В този урок ще ви покажа как последователно, стъпка по стъпка във Photoshop, да създадете плакат на стара тема, чийто „главен герой“ ще бъде стар парен локомотив.

Проектирането на процеса ще включва прилагане на филтри на Photoshop, маски на слоеве, векторни форми и текстови инструменти.

За да създадете колаж, ще ви трябват изходни материали, можете да изтеглите архива, с който можете да следвате връзките в долната част на страницата, архивът съдържа и готов PSD файл, базиран на материалите на този урок.

Виж какво завърших:

Да започваме. Създайте нов документ с размери 800 x 1200 px във Photoshop и го запълнете с черно 000000 (за да запълните документа с черно, натиснете D и след това Crtl+Delete).

Създайте нов слой (Ctrl+Shift+Alt+N) и го запълнете с бежово E0D3B1.

Използване на инструмента Rectangular Marquee Tool, както е показано по-долу:

Задайте цвета на предния план на цветовата палитра на тъмно кафяво (B2A37C) и цвета на фона на бяло (FFFFFF). Създайте нов слой. Задръжте клавиша Alt, щракнете върху раздела на главното меню „Филтър“ (Филтър) и без да пускате бутона на мишката, отидете на Рендиране ->Облаци (Рендиране ->Облаци), отпуснете мишката върху елемента „Облаци“. този начин на прилагане на филтъра (с натиснат Alt) дава по-значителен резултатен ефект. Ето как изглежда сега горната част на работния документ:

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D.

Променете режима на смесване на слоя на "Умножение" (Умножение) и задайте неговата непрозрачност на 55%:

Добавете стил на слой Stroke към слоя

Резултат:

Отворете изображението на парния влак във Photoshop, това е файлът steamtrain.jpg.webp от архива.

Дублирайте фоновия слой, като натиснете Ctrl+J. Изключете видимостта на фоновия слой.

Вземете инструмента „Химикал“ (Pen Tool) и очертайте очертанията на парния локомотив с релси. За удобство увеличете изображението и натиснете клавиша "Интервал" , за да активирате временно инструмента "Ръка" , за да преместите изображението в прозореца на документа:

След като затворите пътя, щракнете с десния бутон някъде по пътя и изберете Направете избор от контекстното меню, което се появява, ще се появи избор вместо пътя:

Натиснете Ctrl+Shift+I, за да обърнете селекцията, след това изтрийте фона под двигателя, като натиснете Delete:

Използвайте инструмента за преместване, за да преместите слоя с издълбания локомотив в основния документ:

Трансформирайте този слой в интелигентен обект.

За да скрием допълнителните детайли на влака, който излиза извън границите на рамката, ще използваме маска на слоя. Първо, като използвате Rectangular Marquee Tool, създайте селекция, както е показано на изображението по-долу:

И просто щракнете върху иконата за добавяне на маска на слоя в долната част на панела със слоеве. В резултат на това ще бъде добавена маска на слоя според формата на селекцията:

И допълнителните части на влака ще изчезнат от изгледа:

Сега нека придадем гръндж стил на парния локомотив, да го състарим, така че да хармонира с други обекти на колажа.

За да направите това, дублирайте слоя с парния локомотив (Ctrl + J), променете режима на смесване на дублирания слой на Color Dodge, намалете неговата непрозрачност до 50%. След това приложете филтър към дубликата ->Други ->Цветов контраст (Филтър ->Други ->Високочестотен) с 5px радиус:

Резултат:

Нека създадем облаци пара, обгръщащи локомотива и дима от неговия комин. За да направите това, създайте нов слой, натиснете клавиша D, за да направите цветовете в цветовата палитра черни и бели, и приложете Filter ->Rendering ->Clouds (Filter ->Render ->Clouds) към новия слой, като резултат, целият документ изглежда така (на екранната снимка изрязах долната част на документа, за да спестя място на страницата):

Това ще бъде парата, идваща от парния локомотив, но за да създадем реалистичен вид, трябва да премахнем по-голямата част от слоя. За да направите това, приложете маска на слоя, която скрива всичко (черно). Задръжте клавиша Alt и щракнете върху иконата на маската на слоя, в резултат на това към слоя няма да бъде добавена обичайната прозрачна (бяла) маска на слоя, а непрозрачна (черна).В момента имаме активна маска. натиснете клавиша X, за да промените основния цвят на цветовата палитра на бяло. Вземете инструмента Brush Tool, изберете кръгла четка с нулева твърдост и нарисувайте облаци дим близо до двигателя.Променете диаметъра на четката, като използвате квадратни скоби ( [ и ] ), също така променете непрозрачността на четката.

В резултат на това маската трябва да изглежда така:

Трябва да изкараме облаци пара от колелата на локомотива, можем да нарисуваме и дим от комина:

Създайте нов слой над слоя дим и използвайте мека бяла четка, за да нарисувате бели петна върху дима от комина:

А сега нека направим заглавие за нашия плакат. Инсталирайте шрифтовете от архива. Вземете Horizontal Type Tool, изберете шрифта Franchise-Bold, задайте цвета на шрифта на B3251B, размера на 170pt и напишете думите „Steam Power“ в горната част на плаката:

Добавете стил на слой Drop Shadow към текста със следните настройки:

Използвайки шрифта Goudy Bookletter 1911, напишете имената на градовете по маршрута на локомотива в долната част на платното (цветът на шрифта е черен, размерът е 24px):

Вземете инструмента за персонализирана форма:

И вмъкнете червени (b3251b) звезди между имената на градовете:

Под имената на станциите напишете думата "Via" с шрифт Ballpark Weiner, цвят AA9090 и размер 42px:

Създайте червена панделка в долната част на плаката.

Вземете инструмента за правоъгълник:

Превключете режима на "Фигура" (Снейп). Създайте правоъгълник с размери 490 x 84 px под етикетите на града. Задайте следните настройки в панела със свойства на формата (цвят на запълване - B3251B, цвят на щриха - 000000):

Поставете хоризонтален водач в центъра на фигурата:

Вземете инструмента за писалка и го донесете до лявата пресечна точка на водача с вертикалната страна на формата, знак плюс се появява на курсора на писалката:

Задаване на опорна точка:

Натиснете клавиша Alt, за да трансформирате курсора на писалката в инструмент за ъгъл и щракнете върху опорната точка, за да премахнете водачите на Безие:

Натиснете клавиша Ctrl, докато "Pen" се трансформира в инструмента "Arrow" и преместете точката надясно:

Натиснете Изглед ->Изтриване на водачи, превключете към който и да е инструмент без контури, например „Преместване“, за да скриете контура. Горната част на лентата е готова:

Дублирайте формата, използвайте Free Transform, за да обърнете формата хоризонтално и да я преместите надясно и надолу:

Увеличете мащаба на дисплея на документа, вземете инструмента Pen, превключете на режим Shape, изберете черния цвят на запълване и създайте форма, както е показано на фигурата, важно е да подравните двата върха на тази форма с върховете на червените правоъгълници:

В панела със слоеве преместете тази фигура под двете червени. Всичко, лентата е готова:

Добавете текста "DESIGN INSTRUCT AIR LINE RAILWAY" към лентата, използвайте шрифт ChunkFive, бял цвят, размер на шрифта 45pt. В допълнение, нека увеличим мащаба на буквите вертикално до 120%, параметрите на текста в екранната снимка:

Основната композиция е готова. Остава да придадем на плаката вид на ретро композиция. За да направите това, нека приложим текстура на стара хартия към документа. Отворете файла old_paper.jpg.webp във Photoshop. Вземете Magic Wand Tool и щракнете върху белия фон, след което ще се появи селекция, след което натиснете Ctrl + Shift + J, за да обърнете селекцията, сега има само хартия в селекцията, без фон:

Натиснете Ctrl+C, за да копирате селекцията, отидете на основния документ, щракнете върху най-горния слой в панела със слоеве и натиснете Ctrl+V, за да поставите селекцията в основния документ.

Премахнете цвета на текстурата на хартията, като натиснете Ctrl+Shift+U. Използвайте Free Transform Tool (Ctrl+T), за да преоразмерите хартиения слой, за да пасне на платното:

Остава да смените режима на смесване на хартиения слой на „Умножение“ (Умножение) и колажът е готов!

Изтеглете изходния код за колажа и готовия PSD файл:Изтеглете от Yandex.Disk

Категория: