Ако преди сте използвали версии на CS5 или по-нови версии на тази програма, първият път, когато стартирате интерфейса на Photoshop CS6, ще ви се стори малко необичаен. Работният прозорец на новия Photoshop изглежда много по-тъмен от този, с който сме свикнали:

Интерфейс на Photoshop CS6:

Причината на Adobe да премине към по-тъмен интерфейс е напълно логична. С тъмното оцветяване на интерфейса, той, тоест интерфейсът, сякаш се отдалечава на заден план и ни става по-лесно да се съсредоточим върху основното, т.е. върху самото изображение.Ще отнеме известно време, за да се адаптирате, но след като свикнете с тъмния цвят на прозореца, най-вероятно ще се съгласите, че Adobe са направили правилния избор.

Но въпреки това Adobe ни дава възможност да променяме цвета на работния прозорец. Ако въпреки това решите, че интерфейсът е твърде тъмен за вас и искате да се върнете към по-познат светлосив цвят, можете да направите това, като натиснете клавишната комбинация (Ctrl + F2 осветява, Ctrl + F1 потъмнява) или отидете на раздел на менюто Редактиране ->Предпочитания ->Интерфейс (Редактиране ->Предпочитания ->Интерфейс)

Четири изгледа на работния прозорец на интерфейса на Photoshop CS6:

Можем също така да променим цвета на фона около самото изображение, независимо от останалата част от работния прозорец. За да направите това, задръжте натиснат клавиша Ctrl и просто щракнете с десния бутон някъде в това пространство. Това ще отвори меню със списък с различни цветове:

Можете да избирате между черно, тъмно сиво, средно сиво или светло сиво. Ако изберете елемента "По избор" , фонът ще придобие предварително зададен цвят. И можете да зададете персонализиран цвят, като щракнете върху последния елемент от менюто „Избор на персонализиран цвят“, който ще отвори обичайната цветова палитра, където можете да изберете желания цвят. Имайте предвид обаче, че това не е добра идея е да изберете цвят, различен от неутрално сиво, тъй като той визуално ще "намеси" цвета на фона в изображението.

Хоризонтално регулиране на размера на палитрите с коригиращи слоеве

В Photoshop CS4 и CS5, както и в новия CS6, коригиращите слоеве се отваряха в собствени палитри, но тези палитри бяха твърде тесни за удобна работа с корекциите. В CS6 този недостатък е елиминиран, има хоризонтална настройка на тези палитри.Можете да промените размера, като плъзнете долния десен ъгъл на диалоговия прозорец на палитрата:

Увеличете размера на визуализацията на шрифта

Още едно нововъведение, което ще зарадва уеб администраторите и всички онези потребители, които често работят с текстовия инструмент на Photoshop. В главното меню на програмата се появи нов елемент - „Шрифт“ (Тип), който добавя допълнителни настройки, например сега можете да увеличите размера на дисплея на шрифтовете в прозореца за избор, добавя нови палитри от символи и стилове на параграфи и много повече:

Панел с нови свойства

Интересно допълнение към потребителския интерфейс на Photoshop CS6 е новият панел Properties. По същество това е динамичен панел, който показва промените въз основа на типа слой, който сте избрали.По подразбиране той се намира вдясно в работния прозорец на програмата и показва информация за маски, коригиращи слоеве и 3D свойства:

Пример за панели със свойства, отляво надясно, панел със свойства на маска, свойства на коригиращия слой, 3D свойства:

Категория: