Първо искам да отбележа, че думата "пиксел" е съставна дума от две английски думи "елемент на картината" . Това е подходящо име, тъй като пикселите всъщност са градивните елементи на цифрова снимка.

Когато гледате цифрова снимка на компютърен екран, виждате хора и обекти на снимката. Но всъщност това, което виждате, не е нищо повече от масивна колекция от цветни квадрати, квадрати, които поотделно са твърде малки, за да ги видят очите ви поотделно, и заедно те се сливат в холистично изображение, което е снимката, която виждате на екрана . Като цяло, всяка цифрова снимка всъщност не е нищо повече от куп малки многоцветни квадратчета.

Нека да разгледаме това по-отблизо.

Направете снимка:

И нека го увеличим до, да кажем, 1600%. Ето какво се случи, също на фигурата, която донесох навигационната палитра на Photoshop, показваща (в червена рамка) уголемена област:

Навигаторът на палитри ни показва коя част от снимката виждаме при 1600% увеличение. При това ниво на мащабиране изображението изобщо не прилича на пеперуда, а просто колекция от цветни квадратчета. Именно тези квадрати са пиксели и Photoshop работи с тях. Photoshop не се интересува какво има на снимката. Всичко, което програмата трябва да знае, е позицията и цвета на пиксела.

Може да сте забелязали в уголемената екранна снимка по-горе, че всеки пиксел съдържа само един цвят. Може да изглежда, че някои пиксели близо до краищата съдържат нюанси на цвят, подобни на пикселите до тях, но това е само трик на очите ви.Това е често срещана илюзия, за която няма да пишем тук.

Всичко, което трябва да разберем засега е, че всеки отделен пиксел използва само един цвят и това е цветът на пиксела, който променяме, когато редактираме цифрови снимки във Photoshop.

Всъщност това е редактирането на снимка - промяна на цвета на пикселите, от които се състои, нито по-малко, нито повече.

В следващата статия ще отидем по-далеч и ще разгледаме концепцията за „разделителна способност на изображението“ във Photoshop.

Категория: