Много красив и лесен урок за това как да нарисувате фантастична планета във Photoshop на фона на звезди или изгряващото слънце.

За да създадем планета, ще вземем текстура , който можете да изтеглите от този линк , за урока използвах файла planetTexture_12.png.webp.

Написах този урок във Photoshop CC 2014, но всяка версия на програмата, започвайки от CS3, ще работи.

За по-добро разбиране на материала, можете да изтеглите готовия PSD файл, базиран на материалите от този урок, от връзките в долната част на страницата.

Това е резултатът:

Първо отворете повърхностната текстура на планетата във Photoshop, взех тази:

Отворете панела със слоеве и преобразувайте фоновия слой в нормален (ако не знаете как да преобразувате фоновия слой в нормален, прочетете този съвет).

Вземете Elliptical Marquee Tool, задръжте клавиша Shift и създайте кръгла селекция, изберете местоположението за селекцията в зависимост от шарката на текстурата:

Натиснете Ctrl+Shift+I, за да обърнете селекцията, след това Delete, за да премахнете пикселите извън кръга, и премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D.

Премахнете допълнителното пространство на платното - отидете в раздела Изображение ->Изрязване (Изображение ->Изрязване), оставете настройките по подразбиране в диалоговия прозорец, щракнете върху OK. В резултат краищата на платното трябва да докосват кръга.

Да отидем Filter ->Distortion ->Spherization (Filter ->Distort ->Spherize), в диалоговия прозорец задайте "Amount" на 100%, щракнете върху OK. Приложете филтъра отново, като натиснете Ctrl+F. Резултатът на снимката (за яснота показах сферата преди и след прилагането на филтъра Spherize):

Забележка. Не е необходимо да използвате готова текстура, за да изрежете основата на планетата. Можете да създадете кръгла селекция и да я запълните с шаблон. вече е наличен във Photoshop, пример за създаване на такава сфера е тук, ще се получи нещо като тази празна планета.

Трансформирайте слоя в интелигентен обект.

Сега нека дефинираме размера на нашата рисунка, нека бъде 1280 на 720 пиксела, тези размери трябва да са по-големи от размера на смарт обекта, ако трябва да направите по-малки размери, първо намалете смарт обекта с помощта на Free Трансформирайте. Отидете в раздела Изображение ->Размер на платното (Изображение ->Размер на платното), премахнете отметката от опцията „Относително“ (Относително) и задайте необходимите размери:

След това, с помощта на "Свободна трансформация" , намалете и преместете празното място на планетата:

Под слоя планета създайте нов слой и го запълнете с черно, за да получите фона на космоса.

Сега добавете стилове на слоя - вътрешно и външно сияние. Цветът и за двата стила ще бъде син 0090f4. Задайте следните параметри, те са подходящи за планета с диаметър 4380 пиксела:

Създайте нов празен слой над слоя със смарт обекти:

Сега искам да премахна частично синьото сияние, но това не е възможно със стилове на слоеве, така че трябва да превърна стиловете в обикновени пиксели.За да направите това, щракнете с десния бутон върху панела със слоеве върху стила на слоя и щракнете върху реда „Създаване на слоеве“ (Създаване на слоеве). В резултат на това получих два нови слоя, под и над интелигентния обект, а предишният стил Inner Glow сега е слой с изрязваща маска.

Щракнете върху всеки от тези слоеве един по един и заключете прозрачните пиксели, както е показано:

Преместете празния слой надолу под слоя "Inner Glow" , върху него също ще се появи стрелка, което означава, че е добавен като изрязваща маска:

Нека направим планетата сферична, като затъмним нейната сянка. Предполага се, че източникът на светлина е разположен горе вляво, така че ще затъмним долния десен.

Сега имаме активен нов празен слой. Вземете черна четка с диаметър приблизително равен на диаметъра на планетата, задайте твърдостта на нула и рисувайте върху пространството в долната част на кръга, приблизително до центъра, след това намалете непрозрачността до 30%.Кликнете върху бутона за създаване на нов слой в долната част на панела със слоеве, той също ще бъде създаден като изрязваща маска и рисувайте върху долната част, намалете непрозрачността, ако е необходимо, аз го направих без:

Остава да скрием блясъка. На двата слоя с блясък създайте маска на слоя и рисувайте върху същата област, намалих непрозрачността на четката до 85%

Всъщност планетата е готова. Сега можете да изберете всички слоеве с изключение на фоновия и да ги конвертирате в интелигентен обект. Резултат:

Сега можете да помислите за фона.

Например, можете да добавите изгряваща звезда като в този урок:

И след това направете свой собствен звезден фон или поставете готова текстура с изображение на космоса под планетата.

Можете също да добавите сателит.

Краен резултат

Изтеглете PSD файла за урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: