Показването на слоя в панела със слоеве след тази трансформация също ще бъде различно. На снимката вляво - CS5 и отдолу, вдясно - CS6. Във всеки случай, тази промяна в палитрата със слоеве означава, че нашият текст е успешно конвертиран във формата:

Сега се появи път около буквите и ако вземем инструмента за избор на път и щракнем върху ръба на буквата, очертанията на тази буква ще бъдат избрани, нейните опорни точки ще се покажат на пътя:

Сега можете да приложите трансформация и всякакви допълнителни опции за трансформация към отделни букви. Натиснете комбинацията Ctrl + T, преместете курсора до буквата с избрания контур и завъртете:

По същия начин завъртях буквата "t" . И към буквата "e" прилагам допълнителни опции за трансформация - "отразяване вертикално" и "Изкривяване" (Изкривяване):

Освен това можете просто да намалите размера на буквата, така че аз ще намаля буквата "p" .

Ето какво можете да правите с текст, като използвате тази техника на завъртане, обръщане и преоразмеряване на отделни букви в дума и текст:

Категория: