Сред другите нови функции, Photoshop CS6 въвежда две значими нови функции, предназначени да ускорят работния ви процес и да сведат до минимум досадните прекъсвания.

Първата от функциите е запазването във фонов режим (Background Save ), което позволява на Photoshop да запази дори много голям файл във фонов режим, така че да можете да продължите да работите с изображението дори по време на процеса на запазване.

Втората и по-важна функция е Auto Save, която позволява на Photoshop CS6 периодично да архивира вашата работа, така че ако Photoshop се срине и замръзне, докато работите върху изображение, можете да възстановите файла и да продължите от там, където сте спрели, вместо да загубите всички резултати от работата си, както беше в CS5 и по-рано.

Запазване във фонов режим

Например, ще отворя повече или по-малко качествена снимка във Photoshop:

Ако погледнете в долната лява част на работния прозорец на документа, ще видите размера му, в момента той е 70.2 MB. Няма проблеми със запазването на такъв обем, процесът продължава няколко секунди. Но в момента има само един слой в палитрата със слоеве и в процеса на работа с тези слоеве може да се появят повече от дузина.

Сега ще добавя няколко копия на фоновото изображение към палитрата, т.е. сякаш имитира процеса на редактиране. Виждаме, че размерът на файла се е увеличил от 70,2 на 912,8 MB:

Запазването на толкова голям файл, както казах, ще отнеме известно време и във версиите на Photoshop CS5 и по-ранните по същество не успяхме да продължим да работим, докато процесът на запазване не приключи.

За да започнете да записвате, нека натиснете клавишната комбинация Ctrl+S и да видим какво се случва във Photoshop CS6 по време на този процес. Първият знак за промени в новата версия е лентата на състоянието в горния десен прозорец на документа, показваща напредъка на записа като процент, вторият знак е лентата за индикация в долната част на документа:

Въпреки че тези индикатори са хубаво ново допълнение към интерфейса, истинската полза от новата функция, както подсказва името, е, че процесът на запазване се извършва изцяло във фонов режим. Това означава, че нашият процес на работа с документа няма да бъде прекъснат от програмата по време на процеса на запазване на големи файлове.

По-долу е пример, в който можем да видим, че съм започнал да работя върху черно-бяло преобразуване на изображение (чрез добавяне на черно-бял коригиращ слой) и въпреки че индикаторите в горната и долната част на документа прозорец показва, че изпълнявам процес на запазване и в момента е завършен на 37%, все още мога да работя с коригиращия слой, което не беше възможно във Photoshop CS5 и по-рано:

Автоматично запазване във Photoshop CS6

Втората още по-голяма (и най-очаквана) нова функция във Photoshop CS6 еautosave Въпреки че Photoshop сега се превърна в много стабилна и добре обмислена програма, винаги има възможността за срив на програмата или самия компютър. Ако се случи срив, почти винаги губим работа, което ни принуждава да започнем обработката от нулата.

Функцията за автоматично запазване кара програмата редовно да създава резервни копия на документа, така че в случай на срив или замръзване да можем да възстановим файла и да продължим да работим от мястото, където е настъпил сривът.

Интервалът за автоматично запазване е зададен на 10 минути по подразбиране, но можем да променим тази настройка чрез раздела на менюто Редактиране ->Предпочитания ->Работа с файлове (Редактиране ->Предпочитания ->Работа с файлове):

Архивният файл се съхранява в папката C:UsersUser_NameAppDataRoamingAdobeAdobe Photoshop CS6AutoRecover и има PSB разширение.

Забележка. Когато документът е затворен правилно и програмата приключи правилно, резервният файл се изтрива автоматично от тази папка.

Ако Photoshop се срине по време на работа, просто рестартирайте Photoshop и той автоматично ще отвори последното запазено архивиране (при условие, разбира се, че сте работили достатъчно дълго, за да може програмата да направи поне един архив).Ще разберете, че резервното копие е отворено, т.к. Photoshop ще вмъкне думата „Възстановено“ в името на файла, името на файла се показва в горната част на прозореца на документа. Пример, възстановен файл lux-fon.psd:

Категория: