В този прост урок за начинаещи ще ви покажа как да комбинирате две снимки в едно изображение, така че да има плавен преход между тях, с други думи, ще комбинираме снимки, така че една снимка плавно да преминава в друга .

Този метод е подходящ за почти всички версии на Adobe Photohop, започвайки от CS2.

Резултат:

За да направя колаж от две снимки с плавен преход, използвах тези две снимки:

Отворете първата снимка във Photoshop. Ние определяме в каква позиция ще бъдат снимките. В този пример ще разгледам хоризонталното подравняване на снимките. След това трябва леко да разширите платното по ширина, можете да направите това, като използвате раздела на главното меню Изображение ->Размер на платното (Изображение ->Размер на платното).

Преместете втората снимка към предишната отворена.

Можете да прочетете повече за свързването на снимки в съответната статия на този сайт.

След това с инструмента за преместване(Инструмент за преместване) задаваме желаното местоположение на снимките една спрямо друга. Необходимо е да се уверите, че една снимка се припокрива с друга, на мястото на припокриване ще бъде монтиран плавен преход. За удобство можете временно да намалите непрозрачността на изображенията в панела със слоеве, а също така е добре да поставите водачи по границите на припокриването.

Сега нека определим коя снимка ще бъде отгоре и ако е необходимо, променим подредбата на слоевете в панела със слоеве. Ще имам изображение в Twitter отгоре.

След това задайте обратно прозрачността на слоевете на изображението на 100%.

И сега нека да преминем към действителното създаване на плавен преход между снимките, в този пример ще го направим с помощта на маска на слоя и прилагане на черно-бял градиент.

Добавете маска на слоя към слоя с горната снимка, като щракнете върху съответната икона в долната част на палитрата, докато цветовете в цветовата палитра автоматично се променят на черен цвят на преден план и бял цвят на фона, иконата на маската на съответния слой ще се появи в панела със слоеве. След това отворете инструмента Gradient в палитрата с инструменти(Инструмент за градиент). В горния ляв ъгъл на работния прозорец на Photoshop щракнете върху триъгълника, за да отворите палитрата с градиенти и изберете първата, която има името „От основния цвят към фона“. След това начертаваме линия от един водач към друг в посоката, показана на фигурата.

За да начертаете градиентната линия строго хоризонтално (или, в други случаи, строго вертикално), задръжте натиснат клавиша Shift.

В резултат на това ще получим плавен преход към прозрачността на десния край на горното изображение, което дава ефекта на плавен преход между две снимки. На иконата на маската в Панел със слоеве, ще видим следните промени, черният цвят показва пълна прозрачност, а белият, напротив, пълната непрозрачност на изображението, към което се прилага маската на слоя.

Това е всичко, задачата е изпълнена!

Категория: