В този урок ще научим как да създаваме персонализирани клавишни комбинации (наречени „клавишни комбинации“ във Photoshop), с които можете бързо да прилагате често използвани инструменти.

Adobe за първи път представи възможността за настройка на персонализирани клавишни комбинации от CS версията, което означава, че тази статия е подходяща за CS версии и по-нови. Преди CS версията потребителите бяха принудени да използват само предварително зададени клавишни комбинации, сега ситуацията се промени.

В съвременните версии на Photoshop можем да присвоим бързи клавишина почти всичко! Можем дори да променим някоя от предварително зададените клавишни комбинации, т.е. персонализирайте абсолютно всички ключове за себе си!

Нека започнем, като разгледаме как да присвоите клавишни комбинации на два от най-често използваните филтъра във Photoshop, Gaussian Blur и Unsharp Mask. И двата филтъра нямат предварително зададени клавишни комбинации, въпреки че се използват често, което означава, че за всяка тяхна употреба трябва да плъзнем курсора на мишката до раздела на главното меню "Филтър" в горната част на екрана, след което да потърсим желания елемент в подменюто. Не е ли по-лесно и по-бързо просто да натиснете няколко клавиша на клавиатурата? Разбира се, че е. Така че нека да разгледаме как да им присвоите етикети. След като овладеете този пример, можете да присвоите бързи клавиши към всяка команда или филтър, който искате!

И така, нека започваме. Отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Клавишни комбинации (Редактиране ->Клавишни комбинации):

Това действие отваря диалоговия прозорец за клавишни комбинации и менюта:

Забележка. Както казах по-горе, ще създадем преки пътища за два често използвани филтъра, но процесът е един и същ за всички филтри и инструменти на Photoshop.

Преди да продължим да добавяме или променяме бързи клавиши, първо трябва да изберем кой в момента съществуващ набор от бързи клавиши искаме да променим. Ще намерите тази опция в най-горната част на диалоговия прозорец с клавишни комбинации. По подразбиране Photoshop има само един набор, който се нарича Photoshop Defaults:

Photoshop ни позволява да създаваме клавишни комбинации за три различни типа или категории, това са:

  • Менюта на приложенията - тук са всички опции за главното меню в горната част на екрана
  • Менюта на панелите - тук има опции за всички панели
  • Инструменти - за инструменти, разположени в лентата с инструменти, напр. Инструмент ласо, инструмент правоъгълна маркировка, инструмент писалка и др.

Тъй като искаме да добавим клавишни комбинации за филтри, изберете категорията менюта на приложението:

След като сте избрали категория, превъртете през списъка с налични команди, опции и инструменти в централната част на диалоговия прозорец, докато намерите тази, която искате, и щракнете върху нея. В моя случай, защото Искам да присвоя ключове на филтъра Gaussian Blur, първо ще избера секцията "Филтри" , тя съответства на едноименния раздел на главното меню, щракнете двукратно върху него с левия бутон на мишката, след което ще се отвори списъкът , а в него вече ще избера желания артикул. Сега трябва да кликнете върху него веднъж с мишката, след което елементът ще бъде маркиран в синьо и в него ще се появи малко поле за въвеждане:

Има един проблем, който може да срещнете. Факт е, че Photoshop вече използва много клавишни комбинации, защото в крайна сметка това е огромна програма. Например, искам да въведа вече взета комбинация Ctrl + J (това е командата за записване в нов слой). За да въведете своя собствена комбинация, трябва само да натиснете едновременно желаните клавиши на клавиатурата. И така, натискам Ctrl и J едновременно и виждам предупреждение, че вече се използва:

В момента имам няколко възможности. Ако използвам тази комбинация достатъчно често (а аз я използвам много често), тогава просто ще щракна върху бутона "Отказ" и ще потърся друга, неизползвана комбинация.

Или, ако не използвам редовно командата за запазване в нов слой и нямам нищо против да променя тази комбинация с нещо друго, мога просто да приема промените, като щракна върху бутона „Приемане на промените“ .Но в този случай ще се отвори командният ред за запис в нов слой, където трябва да въведа или не нова комбинация.

Но ще отменя тази клавишна комбинация и ще въведа нещо неутрално. Натискам едновременно клавишите Ctrl, Shift и Q и ето какво виждам:

За "Unsharp Mask" ще изпълня точно същите действия, само клавишите трябва да бъдат избрани по различен начин.

Запазване на вашия набор от клавишни комбинации

Така че сега създадох две нови комбинации и искам да запазя промените.

Искам да запазя промените като нов набор, за това трябва да кликнете върху бутона "Запиши като нов" , ще се отвори диалогов прозорец за запазване, където трябва да въведете името на файла на набора, аз го кръсти скромно "MyMegaSet" и щракнете върху !Save »:

След това новият ми набор стана активен в диалоговия прозорец за клавишни комбинации:

Ако искам да се върна към набора от бързи клавиши по подразбиране, трябва само да щракна върху триъгълника вдясно от името и да избера набора от списъка:

По този начин можем да създадем персонализирани клавишни комбинации и дори да ги свържем с различни потребителски среди!

Категория: